Animalele de companie reprezinta o parte importanta a vietii noastre, iar cainii reprezinta cu siguranta partea cea mai importanta. Exista numeroase rase de caini, fiecare cu anumite caracteristici si dimensiuni diferite. Unele rase sunt destul de mici, in timp ce altele, in ciuda dimensiunilor lor, sunt considerate mari. Acest articol isi propune sa prezinte cateva dintre cele mai populare rase de caini mari de acest gen.

Ce sunt Cainii Mari?

Un caine mare se refera la orice caine cu o inaltime de peste 22-25 cm in pozitia stand, si greutatea sa este de peste 18 Kg. Majoritatea acestor caini sunt adesea folositi ca caini de paza, si au fost de asemenea folositi în mod tradițional ca ciobani si vânători, deoarece dimensiunile lor le permit sa fie puternici.

Cele Mai Populare Rase de Caini Mari

Mastiff
Mastiff-ul este o rasa veche si puternica, care se considera a fi avand origini mioritice. Acesti caini sunt foarte blanzi si iubitori, cu personalitati sociabile. Corpul lor poate sa ajunga inalt de la 76 pana la 81 cm la rasa masculina, si de la 71 pana la 76 cm la rasa femela. Greutatea sa ajunge si ea intre 50 si 70 kg.

Doberman
Dobermanul este o rasa germana contemporana, cunoscut ca fiind un caine active, alert, inteligent si curvar. El pastreaza o talie medie de 65–70 cm, in cazul in care este un mascul, si 61-65 cm in cazul in care este o femela. Greutatea lor variaza intre 40 – 48 de kg.

Ciobanesc German
Ciobanescul German este recunoscut pentru curajul sau si intuitia sa si este folosit adesea in servicii militare. Aceasta rasa poate sa ajunga 60 cm inaltime si 40 kg greutate. Ciobanescul German este un câine foarte iubitor care se acomodează bine familiilor și fac legături strânse cu oamenii din casa.

Rottweiler
Rottweiler-ul este o rasa extrem de iubare și de protejare, care este considerata printre cei mai devotati caini ai lumii. Inaltimea sa poate sa ajunga de la 55 la 68 cm, in cazul cainilor masculi, si de la 50 la 60 cm in cazul cainilor femele. Greutatea acestora poate sa varieze intre 45 – 50 kg.

San Bernardo
Sfantul Bernard este recunoscut ca fiind una dintre cele mai mari rase de caini din lume. Acesti caini sunt foarte iubitori si preocupati de familia lor, ceea ce ii face atat de apreciati. Inaltimea masculilor poate sa ajunga de la 75 la 90 cm in functie de sex, in timp ce greutatea poate ajunge la 140 kg.

Alaskan Malamute
Alaskan Malamute este un membru bine cunoscut al familiei cainilor de sanie. Acesti uriasi de lana pot ajunge intre 60 – 76 cm inaltime, si 80 – 84 Kg greutate, in functie de sex. Alaskan Malamute este, de asemenea, unul dintre cei mai inteligenti, dar in acelasi timp obstinati, caini din lume, si poate fi foarte fidel si devotat fata de proprietarul sau.

Filo Baskerville
Filo Baskerville este o rasa englezeasca care se descrie ca fiind cu greutate mare, cu o talie medie și cu un catifelat si fin. Acest caine are o blana frumoasa si este foarte cooperant cu oamenii, fiind usor de antrenat. Inaltimea lor poate ajunge intre 61-68 cm pentru cainii masculi si de la 57-63 cm pentru cele femele, iar valul dintre 40-52 Kg fiind uzual.

Presa Canario
Presa Canario este considerata o rasa usor dificil de controlat si foarte puternica. Acesti caini sunt foarte inteligenti si curajosi, fiind folositi in trecut pentru a proteja gospodariile spaniole. Inaltimea lor poat sa ajunga de la 55 – 60 cm in cazul cainilor masculi, si 50-55 cm in cazul femelelor, iar greuatea lor poate sa varieze intre 38 – 50 kg.

Great Dane
Great Dane este una dintre cele mai mari rase e caini din lume si, pe buna dreptate, i se acorda titlul de “Regina Raselor”. Inaltimea lor poate ajunge intre 81-86 cm in cazul cainilor masculi, si 71-81 cm in cazul cainilor femele, in timp ce greutatea lor poate sa ajunga pana la la 70 kg.

Bullmastiff
Bullmastiff-ul este o rasa mare si surprinzator echilibrata atat fizic, cat si emotional. Acesti caini pot ajunge intre 61-69 cm inaltime, si cu o greutate intre 50-59 kg. Bullmastiff-ul este un caine mare, dar foarte calm si echilibrat, si foarte bun ca companion si caine de paza.

Caracteristici Comune ale Cainilor Mari

Chiar daca fiecare rasa individuala poate avea caracteristici si personalitati diferite, exista cateva trasaturi comune ale tuturor cainilor mari. Acestea includ:

● Putere – Unele dintre aceste rase sunt considerate a fi printre cei mai puternici caini din lume, tenacitatea si forta lor fiind considerate excellente.

● Curaj – Din cauza alaturarii lor stranse si protectia pe care o ofera familiilor lor, cainii mari sunt adesea considerati cei mai curajosi caini din lume.

● Inteligenta – Acesti caini sunt adesea destul de inteligenti si se pot adapta la medii diferite.

● Agresivitate – Multe din aceste rase pot avea o inclinatie spre agresivitate, necesitand antrenari si educatii corecte si repede.

Recomandari pentru Ingrijirea Cainilor Mari

Inainte de a tine un caine mare, trebuie sa se ia in considerare anumite recomandari pentru ingrijirea acestor animale de companie mari. Acestea variaza in functie de rasa si personalitatea cainelui.