Testele de personalitate sunt un material foarte folosit de psihologi pentru a determina trăsăturile de personalitate ale unei persoane, precum și punând în evidență o amplă varietate de temperamente și comportamente. Acestea au contribuit la agențiile de recrutare și angajare, precum și la psihologii clinicieni, furnizând informații importante despre stările de bine, sănătatea și funcționarea cognitivă. Astfel, este esențial să știți care sunt cele mai bune teste de personalitate și cum le poți folosi pentru a beneficia de informațiile pe care le oferă.

Ce este un test de personalitate?

În general, un test de personalitate se referă la o colecție de întrebări sau exerciții, al căror scop este de a evalua trăsăturile, atitudinile și valorile unei persoane. Aceste întrebări sunt, de obicei, un set standardizat de răspunsuri pre-organizate sau de cerințe, în care persoana este rugată să evalueze, să compare și să interpreteze sentimentele și comportamentele sale. Aceste informații colectate oferă un vizor complex asupra comportamentului și personalității unei persoane care poate invata, printre altele, care sunt trăsăturile, secvențele sau preferințele pe care persoana le are.

De ce este necesar un test de personalitate?

Testul de personalitate devine esențial în mai multe zone. Angajatorii le folosesc pentru a afla cât de potrivit este un candidat pentru un loc de muncă și pentru selecția de personal. De asemenea, consilieri de specialitate folosesc testele de personalitate pentru a stabili nivelul de stres, tulburări emoționale, agrearea unui tratament și o mai bună înțelegere a comportamentului individual.

Care sunt cele mai bune teste de personalitate?

Există o mulțime de teste de personalitate existente și diferența dintre ele constă în ce fel de date colectează și cum le interpretează în raport cu circumstanțele. Iată cele mai bune teste de personalitate disponibile:

1. Big Five

Big Five sau The Five Factor Model (FFM) este un model de personalitate care și-a câștigat forța în ultimii ani, iar motivul este că acesta se bazează pe cercetarea psihologiei bazate pe propriile trăsături. Pentru a oferi o imagine de ansamblu, această categorie cuprinde cinci factori principali: extrovertire, agreabilitate, stabilitate emoțională, conștiinciozitate și deschidere.

2. Testul Myers-Briggs

Myers-Briggs Type Indicator, sau TMB, a fost bazat pe psihologia lui Carl Jung a personalității, iar scopul său, inițial, a fost pregătirea persoanelor pentru a fi mai bune conștiente și înțelegătoare față de comportamentele celorlalți. Acest test are patru dimensiuni: ființă (E) sau gândire (T), sentiment (S) sau inspirație (N), structură (J) sau flexibilitate (P).

3. Testul NEO PI-R

The NEO Personality Inventory – Revised (NEO PI-R) este un foarte bine documentat și folosit în mod frecvent test de personalitate, în special în mediu de afaceri. Din această categorie fac parte 30 de subcategorii sau dimensiuni, dintre care unele se referă la majoritatea trăsăturilor, cum ar fi încrederea în sine, realizările și disponibilitatea.

4. California Psychological

Un test foarte cunoscut, California Psychological și-a câștigat popularitatea pentru că se concentrează pe gândirea pozitivă și pe identificarea trăsăturilor pozitive în schimbul trăsăturilor negative. Acest test este construit pe baza a cinci dimensiuni, și anume nivelul de energie, cooperarea, dependența, controlul și încrederea în sine.

5. MMPI – 2

The Minnesota Multiphasic Personality Inventory – 2 (MMPI-2) a fost, inițial, un test psihologic creat pentru a diagnostica schizofrenia. Cu toate acestea, pe măsură ce a evoluat, acesta a inclus în relevante și alte tulburări psihice. Pentru a oferi o imagine de ansamblu, acest test acoperă 10 dimensiuni predefinite: rezistența la stres, motivația în viață, dependența, depresia, încrezătoria, afirmarea personalității și fricile personale.

Cum poți folosi informațiile obținute de la testele de personalitate?

Informațiile obținute de la testele de personalitate pot fi foarte utile în mai multe scenarii diferite. De exemplu, poate fi util pentru a diagnostica anumite stări psihice, cum ar fi anxietatea, depresia sau abuzul de droguri. De asemenea, aceste teste pot oferi o imagine de ansamblu a trăsăturilor, affective și cognitive, pe care oamenii le manifestă. Printre beneficiile sale se numără și îmbunătățirea abilităților emoționale și sociale.

În plus, informațiile obținute de la testele de personalitate pot fi de asemenea folosite în vederea prevenirii problemelor de comportament și a programelor de intervenție Centrate pe persoană (PGI).