Originea pisicii tarcate a fost debatuta de mult timp. Exista mai multe teorii, dar pana in prezent nu a existat un consens printre experti in ce priveste locul exact in care au aparut originile acestui animal.

Exista insa date arheologice care indica faptul ca pisicile domestice au fost primele animale cultivate de oameni in urma cu peste 9500 de ani in regiunea mediteraneeana. Aceasta poate fi considerata ca cea mai veche varietate a pisicilor tarcate.

I. Ce sunt Pisicile Tarcate?

Pisicile tarcate sunt o rasa de pisici domestice de talie mica. Se caracterizeaza prin blana lor, care este plina cu fire groase, ce formeaza un tipar numit tarc (sau puf). In general, pisicile tarcate au trasaturi netede si subtiri, cu mai putin blana la nivelul capului si al picioarelor. Acestea sunt adesea considerate mai incapatanate decat pisicile ne-tarcate.

II. Istoria Pisicii Tarcate

Exista mai multe teorii despre originile exacte ale pisicii tarcate. Unele teorii sugereaza ca acestea au aparut in Europa, in regiunea mediteraneeana – locul unde a fost descoperit cea mai veche rasa a pisicilor domestice, atestata acum peste 9500 de ani. Alte teorii sugereaza ca pisica tarcata s-a dezvoltat mai tarziu in Asia, in secolul al XVI-lea, ca un rezultat al incrucisarii mamelor tarcate cu pisoii ne-tarcati.

Unul dintre cele mai raspandite mituri despre originea pisicii tarcate spune ca acestea ar proveni din India. Acest mit se bazeaza pe ideea ca burmeseza, una dintre cele mai vechi rase tarcate din lume, ar fi fost adusa de tranzitorii comerciali in jurul anului 900 d.Hr. In realitate, aceasta rasa provine din orasul Angora din Asia Centrala si a fost introdusa in Europa in decursul anilor 1830.

III. Caracteristicile Pisicii Tarcate

În general, pisicile tarcate sunt mai mici decât alte specii stabilize, înainte de 8 luni fiind în jur de 80 – 100 g (de aproximativ 3 ori mai puțini decât un adult stabil în greutate). Pisicile tarcate sunt adesea descrise ca fiind calde si ludice, placandu-le sa mearga in bagaje, sa se joace cu animalele mai mari si sa stea in brate. De asemenea, sunt foarte inteligente si pot fi antrenate cu usurinta.

Caracteristici externe ale acestei rase sunt :

 • Blana deschisa;

 • Nasul scurt si rotund;

 • Urechile mari, franjurate;

 • Ochii alungiti, patrunzatori;

 • corpul drept si puternic;

 • Picioare lungi, usoare

In ceea ce priveste culoarea blanii, aceasta exhaustiv poate fi de orice nuanta, inclusiv alb, negru, gri, albastru, crema si roz.

IV. Alimentatia Pisicii Tarcate

Pisicile tarcate au nevoie de o dieta echilibrata, formată din carne de pui sau de peste, fulgi de cereale, fasole, morcovi, oua si produse pe baza de soia. Uneori poate fi folosit si alte ingrediente cum ar fi iepure, fructe, legume si produse pe baza de branza. Aceste alimente au o crestere usoara in particular criblurile si strategiile proteice pot fi foarte bune pentru sanatatea animalului. Se recomanda de asemenea mentinerea pisicii tarcate hidratata in permanenta prin oferirea unei cantitati generoase de apa.

V. Intretinerea Pisicii Tarcate

Pisica tarcata are nevoie de o ingrijire corespunzatoare pentru a se mentine in parametrii optimi de santate. Pentru a se simti bine, poate avea nevoie de un program lunar de taiere a unghiilor si de curatirea deusei. De asemenea, trebuie sa se mentina un program de vaccinare, de deparazitare, de curatare a urechilor si a ochilor.

Pentru o blana stralucitoare, se recomanda zilnic perierea pisicii tarcate si o redecorare ocazionala. Acest lucru poate fi efectuat folosind o perie moale si deosebit de delicata. Ai grija sa nu aplici prea multa presiune pe blana pisicii, deoarece aceasta se poate deteriora.

VI. Avantajele de a avea o Pisica Tarcata

Pisicile tarcate ofera multe avantaje proprietarilor lordeoarece sunt foarte iubitoare si se pot potrivi mai multor situatii. Spre deosebire de alte animale de companie, pisicile tarcate nu au nevoie de foarte mult spatiu si nu cer deloc plimbari.

Alte avantaje ale avea o pisica tarcata includ:

 • Emit un sunet foarte scazut;
 • Sunt mai emancipate si mai independente decat alte rase;
 • Sunt foarte atente si protectoare si se comporta de obicei in mod pasnic cu persoanele din familie;
 • Sunt linistite si constanta, neverosimile sa devina agresive sau cresc iritabile;
 • Sunt foarte curioase si interesate in orice le face sa se miste;
 • Au nevoie de foarte putin exercitiu pentru a se mentine in forma.

Pisica tarcata a devenit una dintre cele mai populare rase de pisici domestice si se remarca printr-un design placut si gentil. In ciuda originii sale debated, multe persoane se bucura cu Rasei Tarcate a fost create, oferind nativilor lor partea lor unica de farmec si dragalasenie. Daca sunteti in cautarea unui animal de companie care sa se potriveasca in locuinta voastra, pisica tarcata poate fi alegerea pe care sa o faceti.