Ce este cea mai puternica rugaciune din Biblie? Aceasta este o intrebare des intalnita intre crestini si cei curiosi sa afle mai multe despre aceasta. Rugaciunile sunt „etichetele” spirituale ale lucrarei lui Dumnezeu in felul in care El sana suferinta, vindeca neprivilegiatii si indruma viata tuturor.

Rugaciunile biblice sunt mesaje profund personalizate trimise la inima lui Dumnezeu. Acestea vor fi primite si raspunse de El intelept, cu dragoste, in functie de cum El vede lucrurile. El este dispus sa trimita bucurie si liniste, sa-i restabileasca visele si sa-i stabilizeasca temerile sau indoielile. Astfel, rugaciunea poate explora si aduce claretate in aceasta cale spirituala despre care noi ne-am limitat conceptia.

In ceea ce priveste rugaciunea biblica, exista o multime de versete care apar in Biblie si care ofera o persoana sentimentul de calm si liniste sau incredere in credinta lor. Oricare dintre aceste rugaciuni pot fi folosite in momentele grele, cum ar fi in timpul unei boli, sau in momente de fericire, cand ne dorim sa oferim mostenirea cuiva.

Cu toate acestea, „Cea mai puternica rugaciune din Biblie” se refera, de obicei, la versetul din Evanghelia dupa Ioan, capitolul 17, versetul 20-26, din Noul Testament. Acest verset poarta numele „Rugaciunea lui Iisus pentru ucenicii Sai” si poate fi descoperit in lucrarile lui Ioan si in Biblie. Acest verset are o mare importanta crestina, intrucat acesta este consemnat ca ultima rugaciune pe care le-a trimis lui Dumnezeu si apoi a urcat la ceruri, inainte de moartea si inmormantarea Sa.

I. Ce este Rugaciunea lui Iisus pentru ucenicii Sai? 

Ioan 17:20-26 prezinta rugaciunea lui Iisus pentru ucenicii Lui, exact inainte de El sa se ridice la ceruri. Aceasta rugaciune a fost mai mult decat un simplu rug pe care El l-a dorit sa le trimita ucenicilor Sai. A fost o declaratie profunda, evidenta asupra sentimentelor pe care le avea Iisus in ceea ce ii priveste si de cat de responsabil se simte pentru ei. El a cerut lui Dumnezeu sa ii intareasca, sa-i binecuvanteze si sa le dea pace.

Acesta rugaciune contine patru puncte cheie care reprezinta aceasta chemare la Dumnezeu pentru a se odihni asupra ucenicilor lui. Acestea sunt:

  1. Identitatea lui Iisus:

Versetul 20 face referire la identitatea lui Iisus ca mesager la Dumnezeu. El se roaga pentru ucenicii lui pentru ca ei sa se bazeze pe cunoasterea pe care o au despre El si El sa aiba o relationare cu ei prin lucrarea Lui.

  1. Intelepciunea Lui Dumnezeu:

Versetul 22 se refera la cunostintele de neinlocuit pe care le avea Iisus despre El si Dumnezeu si despre cum voia El sa aduca mantuire celor pe care i-a chemat in legatura Sa.

  1. Relatiile Ucenicilor:

Versetul 24 face referire la unitatea si solidaritatea pe care ucenicii trebuie sa le aiba intre ei, in vederea slujirii lui Dumnezeu.

  1. Protectia lui Dumnezeu:

Versetele 25-26 prezinta sentimentul de protector al lui Dumnezeu asupra celor care-L celebrau si vor glorifica, oferind asigurarea linistirii.

Aceste patru lucruri sunt cheia rugaciunii pe care Iisus a trimis-o ucenicilor lui si cei care au inceput sa-L urmeze.

II. Cum poate o persoana sa invete sau sa-si fructifice aceasta rugaciune?

O persoana poate sa invete si sa-si fructifice aceasta rugaciune intr-o multime de moduri. Iata cateva sugestii pe care le puteti folosi:

  1. Meditati asupra versetelor

Cititi versetul si meditati asupra lui pentru o perioada de timp. Asadar, nativitatile si sentimentele pe care ati avea in urma acestei lecturi, sau simtiti lumea si viata in preajma voastra.

  1. Vizualizati versetele

Unii oameni gasesc visualizarea unor versete din Biblie foarte utila in invatarea lor. Astfel, incercati sa va imaginati ca urmariti ritualul prin care Iisus a trimis rugaciunea sa.

  1. Studiati istoria gandurilor ucenicilor lui Iisus

Inainte sa cititi versetul, studiati istoria gandurilor si sentimentelor pe care au avut-o ucenicii lui Iisus inainte de a veni acest verset. Acest lucru va ajuta sa va conectati mai profund la verset si sa simtiti lumea spirituala in care s-a facut aceasta rugaciune.

  1. Pregeti versetul

O alta modalitate pentru a practica aceasta rugaciune inseamna sa va faceti timp pentru a-l citi in mod regulat. Chiar si citirea acelui verset o data pe saptamana, o data pe luna sau o data pe an, poate face o floare deosebit de mare pentru intelepciunea sufletului si spiritualitatea ta.

  1. Aplicati ideile in viata ta

Inainte sa-l cititi si sa-l pregeti, incercati sa ganditi cum poate aplica ideile din acest verset in viata ta. Astfel, sa incercati sa folositi acele idei in comunicarea cu alte persoane si sa-I ceruti lui Dumnezeu sa va ajute sa ducem acea comunicare mai departe.

III. In cele din urma, De ce este aceasta rugaciune esentiala pentru crestin?

Rugaciunea lui Iisus pentru ucenicii Lui este una dintre cele mai profunde exemple de iubire si mantuire pe care El le-a dus la ceruri. Acest verset ne aminteste ca Iisus a fost profund indragostit de sufletele ucenicilor Lui si vietile lor. Acesta ne mai ofera si o lectie subtila care sa ne ajute sa vedem ca in fiecare moment al vietii trebuies sa ramanem legati de cei norosi, sa avem iertare si sa fim plini de bucurie si speranta.