Cele mai frumoase colinde romanesti au constituit, inca din vremea vechilor stramosi, un element fundamental in cultura si traditia romaneasca. In prezent, aceste piese de muzica infatiseaza drumul desprins din spusele batranilor, care da o imagine vie si reala asupra beserilor si credintelor traditionale precum si a viselor, dorintelor si sperantelor poporului de atunci. Colindele romanesti au fost compuse, cantate, imortalizate si transmise din generatie in generatie, oferind omagiu si un profund simbol al identitatii nationale.

I. Ce sunt colindele traditionale?

Colindele sunt piese de muzica religioasa, cantata in general de choruri sau de grupuri mai mici, indiferent de perioada de an. Se canta in principal de peste tot in toata Europa, avand diferite teme si forma, vorbind despre nasterea lui Iisus sau facturi intamplatoare biblice.

Colindele romanesti se mai clasifica in doua tipuri: colindele stravechi si colindele moderne.

II. Colindele stravechi

Colindele stravechi sunt voci de cinstire, cunoscute si recunoscute pe intreg mapamondul. Acestea exprima sentimente profunde si inestimabile, reprezentand dragostea si piosenia crestina care au caracterizat vechile obiceiuri si traditii, pastrate si transmise cu generozitate din generatie in generatie.

Una dintre cele mai cunoscute colinde stravechi romanesti este “O, Ce Veste Minunata”. Aceasta este un cunoscut cântec de leagan cantat de mai multe grupuri si persoane de-a lungul anilor, devenind un obicei care poate fi deseori auzit in fiecare casa sau chiar in manastirile si bisericile din România.

O alta colind straveche ce hasrdual sa nu lipseasca din cadrul colindarului traditional romanesc este “Plugușorul”, una dintre cele mai vechi si cunoscute colinde. Are un mesaj simplu si la indemana, ce descrie energiile primaverii si asteptarea nasterii lui Iisus.

III. Colindele moderne

Colindele moderne isi mai fac loc intr-un colindar traditional romanesc, extrem de multi compozitori oferind contributii la aceasta arta muzicala de jertfa prin căutarea inspiratiei in spaţiul spiritual al trecutului. Acestea sunt adesea transmise la radio, televiziune si online, fiind uşor de auzit si partajat.

Printre cele mai cunoscute colinde moderne, se numara “Luna Plina in Musetel” si “Zi de Zi Steaua”, ambele din componimentul artistic al celebrului creator roman de muzica religiousa, Mihai Bisericaru, un adevarat primus inter pares al artei muzicale romanesti.

IV. Colinde folclorice

Colindele folclorice romanesti sunt cantecele schimbate de-a lungul generatiilor, pastrate si retransmise in randul parintilor si copiilor. Acestea au o maniera distincta, fiind cunoscute pentru versuri oferite dintr-o spirituositate inofensiva si creativa.

Cateva dintre cele mai cunoscute colinde folclorice romanesti sunt “Of, Of, Of” sau “Deschide Usa Crestine”, piese beteşugetoare ce traiesc si astazi in spiritul incertitudinii din natura umana, in spiritul comuniunii si aprecieri reciproce.

V. Cum poti sa le asculti

In zilele noastre, oamenii pot vorbi despre colindele romanesti fie printr-o practica vocala reala hands-on, fie printr-o succesiune de mijloace electronice dedicate putand sa asculte si sa savureze muzica culturala a tarilor din vecina.

Acestea fiind spuse, ai cateva optiuni de luat in considerare atunci cand vrei sa asculti cele mai frumoase colinde romanesti:

  1. YouTube: canalul oficial de YouTube al Muzicii Românești are colinde tradiţionale și moderne, susţinute de un public mare.

  2. Streaming pe diferite platforme: se pot gasi multe colinde traditionale si moderne în serviciile de streaming populare, cum ar fi Soundcloud, mixcloud si Spotify.

  3. Radio: exista numeroase radiouri care transmit și emit colinde romanesti an de an, de exemplu, Radio Romania Muzical.

VI. Populația se bucură în continuare

An de an, oamenii se bucura si savureaza unele dintre colindele romanesti cele mai vechi si mai frumoase. Acestea sunt reamintite si cantate in cadrul multor petreceri si evenimente, intalniri sale de familie sau concerte live, oferind o atmosfera de dragoste si speranta.

Colindele romanesti ramân constant un simbol emblemati al unei culturi vii, indiferent de anotimp, moment sau eveniment, atat prin forma lor specifica precum si prin mesajul sau. Acestea vorbesc adesea despre valorile fundamentale ale crestinismului si despre amploarea vietii cotidiene, decretând astfel patrimoniului muzical romanesc.

In concluzie, colindele romanesti sunt niste piese folosite ca mijloc de exprimare pentru diferite genuri muzicale, rezultate prin invesmântarea conceptului de spirit in valorile profunde ale Unei voci sufletesti de cinstire si identitate nazionala. Cele mai frumoase colinde traditionale, modern si folclorice sunt usor de ascultat pe diverse platforme, iar populatia se poate bucura in continuare de o adevara experienta muzicala.