Desenul cu creionul este unul dintre cele mai vechi si mai simple mijloace de a exprima idei si sentimente artistice prin intermediul imaginilor. Din punct de vedere tehnic, desenul se refera la crearea unei imagini pe diferite suporturi, prin intermediul diferitelor instrumente ca creioane, acuarele sau pasteluri. Desenul cu creionul este folosit pe scara larga de artisti si poate fi un mod minunat de a-ti dezvolta abilitatile artistice sau de a te relaxa la sfarsitul unei zile solicitante.

Exista o varietate de desen pe care le poti face, este important sa incepi cu ceva simplu, atunci cand esti un incepator. Acest articol va oferi informatii utile despre care desene cu creion sunt bune pentru incepatori in arta.

Ce trebuie sa stii despre desenul cu creion?

Pentru a desena cu creionul, este nevoie de exersare si aptitudini, si poate dura ceva timp intelegerea principiilor si conceptelor din spatele acestei arte. Ghidata de ceva practica si munca serioasa, poti sa exersezi si sa te dezvolti ca artist prin desenul cu creion, indiferent de cat de incepator esti.

Cunoaste tehnica si instrumentele folosite

Inainte de a incepe primul tau proiect, trebuie sa constientizezi tehnica si instrumentele care sunt folosite in desenul cu creion. Cel mai frecvent tip de creioane folosite de artistii de desen sunt creioanele de diferite grade de staniol incepand de la 2B pana la 8B. Exista, de asemenea, un creion hidrogril, care se foloseste pentru a adauga acuarele si umbre/negru si nuanta.

De asemenea, mare parte din desenul cu creion implica folosirea unor alte instrumente pentru a obtine diferite efecte si rezultate. Acestea includ indicatoare, penite si creioane speciale care pot fi folosite pentru obtinerea de umbre subtiri si linii fine sau de aplicarea de culoare. De asemenea, exista diferite tipuri de radiere (gomuri) care pot fi folosite pentru a corecta erorile si chiar pentru a crea umbre si efecte mai profunde.

Ce desene cu creion sunt potrivite pentru incepatori?

Daca inca nu ai facut desen cu creion inainte, trebuie sa incepi cu subiecte simple pe care sa le poti descrie si sa exersezi tehnicile de baza. In cele ce urmeaza, vom discuta despre cateva desene simple ce pot fi facute de incepatori cu un succes deosebit:

Realistic

Desenand realist, incepatorii trebuie sa invete sa reproduce cu precizie si sa incluie detalii minore. De regula, desenul realist implica o reproducere exacta sau aproape exacta a obiectelor, personasilor sau oricarui subiect privirii. Acest desen este mai dificil, asa ca incepatorii ar trebui sa inceapa cu obiecte mici, detalii simple.

Exemple:

 • Un animal de companie
 • O persoana
 • Un obiect mic, ca un portofel sau un stilou

Abstrait

Desenul abstract implica interpretarea creativa si abstracta a elementelor si subiectelor subiectelor, capturand sensul lor prin construirea formelor si linii abstracte, nu in mod realist. Desenul abstract este mai usor pentru cei care sunt incepatori, deoarece accepta erori si nu necesita detalii minore.

Exemple:

 • O umbrela
 • O floare
 • Un peisaj

Fantastic

Desenul fantastic sau science fiction-ul implica folosirea elementelor si formelor abstracte, inclusiv aplicarea imaginatiei creative si furnizarea anumitor detalii suplimentare. Gama acestui stil include genre-uri variate, de la desenul de fata bazat pe imaginatie la desenul de eveniment.

Exemple:

 • Un personaj din basm
 • O creatura fantastica
 • Un mediu desprins din basme

Textura

Textura implica reprezentarea suprafetelor obiectelor si variatele stari ale acestora printr-un desen. Textura poate insemna reproducerea suprafetei unui obiect sau a culorii/formei sale. Cu o planificare adecvata, aceasta tehnica poate fi usor exersata si practicata de incepatori.

Exemple:

 • Trunchiul unui copac
 • Ponoselile unei blana
 • Mancarea preparata

Beneficiile desenului cu creion

Desenul cu creion este nu numai o modalitate de auto-expresie placuta, ci si un mod de invatare si exercitiu al creierului. Practicarea regulata a acestei arte poate avea urmatoarele beneficii:

 • Dezvoltarea creativitatii. Desenul cu creion ne ajuta sa folosim latura creativa a creierului, sa cream si sa reperam idei inspirate, astfel stimuleaza creativitatea.

 • Ameliorarea abilitatilor visuo-spatiale. Desenul cu creion ne invata cum sa intrepatram diverse informatii visuo-spatiale si cum sa ne integram in mediul inconjurator.

 • Exercitiul imaginarului. Desenul cu creion ne ajuta sa cream si sa reprezentam obiecte imaginare prin intelegerea si aplicarea diferitelor efecte si elemente de design.

 • Ofera relaxare. Desenul cu creion poate fi o modalitate foarte relaxanta si distractiva de a te concentra pe ceva in acelasi timp. Aceasta este o activitate relaxanta care te ajuta sa iti detasezi mintea si sa te relaxezi, ceea ce te va ajuta sa prelungiti concetrarea si sa va ofere energie.

Sfaturi pentru incepatori

Atunci cand esti un incepator, poate fi dificil sa folosesti toate materialele si tehnicile, dar nu trebuie sa disperati. Obtinerea unei tehnici bune se face cu timp si exercitiu. Pana la atingerea acestui nivel, exista cateva sfaturi pentru incepatori care pot face procesul de exersare mai usor.

 • Incepe cu subiecte si teme simple care sa te familiarizeze cu tehnicile de baza.

 • Schimba subiectul desenului odata la ceva timp pentru a adauga prospetime si provocare in ceea ce faci.

 • Exersezi. Numai prin exersarea desenului cu creion, poti sa iti dezvolti aptitudinile necesare si sa te obisnuiesti cu tehnicile folosite.