Cu sosirea primaverii, cei mai multi dintre noi ne bucura de frumusetea florilor si cu siguranta de asteptatul sarbatorilor de Paste. Acestea deschid o noua serie de activitati, care unesc familia si prietenii, intr-un spirit specific acestei sarbatori religioase si speciale. Una dintre preocuparile traditionale este vopsirea oualor, care se face in diverse moduri, functie de cultura si obiceiurile nationale. Pentru a va ajuta sa identificati aspectele specifice pe care le pot include diferitele tehnici de vopsire a oualor de Paste, va invitam sa descoperiti, in urmatoarele randuri, totul despre Cand se vopsesc ouale pentru Paste?

Ce presupune vopsirea oualor

Vopsirea oualor pentru Paste reprezinta o traditie veche si adevarata, practicata de multi ani. Acest obicei se refera la colorarea oualor albe, destinate pentru a fi consumate, si oualor de plastic sau carton, folosite pentru decor. Ideea de a vopsi ouale a fost inradacinata in cultura crestina, un ritual simbolizand reinnoirea soarelui si a primaverii, care sunt prevazute de Pastele crestin.

Vopsirea oualor este ceva foarte usor, care se poate face acasa, in functie de tehnica aleasa si de timpul acordat. Cele mai diferite culori si modele sunt posibile, ca urmare a ribozomozitatii si a creativitatii care le caracterizeaza.

Cand se vopsesc ouale pentru Paste?

In Romania, vopsirea oualor pentru Paste se obisnuieste sa se faca cu o saptamana inainte de Paste, in ajunul Joia Mare sau la inceputul saptamanii de dupa Patimile Domnului. Acest obicei se transmite din generatie in generatie, ramanand un obicei practic in cadrul multi-culturii romanesti. In general, ouale se vopsesc incepand cu Miercurea Cenusii, in care se poarta o coliva si se rostesc rugaciuni.

Este strict interzisa schimbarea culorii oualor de Paste in perioada de Sfintelor Pasti. Se crede ca vopsirea si ciocnitul oualor in zilele dinaintea Pastelui sfinteste alimentele si functioneaza ca un ritual profund crestin.

Modele traditionale de vopsire a oualor

Ouale se vopsesc traditional prin impiedicarea pigmentului pe suprafata lor cu ajutorul aplicarii de fierteve. Aceste fierteve sunt create din plante verte.

Siropuri naturale rezultate din fierberea unei combinatii de fructe, flori si condimente au proprietati colorante, prezentate prin metode tradtionale. Acest lucru se face atunci cand se practica vopsirea oualor cu ajutorul fiertevelor facute din plante si seminte, presarate pe ouale care sunt deja o parte umplute cu pigment.

Tehnica de vopsire cu hartie

Vopsirea oualor cu ajutorul hartiei este o tehnica usoara si destul de creativa, care necesita numeroase materiale. In primul rand, se folosesc hartii colorate care sunt impaturite si fractionate in opt bucati sau ramuri. Aceste ramuri se pun una dupa alta de-a lungul oului, prin lipirea marginilor printr-o pasta vinisoara.

Apoi se ia o punga plata sau un burete si se introduce in interiorul unor ciorapi moi, invelind cu grija si fara a le schimba pozitia radiala. In momentul vopsirii, se inlature cei dintai doi strat de ciorapi si se stropeste cu ulei de masline.

Tehnici moderne de vopsire a oualor

Oglinda si vinul sunt materiale moderne folosite pentru vopsirea oualor. Oglindele colorate se folosesc pentru crearea unor motive decorative colorate si ouale se pot intinde cu o servieta sau o pulover curat. Se stropesc cu vin si se lasa la uscat. Ideal este sa se foloseasca un vin bogat, vechi, astfel ca pigmentul sa ajunga si sa se mentina pe suprafata oualor.

Metodele moderne de vopsire a oualor folosesc nuante stralucitoare si bicromatice. Produse și materiale cum ar fi: sprayuri colorate, carioca, penisoare, pensule, vopsele atat lichide cat si solide, vopsele de tip Marker, lipici, adezivi, cerneluri si cerneluri speciale pot fi folosite pentru a fi aproape artiști și creativitate cu vopsirea oualor de Paste.

Librarii de tipare

Cei mai multi creatori de moda care produc designuri de moda s-au inspirat de la ouale de tipar. Acestea pot fi facute folosind cartoane colorate sau hartie tapitata, si pot fi rontaite pentru crearea unui model sau a unei fete sau a unui suflet adorabil, simbolul sarbatorilor de Paste.

Tiparirea se poate realiza de obicei cu ajutorul unor tipare simple, care ofera un aspect plin de culoare pentru ouale de Paste. Una dintre cele mai populare metode de vopsire a oualor include decuparea desenelor si modelului dorit, pentru a oferi un aspect simplu si vechi, de culoare rosu-sangerie sau albastru-cobalt.

Decorarea cu pasteluri

Dupa vopsirea calda, design-urile pastelurilor se adauga adesea in tehnica de vopsire a oualor, adaugandu-le in anumite momente stralucire si vitalitate. Aceste pasteluri sunt create cu ajutorul unor ferigi, legume carnoase, iarba salbatica atat cu trifoi cat si nisipul, pietrele, florile de rogojinita si frunzele de varza.

Vopseaua trebuie aplicata pe fata exterioara a oului, la temperaturi joase. Apoi, se adauga pastelul, timp in care se pastreaza temperatura scazuta. Dupa aplicarea pastelului, se aplica timp de trei minute, se prinse bine si, daca este cazul, se lipeste cu o trupa.

Vopsirea cu chitara

Vopsirea oualor de Paste cu chitara presupune folosirea unui creion sau a unui ac grantat sau decupator, care este un instrument special, folosit pentru a fi imprimata sub forma unui desen sau a unor mesaje mici.

Aceste creioane sunt de obicei perfecte pentru a fi create mlite aspecte geometrice si curbe, precum florile, personajele sau chiar pentru a scrie c