"Cand Se Pune Virgula si Care Sunt Regulele?"

Scrierea corecta a unei fraza in limba engleza implica de multe ori folosirea virgulei si stiinta scrierii se numeste punctuatie. Cu toate acestea, folosirea corecta a virgulei poate fi confuza, mai ales pentru incepatori. Ne-am decis sa raspundem celor mai des intalnite intrebari despre folosirea virgulei astfel incat sa puteti insusi toate regulile de baza.

Ce este o virgula?

In primul rand, sa ne ocupam definitiv de cea mai baza si intalnita intrebare, ce este o virgula? O virgula este un semn de punctuatie ce se foloseste pentru a marca o pauza scurta intre elementele unei fraza, in acest caz intre cuvinte. Uneori, o virgula poate ajuta la ameliorarea citirii.

Reguli generale privind folosirea virgulei

Indiferent de situatie, exista cateva reguli generale privind folosirea virgulei ca parte a scrierii corecte. Aceste reguli sunt:

 1. Folositi virgula intre elementele unei liste de a treia parte si mai mult. De exemplu: "Am cumparat carti, scrisori, dulciuri si bomboane."
  Virgula precede si ultima element al listei.
 1. Folositi virgula pentru a separa adjectivele in fraza. De exemplu: "Ea a luat o tava micuta, rosie in forma de inima."

 2. Folositi virgula pentru a separa orice fel de propozitii conexe. De exemplu: "Au mers la mare, noi am ramas acasa."

 3. Utilizati o virgula pentru a separa cuvintele sau expresiile interogative. De exemplu: "Ce ai facut, tu?" sau "Ei ar trebui sa faca ceva, nu?"

 4. Foloseste virgule intre doua propozitii dacă prima parte conține informații necesare pentru a intelege sensul al doilea. De exemplu: „Erai la petrecere, tu?”

 5. Foloseste virgula pentru a separa o parte a frazii care incepe cu o conjunctie cum ar fi "Iar", "Chiar si", "Dar" sau "Si". De exemplu: "Ai facut ceva in seara asta, iar el a ramas acasa."

Reguli mai speciale pentru folosirea virgulei

Exista si cateva situatii speciale in care tb sa se foloseasca virgula, cum ar fi:

 1. Utilizarea virgulei pentru a separa cateva expresii sau cuvinte despre care gandim ca ar putea fi elementele unei liste, dar care nu sunt delimitate complet. De exemplu: "Ai facut ceva placut, lucruri vesele si interesante." In aceasta propozitie, puteam folosi virgulele înaintea "lucruri vesele" si „interesante” pentru a le indica pe rand pe aceste doua elemente ale listei partial definite.

 2. Utlizarea virgulei atunci cand unul sau mai multe pronume sunt folosite dupa o conjunctie. De exemplu: "In definitiv, tu si eu avem nevoie de o schimbare." Fara virgula aici, rolul lui "tu si eu" ar fi confuz.

 3. Utilizarea virgulei cand un verb fi folosit dupa o conjunctie. De exemplu: "Ea ar trebui sa impartaseasca experienta cu noi, si sa explice." In aceasta fraza, verbul "sa explice" are nevoie de o virgula dupa conjunctia "si" pentru a marca o legatura intre "noi" si "sa explice".

 4. Folosirea virgulei inaintea atunci cand o adverbiala sau o conjunctie sunt folosite pentru a incepe o propozitie. De exemplu: "Intalnind-o, am inceput sa ma simt mai bine." In aceasta fraza, adverbul "intalnind-o" incepe propozitia, asa ca este urmat de o virgula.

Folosind aceste reguli, puteti intelege cum sa folositi corect virgula in situatii bine definite. Desi pot aparea excepii, daca urmati regulile generale si specifice descrise aici, veti putea folosi virgula in mod corect pentru a scrie o fraza corecta. Scrierea in limba engleza poate fi destul de dificila, dar reusesti sa intelegi regulile de baza privind punctuatia si elementele discutate aici, ca si cum ai fi pro.