Introducere

In lunile de iarna, temperaturile cresc si cade brusc. La fel se intampla si cu temperaturile de noapte. Acest lucru poate cauza daune ireversibile plantelor, in special la vitele si pomii fructiferi. Cu toate acestea, proprietarii pot proteja pomii folosind detergentii si solutii speciale care sa-i protejeze de efectele nefaste ale vremii severe. Aceasta practica se numeste stropirea pomilor cu solutii anti-inghet. In acest articol, vom discuta despre cand trebuie sa stropiti pomii dvs., ce solutii sunt adecvate si care sunt avantajele si dezavantajele stropirii pomilor cu solutii anti-inghet.

Suntem in perioada iernii – iata cand stropiti pomii

Este important ca stropirea pomilor cu solutii anti-inghet sa fie realizata inainte de aparitia primei brume severe sau a primei perioade de inghet. Momentul optim pentru stropirea pomilor variaza in functie de zona geografica si clima, iar in unele locuri se poate efectua curentul. Unele tipuri de pomi, precum marul si piersicile, necesita stropire chiar si inainte de caderea primei brume. In scenarii obisnuite, in zonele cu frig moderat, stropirea pomilor se poate face imediat dupa aparitia primului ger.

Ce produse chimice se pot utiliza

Exista mai multe produse chimice destinate stropirii pomilor, cum ar fi solutiile de nitrat de aluminiu, solutiile de bicarbonat de sodiu sau chiar solutiile ecologice care nu sunt daunatoare mediului sau pomilor. Indiferent de tipul de solutie folosita, este extrem de important sa respectati indicatiile din eticheta produsului in ceea ce priveste modul in care trebuie utilizat si in ce masura produsul trebuie sa fie diluat.

Beneficiile stropirii pomilor variind mult

Stropirea pomilor cu solutii anti-inghet are mai multe beneficii. Prima si cea mai importanta este protectia impotriva inghetului, intrucat produsele chimice formeaza un strat de protectie care previne inghetarea tesuturilor plantei. Majoritatea solutiilor au, de asemenea, proprietati antifungice si antibacteriene care ajuta pomul sa se protejeze impotriva infectiilor si altor afectiuni potențiale. De asemenea, stropirea pomilor cu solutii anti-inghet ofera plantei protectie suplimentara impotriva vantului si intemperiilor severe, precum grindina.

Dezavantajele utilizarii solutii anti-inghet

Cu toate avantajele aduse de stropirea pomilor cu solutii anti-inghet, exista si anumite dezavantaje sau complicatii asociate. Pentru inceput, cheltuielile pot fi destul de mari, in special in cazul produselor special concepute pentru a pastra temperatura constanta. Unele produse pot fi chiar periculoase, in cazul in care sunt folosite in exces sau in mod unintentional, in special cele puternice, cum ar fi solutiile de nitrat de aluminiu, care trebuie folosite cu maxima precautie. De asemenea, multe solutii genereaza alge si depozite de mucegai, care pot fi destul de problematic.

Sfaturi utile pentru stropirea pomilor

• Planificati-va cu mult timp inainte stropirea pomilor. Daca realizati aceasta inaintea primei brume severe, asigurati-va ca produsul adecvat pentru plantele dvs. este disponibil.

• Cautati produse special concepute pentru stropirea pomilor si va asigurati ca sunt adecvate conditiilor de mediu si varietatilor dvs. de pomi.

• Atunci cand stropiti pomii, urmati intotdeauna indicatiile din eticheta pentru a va asigura ca folositi cantitatea potrivita. Excesul poate fi nociv.

• Utilizati doar recipienti gata pregatiti si clean. Niciodata sa nu folositi vase vechi care pot continua produse chimice periculoase.

• stropiti-i pe pomi in ture, pentru a acoperi o suprafata cat mai mare si a-i proteja pe toti.

• dupa stropire, curatati dilutia ramasa (daca exista) cu apa.

Concluzie

Toate acestea fiind spuse, stropirea pomilor cu solutii anti-inghet necesita multa grija si cunoasterea la nivel adecvat a produselor chimice si a modului de a le folosi. Daca sunt respectate intocmai recomandarile si directiile, proprietarii pot preveni efectele negative ale inghetului si altor intemperii. Si, nu in ultimul rand, este important sa aveti grija de mediul inconjurator in timp ce folositi produse chimice pentru stropirea pomilor sau altor plante.