Cand vine vorba de a se bucura de roadele muncii tale in propria gradina, unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie sa tii cont este momentul potrivit pentru a se varuii pomii fructiferi. Alegerea momentului potrivit poate face diferenta intre a obtine rasplatitea ta atat de dorita sau a-ti vedea investitia disparea in mod neasteptat. Iata cateva sugestii care te vor ajuta sa intelegi cand se varuiesc pomii fructiferi din gradina ta.

Cand Sau in ce Moment Varuiesc Pomii Fructiferi?

Daca te intrebi cand se varuiesc pomii fructiferi, raspunsul schimba in functie de tipul de pom ales. Unele specii se varuiesc toamna, altii primavara si multi anual. Pentru cea mai mare parte a soiurilor, cel mai bun moment de a face lucrarea varuitului este primavara tarziu. In aceasta perioada, inceputul primaverii poate varia un pic in functie de zona ta, incepand de obicei din luna mai (estul Statelor Unite) cu cateva zile diferenta.

Cum Sa Varuiesti un Pom

Inainte de a incepe, este important sa ne amintim ca numarul scurt, marunt si bogat al fructelor provin din cea mai buna varuire a pomilor. Prin urmare, maniera corespunzatoare de a proceda este la fel de importanta precum selectarea momentului potrivit pentru a face varuitul. Iata cateva sfaturi si idei pe care sa le ai in vedere cand faci varuitul:

  1. Incearca sa varuiesti cat mai curand dupa ce se incheie perioada de inghet/ ingheturi.
  2. Curata primul pomul pe care il varuiesti pentru a-i acorda o atentie speciala. Prima ta un nou atentie, intrucat altii vor avea nevoie de tratament. Incearca sa ii elimini crengile dure, bolnave si moarte cat de curand posibil.
  3. Foloseste instrumente de calitate pentru a taia crengile si pomii. Este important sa folosesti unelte profesionale care sa nu impiedice sectiunile.
  4. Varuieste intotdeauna pomul fara a departa prea mult tulpina. Acest lucru este important pentru ca, intotdeauna, varuitul trebuie sa se realizeze cat mai aproape de trunchiul pomului, in interiorul sau.
  5. Varuieste uniform, taie cu grija lama cu cealalta mana pentru a controla varuitul si sa eviti taierea accidentala a crengilor sanatoase.

Cand Se Va Evita Varuirea?

Incearca sa eviti varuirea pomilor atunci cand exista cicluri de inghet/ dezghet. In plus, este important sa se evite varuirea atunci cand pomii sunt in vremea infloririi sau cand au produse fructe tanarite. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in timpul acestor perioade, taierea pomilor poate provoca leziuni structurale, distrugere si ranirea crengilor ramase.

Iata Ce Se Intampla Daca Nu Se Varuieste Corect

Daca nu se varuieste pomii corespunzator, inevitabil, pomii si alte culturi vor fi afectati. Acest lucru poate duce la reducerea fructelor si poate provoca chiar moartea pomului in anumite cazuri. Este important sa adaugam ca daca se efectueaza varuit necorespunzator, aceasta poate insemna atat scaderea cantitatii de fructe, cat si a calitatii lor.

De Ce Sa Se Varuiasca?

Varuirea pomilor este esentiala pentru obtinerea unei recolte sanatoase si productiva. Facand varuitul, se pot contribui la eficientizarea productiei si la sporirea calitatii fructelor. In plus, varuirea se poate face pentru ca pomul sa aiba o densitate si o forma corespunzatoare, iar ramurile sa permita o ventilatie buna si sa se evite acumularea de seva in radacinile pomului.

Pentru mai multe informatii despre modul potrivit de a face varuitul pomilor, puteti vizuala un video educational. In acest video, poti invata cum sa faci varuitul corespunzator si cum sa obtii fructele gustoase pe care le doresti.

Varuirea poate parea ca o treaba complicata, insa in realitate, este destul de simpla, daca se aplica corect. Pastrand in vedere aceste sugestii, cu siguranta, obtaine roadele care iti doresti dintr-o gradina sanatoasa si cu fructe delicioase.