Cand vine vorba de taierea pomilor fructiferi, este esential sa luam in considerare specia si sa respectam regulile de taiere pentru a asigura sanatatea si longevitatea pomilor. Taierea ajuta la a mentine arborele curat si uniform, iar in fuctie de specie, este necesara frecventa taierii si tipul de taiere la care recurgem. Prezentam in randurile ce urmeaza vitalele informatii privind taierea pomilor fructiferi in functie de specie.

Introducere: Avantajele Taierii Pomilor Fructiferi

Taierea pomilor fructiferi ajuta la prevenirea bolilor sau infestarii cu daunatori. Acesta intretine vigoarea si producivitatea arborelui, favorizeaza formarea uniforma si asigura cresterea sanatoasa a pomilor. Daca respectam regulile de taiere specifice, astfel incat sa permitem ca pomul sa beneficieze de lumina si recoltam fructele la timp, vom avea rezultate optime.

Tipuri de Taiere a Pomilor

Taierea arborelui fructifer se poate range in trei categorii: taierea formativa, taierea de întretinere și taierea în vederea regenerării.

  1. Taierea Formativa

Taierea formativa se face la pomii fructiferi abia crescuti, si are rolul de a se forma coroana si a se stopa creșirea excesiva a pomilor. Acesta vizeaza formarea coroanei și tăierea tijelor principale ale pomului si a ramurilor laterale. Este esential ca aceasta sa se realizeze dupa un anumit aranjament, astfel incat sa se formeze un arbore cu forme adecvate.

  1. Taierea de Intretinere

Taierea de intretinere presupune indepartarea ramurilor morte, uscate sau fructelor ramase pe arbore. Cu aceasta taiere, se urmareste stimularea cresterii pomului si reducerea posibilitatii aparitiei bolilor. Este esential sa se efectueze taieri regulate si scurte, astfel incat sa nu se afecteze reputatia si productia arborelui.

  1. Taierea Regenerarii

Taierea regenerarii este cunoscuta si sub numele de taiere de regenerare. Acesta se face atunci cand pomul este afectat de daunatori sau de ingerintele distructive ale vremii. Aceasta taiere prevede indepartarea ramurilor afectate si tunderea ramurilor mari care incetinesc productia.

Cand Se Taie Pomii Fructiferi in Functie de Specie?

Atunci cand vorbim despre taierea pomilor fructiferi, este vitam sa luam in considerare specia și sa respectam regulile de taiere specifice care sa ofere sanatate si lunga viata acestora.Iata, in continuare, cand se taie la unele dintre cele mai cultivate pomi fructiferi:

Pomii Fructiferi Cultivati in Lumea Intreaga

  1. Mere

Pomii de mere crescuti in intrega lume necesita taiere de intretinere si regenerare odata pe an. Taierea formativa se realizeaza in primii doi sau trei ani dupa plantare, iar taierea fructifera trebuie sa se faca inainte ca buzele florilor sa se deschida.

  1. Pruni

Prunii ar trebui sa fie taiati de trei ori pe an; taierea de intretinere se face inainte de inceputul lunii mai, taierea de regenerare, la inceputul lunii octombrie, iar taierea formatoare in decursul anului.

  1. Ciresi

Ciresii cresc foarte rapid si, prin urmare, taierea trebuie sa se faca regulat. Taierea formatoare si regeneratoare se face in primii cinci ani de la plantare si se mentin reguli de taiere de intretinere pana la sfârșitul anului.

  1. Zmeuri

Talele de intretinere ale zmeurilor au loc in luna iunie, cand incep sa apara fructele mici. Pe lângă asta, zmeurii trebuie taiați toamna si primăvara. Un lucru important de luat in considerare atunci cand se taie zmeurii este mentinerea unui număr de cinci până la șapte tije aflate in creștere.

  1. Pfepeni

Pepenii se taie o data pe an, in momentul in care sunt aproape maturi. Pe lângă taieri pentru regenerarea și intretinerea arborelui, trebuie sa se reducă numarul de muguri pentru a se oferi suficienta lima și aer la fructele ramase si pentru a se evita infestarea cu fungusul bot hot.

Sfaturi Utile Cu Privire La Taierea Pomilor Fructiferi

Inainte de a taia un pom fructifer, este esential sa cunoastem regulile de taiere pentru a avea rezultate optime. Respectam urmatoarele sfaturi pentru a indeparta corespunzător ramurile pomilor:

● Utilizati scule curate si aspre pentru taiere.

● Tăiați la o unghi de 45 de grade fata de axul ramurii.

● Nu tăiați ramurile scurte pentru a preveni ciuperca.

● Reduceti recolta in primii ani de creștere ai pomului.

● Tundeti pomii fructiferi in mod uniform pentru a le oferi lumina si aer.

● UBcerniti si curatati regulat coroana si solul in vecinatatea pomilor taiati.

● Incercati sa nu taiati prea mult pentru a nu reduce productia.

Concluzie

Tunderea pomilor fructiferi este vitala pentru a asigura sanatatea si longevitatea acestora. Taierea formativa se face la pomii tineri, pentru a se forma o coroana uniformă, in timp ce taierea de intretinere si regenerare ajuta la indepartarea ramurilor uscate si la prevenirea bolilor.Este esential sa cunoastem tipul de taiere și frecventa de tăiere in functie de specia si sanatatea pomilor.