Rosiile au fost cultivate si folosite chiar si de antici, fiind considerate ca fiind unele dintre cele mai bune legume din gradina. Acestea sunt cunoscute pentru beneficiile lor nutritive, continutul lor ridicat de antioxidanti si pentru diferitele preparate in care pot fi folosite. Atat legumele copacilor cat si cele care sunt cultivate pe suprafata solului, benefinesc de tratamentul atent si regulat al gradinarului.

Unul dintre tratamentele obisnuite pentru rosii este stropirea cu piatra vanata. Utilizarea pietrei vanate este un obicei foarte vechi, insa in continuare ramane versiunea basic sau principala de tratare pentru multi gradinari.

In cele ce urmeaza, vom discuta despre beneficiile utilizarii pietrei vanate pentru tratarea rosiilor si mai multe lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa iti tratezi rosiile din gradina.

Ce este piatra vanata si ce beneficii are pentru rosii?

Piatra vanata este un produs natural care, de obicei, se gaseste pe pietrișul de pe marginea soselelor si carosabilelor. Acest material de baza contine calciu, insa nu contine chimicale sau pesticide care ar putea afecta cultura in vreun fel.

Acest material poate fi folosit pentru tratamentul rosiilor datorita beneficiilor sale pentru aceasta leguma. Este un mod eficient de a lupta impotriva intemperiilor si daunelor provocate de insecte, combate ocazional si bolile comune care se pot dezvolta in gradina.

De asemenea, calciul contribuie la cresterea densitatii pielii la tomate, contribuie la marirea vietii de depozitare a rosiilor si la cresterea continutului de corpolenta, fructoza si glucoza.

Cum sa stropesti corect rosiile cu piatra vanata?

Stropirea rosiilor este destul de usoara si se poate face prin intermediul a 4 pasi simpli:

  1. Asigurati-va ca aveti un vas suficient de mare care poate contine piatra vanata si mostenirea de apa, se va folosi un amestec de cca 1 l de apa la cca 50g de piatra vanata.

  2. Introduceti o cantitate mica de piatra vanata in locul cu apa si amestecati bine.

  3. Stropiti rosiile cu amestecul preparat.

  4. Repetati stropirea de-a lungul sezonului.

Cele mai bune momente pentru stropirea rosiilor cu piatra vanata

Utilizarea pietrei vanate ca si tratament pentru rosii ar trebui sa se faca in momentul in care planta incepe sa se dezvolte la nivelul inflorescentelor (cand incepe sa apara fructele si florile). Trebuie sa evitam sa stropim direct in soarele puternic, bineinteles, asta ar putea provoca inghetul frunzelor si chiar ardeaunarea lor.

In general, stropirea cu piatra vanata se face de cateva ori in timpul sezonului cald, la cca o saptamana intre fiecare aplicare.

Beneficiile stropirii folosind piatra vanata

Utilizarea pietrei vanate pe urma tratarii rosiilor vine cu mai multi avantaje, mai ales pentru gradinarii care pasnicesc rosii pentru preparatele culinare. Acestia vor beneficia urmatorii avantaje:

● Atacul bacteriilor din gradina poate fi prevenit

● Cresterea productiei si calitatii fructelor

● Prevenirea absorbtiei de nutrienti excesivi prin radacina

● Reducerea infestarii cu daunatori si insecte

● Degradarea pestilor si mucegaiurilor care apar pe fructe

Ce sa nu faci cand stropesti rosiile cu piatra vanata?

Este bine sa stii asa si cateva lucruri pe care le poti evita ca sa oferi rosiilor cel mai bun tratament:

● Nu aplica vanata in strat subtire. Concentratia prea mica de calciu poate fi mai puţin eficienta.

● Nu aplica piatra vanata la momentul recoltei fructelor, in acel moment este mai bine sa nu mai tratati cu niciun fel de tratament.

● Nu folositi prea multa vanata la fiecare tratament, asta poate provoca degradarea solului.

● Nu stropiti prea des cu vanata, asta poate crea efecte contrare si chiar sa deterioreze plantele.

● Nu utilizati vanata in locuri prevedea cu radacini ale plantelor, doar pe partile exterioare.

Concluzie

Stropirea rosiilor cu piatra vanata poate oferi mari avantaje culturii in gradina, daca este administrat suficienta atentie la momentul potrivit. Acest tratament poate oferi numeroase beneficii gradinarului intr-un mod eficient si sanatos.

Siguranta cultivatorului ramanand intotdeauna in mintea noastra, este bine sa ne amintim ca stropirea rosiilor cu piatra vanata nu ar trebui sa se faca direct in soarele puternic, daca concentratia este prea mare si daca se fac prea dese stropiri, poate duce la rezultate contrare.

Cel mai important, utilizeaza mereu piatra vanata ca un tratament pentru rosii, motivat fiind numeroasele beneficii oferite si rezultatele benefice care apar pe parcurs.