Cum sa se taie Hortensia și motivele pentru care este o idee bună

Știm cu toții că hortensiile pot creea un peisaj frumos în grădinile noastre, dar habar nu avem când și cum trebuie sa le tăiem, astfel încât să obținem cele mai bune rezultate în ceea ce privește frumusețea lor.

Tăierea, cu rădăcini în traditia horticulturala, poate fi descrisa ca taierea pruncului și poate stimula o creș&tere mai viguroasă, adăugându-le tăișului și o frumusețe mult sporită. Prin urmare, aflăm mai jos care sunt modalitățile și momentele indeplinite de acesta.

Pe îndelete

Tăierea corectă a hortensiilor poate fi făcută într-o singură dată pe an. Acest lucru este necesar după înflorire și se va face folosind foarfece bine întretaiate și curate. Trebuie să tăiem înălțimea și lățimea coroanei în același timp, alegând tăieturi ferme și foarte apropiate de tulpina.

În funcție de aranjarea arborilor și arbuștilor, este recomandabil să tăiem tulpinile în așa fel încât să li se dea un aspect natural și rotunjit. Acest lucru se realizează scurtând tulpinile în direcția crescătoră a lor, caracteristica lor fiind faptul că se răsfață rapid. Se recomandă, de asemenea, evitarea tăierii adânci, deoarece tăieturile profunde pot permite intrarea bacteriilor si a patogenului în plantă.

Știm că această operațiune poate părea uneori stresantă, mai ales când suntem nevoiți să tăiem plantele noastre preferate, însă există foarte multe motive pentru care ar trebui să avem curajul de a le tăia.

Motive pentru care ar trebui sa taiem hortensiile

Chiar dacă tăierea poate lăsa plantele vulnerabile, este un lucru bine să știm că motivul pentru care o facem este acela că, în acest fel, planta va avea mai mult spațiu să crească și se va sincroniza cu sezonul anual. Aflăm mai jos câteva motive pentru care este bine să-ți tai hortensiile.

  1. Stimularea creșterii noi și viguroase: O administrare corectă a tăierii poate contribui la creșterea mai rapidă și viguroasă a hortensiilor. Deși această operațiune poate părea periculoasă, cea mai mare parte a plantelor au posibilitatea de a se recupera rapid, și mai rapid decât ai crede.

  2. Reinvigilarea elementelor vechi și împiedicarea patogenilor: Tăierea regulată a vârfurilor de tulpină previn infecții și patogeni, stimulatesc florile noi și previn uscarea tulpinii.

  3. Promovarea frumuseții și sănătății: Fiecare tăiere a hortensiilor stimulează frumusețea și asigură sănătatea acestora. O astfel de operațiune poate produce și frunze mai proaspete și și mai mult aer în interiorul coroanei, astfel încât planta sa poarte aceeași greutate pașnică și frumos în aer

  4. Evitarea/reducerea frunzelor și contactului cu noxe și factori de mediu: Excrescențele și resturile de frunze sunt adesea ridicate în vârful tulpinilor, ceea ce face planta mai vulnerabilă la contactul cu noxele și factorii de mediu. Prin îndepărtarea acestor elemente, plantele sunt mai predispuse să fie sănătoase și frumoase în același timp.

  5. Stimularea de rezultate profesionale: Tăietura este cel mai bun mijloc de a avea plantele frumoase pe care ni le dorim si care sa se apropie cat mai mult posibil de ceea ce vedem în revistele de specialitate.

Când să taiem hortensiile

Dar, și mai important, când trebuie să tăiem hortensiile? Potrivit specialiștilor în horticultură, cel mai indicat moment este în luna iulie, după ce au înflorit. În acest moment, deși stăm cu inima în gât, trebuie să realizăm operațiunea de tăiere și să ne premiem la sfârșit prin obtinerea unor plante mai înalte, mai hygienice și mai frumoase.

Ați putea crede că acesta era un efort inutil, dar trebuie să vă amintiți că hortensia este, în mod clar, una dintre cele mai frumoase, de durată și de sănătoase plante pe care le putem avea în grădinile noastre, astfel încât luăm decizii cu multă atenție și responsabilitate atunci când vorbim de tăiere.

Câteva sfaturi pentru administrarea tăierii corecte

Știm că această operațiune poate fi foarte dificilă pentru noi, căci plantele sunt, în ceea ce privește frumusețea lor, lucruri foarte dragi, care ne inspiră.