„Totul Despre Zambile: Cand Sa Le Plantezi si Cum Sa Le Ingrijesti”
Zambilele sunt flori frumoase si inflorirea lor anuala reprezinta unul dintre cele mai asteptate semne ale primaverii. Aceste flori de gradina adauga culoare si viata gradinilor si a spatilor verzi. Daca doriti sa adaugati aceasta floare frumoasa in gradina dumneavoastra sau sa aveti flori de zambile care sa va poata bucura si in anii urmatori, trebuie sa luati in considerare cateva lucruri, care vor ajuta la scurti perioadele de inflorire si la marirea numarului de flori. Acest articol va prezinta caburentele pasilor de plantat si de ingrijire a florilor de zambile.
1 Alegerea Soiurilor de Zambile
Cel mai important pas in a obtine flori de zambile frumoase si viabile este alegerea soiurilor potrivite. Exista soiuri in forme diferite si culori variate, de la alb pana la rosu si violet. Gazonatorii pot oferi recomandari bazate pe clima si conditiile de gradina ale fiecarui individ.
2 Plantarea Zambilelor
Dupa ce ai ales soiurile adecvate de zambile, trebuie sa plantezi bulbii acestora in pamant. Bulbii de zambile se planteaza cu mai multi ani inainte de inflorirea lor. Unii crescatori considera ca toamna (inainte de aparitia gerului)este momentul potrivit pentru plantat, in conditiile in care bulbii infloriti intra peste iarna si in anul urmator. Dupa acest pas, urmeaza sa asezi bulbii in pamant si sa ii uzi.
3 Inaltimea Zambilelor
Depinde si de varful sau culoarul tufelor de flori pe care le alegi pentru gradina ta. Zambilele inalte se refera la acele tufe de flori pe care le plantezi pentru a obtine flori mari, la inaltimea dorita. Din aceasta categorie fac parte floral-marie (care pot fi cu talie medie sau inalta) si ginestrada, care adesea ramane inalt fata de alte soiuri.
4 Udarile
Udarea este unul dintre cei mai importanti factori in ingrijirea florilor de zambile, deoarece acestea produc bulbii, iar acestia trebuie sa reziste indelung si inghetului si secetei. Atunci cand zambilele sunt plantate, trebuie sa fie irigate regulat, adica 1-2 cm pe saptamana.
5 Fertilizarea
Spre deosebire de alte flori de gradina, florile de zambile nu au nevoie de foarte multa ingrijire. Turturii se pot ingriji foarte bine cu un mineralizator de rasina sau de sulfat de potasiu pentru a alege. Acestea pot fi amestecate cu solul inainte de a fi plantate.
6 Umbrirea
Cu toate ca zambilele sunt flori soarelui, ar trebui sa fie protejate de soarele puternic. Dat fiind acest lucru, trebuie sa se fixeze o cutie de umbra intr-un loc umbros si sa se protejeze de soarele puternic atunci cand este prezent.
7 Ingrijirea Burkumului
Una dintre principalele reguli de ingrijire a zambilelor este eliminarea buruienilor din jurul lor, pentru a obtine cele mai bune rezultate. Inainte ca solul sa se incalzeasca, lucrezile faciale se efectueaza regulat prin tararea si scuturarea solului.
8 Impletirea
Impletirea florilor este o forma usoara de ingrijire a florilor de zambile. Aceasta infrumuseteaza florile si le pastreaza in forma rotunda. Minunatele flori de zambile pot fi impletite cu usurinta cu ajutorul unei sfoare fine.
9 Ruperea Florilor Fade
Dupa ce florile au inflorit, mulgerea lor este foarte importanta pentru cresterea florilor in anii urmatori. De indata ce zambilele se ofilesc, se recomanda ruperea lor deimediat, pentru a-i lasa pe cei ramasi sa creasca si sa infloreasca.
10 Pastrarea Tufelor
In vreme ce florile de zambile incep sa se ofileasca, trebuie sa se tunda tufele inflorite, incomplete si putrede pentru a-si pastra inflorirea si frumusetea. Taierea se face la aproximativ 10-15 cm deasupra solului.
Speram ca acest articol v-a fost de folos si ca v-a prezentat tot ceea ce trebuie sa stiti despre plantatul, intretinerea si cultivarea zambilelor. Incepeti cat mai repede si bucurati-va de aceste delicioase flori!