Cand se muta pomii fructiferi si care sunt pasii?
Daca doresti sa muti un pom fructifer intr-o alta locatie, trebuie sa iei in calcul cateva detalii esentiale, intrucat mutarea poate fi atat riscanta cat si foarte benefica, in functie de momentul alegerii si de modul de procedare. Daca urmezi cu strictete fiecare pas, vei putea sa iti reusesti cu usurinta proiectul si sa te bucuri de reinfiintarea pomului pe noua ta locatie. Iata ce trebuie sa iei in considerare atunci cand te hotarasti sa muti un pom fructifer:
I. Alegeri intelepte
A. Cat de mare este
Ca prima etapa a alegerilor intelepte, trebuie sa iei in considerare dimensiunea pomului ale carui rasad vrei sa il muti. Este indicat sa optezi pentru un pom mai mic, cu inaltimea de pana la 1,8 metri si circumferinta trunchiului de maxim 10 cm. Acestea sunt dimensiunile maxime pe care pomul le poate accepta atunci cand este expus la reingradire.
B. Cand se taie
A doua etapa din procesul alegerii intelepte se refera la momentul taierii pomului. Aceasta trebuie sa se faca anual, atunci cand fructele se coc, adica imediat dupa ce a crescut si a dat roade. Astfel, pomul nu va fi afectat de taiere si va putea sa se regenereze.
II. Mutarea pomului
A. Gaura de scoatere
Dupa ce ai facut alegerile intelepte ai ajuns la etapa mutarii propriu-zise. Pentru inceput este esential ca in locul din care il muti sa se sapa o gaura de scoatere, care sa contina intreaga radacina care provine de la pom. Aceasta trebuie sa aiba dimensiunile de 10 10 10 cm si sa poata usor sa cuprinda sistemul radicular propriu-zis.
B. Asigurarea consistentei solului
Primul pas in transportul pomului este asigurarea consistentei solului. In acest sens, trebuie sa umpli locul scos cu un amestec de nisip si pamant,pana la nivelul pamantului din preajma. Acest pas este foarte important intrucat asigura conditiile corecte de micsorare a socului si ofera conditiile necesare pentru reestablisharea radacinilor in noua locatie.
C. Ambalarea
Totodata, dupa ce solul este pregatit, urmeaza etapa ambalarii. Acest pas este foarte important pentru prezervarea pomului si oferirea unor conditii optime de transport. In acest sens, trebuie sa iti creezi un cilindru de plastic, impermeabil, care sa cuprinda intreaga radacina si sa fie suficient de mare pentru a contine radacinile intacte. Acesta trebuie sa fie lipit cu adeziv special si sa fie mai exact astfel incat dimensiunea acestuia sa fie apropiata dimensiunilor racinii pomului.
D. Asigurarea stabilitatii
Ultimul pas inainte de transportare este asigurarea stabilitatii radacinii. In acest sens, vei folosi franghiile (sau diferite cinghii) si vei asigura stabilitatea sistemului radicular inainte de mutare.
III. Replantarea
A. Gaura de plantare
Si pasul final al procesului, replantarea, va fi finalizat prin sapa unei gropi cu dimensiunile de 35 35 35 cm, pregatita in noua locatie a pomului. Acest lucru este foarte important pentru ca pomul sa se poata dezvolta cat mai bine. Aceasta gaura trebuie sa fie mai adanca decat dimensiunea cilindrului, astfel incat sa se faca loc radacinilor sa se intinda si sa se intareasca.
B. Umplerea gaurii
Dupa ce ai sapat gaura vei umple aceasta cu un amestec de pamant si ingrasaminte organice precum gunoi de grajd sau frunze tocate. Acest pas va aduce mai multi nutrienti in solul din noua locatie si ajuta pomul sa se refaca cat mai repede dupa mutare.
C. Udarile si ingrijirile
Ultimul pas este udarile si ingrijirile. In acest sens, trebuie sa ai grija sa il uzi intermediar, atat pentru a ajuta radacinile sa se intinda cat mai bine, cat si pentru a oferi adaugarea corecta de sapun pentru ingrijire. Trebuie sa adaugi foluri lunare, precum si tratamente preventive cu nutrienti care sa pastreze sodul in locatarie atunci cand temperatura si conditiile meteo sunt mai putin favorabile.
IV. Concluzie
In general, mutarea unui pom fructifer poate fi un proces riscant daca nu se urmeaza pasii necesari, insa in acelasi timp poate fi foarte incantator si ofera satisafctie. Acest proces presupune atenta alegeri, ai multa cea mare, sapatul si umplerea unei gropi, asigurarea consistentei solului, ambalarea corecta si udarile si tratamentele necesare pentru a oferi un mediu potrivit plantei in noua sa locatie.