Introducere

Iasomia este un arbust care poate deveni foarte impresionant. Aceasta poate ajunge pana la 10-15 m inaltime si poate creste in pana la 10 ani numai in lungime. Iasomia este larg raspandita in tarile cu climat temperat-cald, cum ar fi Israelul, Somalia, Africa de Sud si, uneori, Europa. Iasomia produce inflorescente lungi, albe sau roz, care infloresc la sfarsitul primaverii sau inceputul verii. Este folosita pentru decoratiuni, asa ca cei interesati trebuie sa stie cum sa planteze si sa ingrijeasca iasomia.

Cum se planteaza iasomia

Plantarea iasomiei trebuie facuta atunci cand exista sansa ca gardul viu sa ramana la locul sau intreg perioada de crestere a iasomiei. Exista mai multe modalitati de a planta iasomia, insa toate implica macerarea radacinii plantei inainte plantarii. Cea mai buna perioada pentru plantarea iasomiei este primavara.

Alegerea locului

Pentru plantare, iasomia are nevoie de un loc cu lumina directa a soarelui, cu sol nutritiv si acoperit de iarba sau alti garduri vii. Radacinile iasomiei trebuie sa ramana ude si la racoare, asa ca este esential sa se asigure ca locul ales are un sistem de drenare adecvat.

Inainte de plantare

Inainte de plantarea iasomiei, este necesar sa se macereze radacina pentru a facilita dezvoltarea radacinilor. Radacina se macera la inceputul perioadei de primavara, cand solul este inca rece. Pentru macerat, trebuie sa se aseze radacina intr-un castron mare si sa se adauge apa atat cat sa o acopere complet. Se lasa radacina sa stea in apa vreme de 12 ore, dupa care se poate trece la urmatorul pas.

Plantarea

Orice plantare a radacinilor macerate presupune sa se prepare un morman de sol sau un sant in care trebuie sa se tina cont si de dimensiunile radacinilor. Se umple santul cu un amestec de aluviune si un amestec fertil, ultimul fiind recomandat daca solul de baza nu contine nutrienti. Se introduce radacinile si se umple santul cu sol astfel incat radacinile sa fie acoperite complet.
Se presara o usoara strat de compost sau ingrasamant granulat intre tufa si alte plante din imprejurimi.

Ingrijirea

Iasomia are nevoie de ingrijire regulata pentru a-si pastra aspectul deosebit. Unele dintre masurile de ingrijire a iasomiei sunt:

 1. Udarea
  Iasomia poate rezista la perioade de seceta, dar are nevoie de udare regulata pentru a se dezvolta corect. Pentru udare se foloseste apa calda si se va lasa seara, pentru a evita pierderea apei prin evaporare.

 2. Fertilizarea
  Fertilizarea regulata este importanta pentru dezvoltarea iasomiei. Se va folosi aproximativ trei kilograme de compost sau ingrasamant lichid la inceputul perioadei de primavara si, eventual, la mijlocul ei.

 3. Taierea
  Taierea poate ajuta la obtinerea unei plante mai formale sau mai estetice. Se recomanda taierea fructilor pentru a evita daunatori si alte probleme.

 4. Controlul daunatorilor
  Iasomia este susceptibila la atacul anumitor paraziti de sol, precum acarienii, si, prin urmare, se recomanda un control al acestora periodic. Acest lucru poate fi realizat folosind produse chimice specifice care au ca scop controlul acarienilor.

 5. Eliminarea ierbii
  Ierburile trebuie eliminate cu grija, astfel incat sa nu se afecteze radacinile plantei. Acest lucru se poate face prin folosirea metodelor manuale sau chiar organice.

Concluzii

Iasomia este un arbust impresionant si decorativ care poate creste si flori in mod natural. Plantarea si ingrijirea sunt elementele cheie pentru a asigura cresterea si mentinerea unui arbust iasomie frumos. Tehnicile de maceratradacinilor si fertilizare si controlul daunatorilor sunt foarte importante si trebuie facute cu regularitate pentru a asigura o crestere eficienta si estetica. Pregatirea solului, alegerea locului potrivit pentru plantare si taierea periodicavi le asigura iasomiei conditiile optime de crestere.