Tăierea caisului – Importanța taierilor corecte și de ce trebuie făcute

Caisul (Cydonia oblonga) este o specie de pom fructifer originar din partea sud-estică a Europei și din estul Asiei. Acum este cultivat la scară largă în întreaga lume și este considerat unul dintre cele mai vechi pomi fructiferi cultivate. Are frunze persistente, iar florile sunt aromate și vin în mai multe culori. Fructele coapte sunt delicioase și sunt uscate, prelucrate și utilizate în diverse rețete sau produse alimentare.

Îngrijire adecvată a copacilor de cais este esențială pentru asigurarea sană și înflorirea puternică. O parte importantă a acestui stil de îngrijire este tăierea corectă a caisului, despre care vă vom vorbi în acest articol.

Ce este tăierea caisului și ce ar trebui să știi despre ea

Tăierea caisului este procesul de îndepărtare a ramurilor vechi sau uscate și a ramurilor care nu oferă avantaje constructive pomului. Un pom de cais tăiat corect va fi sănătos și va produce mai multe și mai bune fructe. Va fi de asemenea stilizat într-o formă estetică și fructificarea sa va fi optimizată.

Tăierea caisului permite controlul creșterii acestui pom, ceea ce contribuie la corectarea defectelor ramurilor și la obținerea unei producții mai ridicate. Aceasta va fi, de asemenea, eficienta în prevenirea și controlul de dăunători sau boli care afectează copacul.

Ca și în cazul altor tipuri de îngrijire, există o tehnica corecta și o tehnica incorecta pentru tăierea caisului, și fiecare trebuie învățat corect pentru a obține rezultate optime.

Când se recomandă să se taie caisul?

Tăierea caisului recomandată se face în fiecare an înainte de începutul sezonului de înflorire. De regulă, aceasta se face în luna aprilie sau mai înainte de apariția mugurilor.

După înflorirea caisului, ar trebui verificată mai întâi condiția pomului, fiind necesare eventuale taieri pentru a-l reorganiza, reducerea lungimii ramurilor și eliminarea ramurilor care pot provoca daune copacului.

Este important de menționat că tăierea nu trebuie efectuată dacă atmosfera este frig. Așteptați ca temperatura să se încălzească la cel puțin 10 și 13 grade Celsius.

Cum se taie caisul?

Taierea unui cais trebuie facuta cu atenţie pentru a nu afecta forma generală a acestuia.

Iată câteva din regulile principale pentru tăierea corectă a unui cais:

 • Curesați coaja după o rană pentru a preveni apariția mucegaiului.
 • Îndepărtați ramurile uscate sau îmbolnăvite.
 • Limitați creșterea prea dezvoltată prin îndepărtarea ramurilor superioare mai vechi.
 • Reduceți lungimea ramurilor din același motiv.
 • Îndepărtați ramurile laterale sau centrale cu creștere încrucișată și întâlniți-le.
 • Îndepărtați ramurile care cresc în direcția inversă.
 • Efectuați tăierea cu tăietoare bine ascuțite.
 • Pruneți ramurile la o înălțime și un unghi adecvat pentru a putea controla forma pomului și a optimiza creșterea.
 • Îndepărtați ramurile care cauzează umbrirea pomului.

Beneficiile tăierilor corecte ale caisului

Aplicarea corectă a tăierilor va oferi numeroase beneficii caisului, printre care se numără următoarele:

 • Stimulează dezvoltarea unei ramificații laterale, ceea ce implică producerea mai multor fructe și o mai bună distribuție și circulație a nutrienților în interiorul acestuia.
 • Promovează creșterea ramurilor noi și de înaltă calitate, ajutându-l să devină și mai înalte și viguroase.
 • Promovează formarea unui trunchi robust și flexibil pentru a face fața temperaturilor extreme, vânturilor puternice și altor factori de stres.
 • Crește producția și reduce numarul de fructe mici.

Răspunsuri la întrebări frecvente despre tăierile caisului

 1. Care sunt riscurile taierii caisului?

Tăierea excesivă poate duce la un exces de producție la fructarea caisului și la reducerea vigorii pomului. De asemenea, tăierea greșită poate duce la apariția la infectării, dăunători și alte probleme ale plantei. Pentru a evita oricare dintre aceste riscuri, trebuie utilizată o tehnica corectă și adecvată pentru tăierea caisului.

 1. Pot taia un cais sălbatic?

Tăierea un