Sfantul Andrei – Cel cinstit in Romania

Sfantul Andrei este unul dintre cei mai cinstiti sfinti din Romania, care sărbătorește prosperitatea, speranta și norocul. Numele sau vine din limba greacă și înseamnă “viteaz”. Romania păstrează tradiții foarte vechi legate de această sărbătoare, ce se desfasoara in fiecare an la 30 Noiembrie.

Când se sărbătorește Sfantul Andrei în Romania?

Sfantul Andrei este cinstit în Romania pe data de 30 Noiembrie. Deși acesta nu este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul bisericesc, toți cei ce-l cinstesc îl consideră ca fiind unul dintre cei mai importanti Sfinti.Sfântul Andrei este, de asemenea, cinstit in special in Banat și in nordul Moldovei.

Tradițiile si obiceiurile de Sfantul Andrei

In ziua de Sfântul Andrei, oamenii obișnuiau să facă o drumetie in afara satelor lor, ca simbol al prosperitații, a norocului si al sperantei. Acum, sansele de a face asta, din cauza traficului și așa mai departe, sunt mai mici, dar multi oameni mai continuă să păstreze tradiția, mersul la biserică fiind simbolul.

De asemenea, printre obiceiurile sărbătorite pe această zi, se mai numara frumosul obicei al torsului ouălor, care simbolizeaza fertilitatea și norocul in mod special. Cu ajutorul tesaturilor colorate, se creeaza icoane care au forma de porumbel, șarpe sau alta forma animalieră.

La fel ca si in alte sărbători crestine, pentru cei ce cinstesc Sfantul Andrei se fac plăcinte speciale pregătite special pentru aceasta zi. Amintindu-ne de fertilitate, plăcintele speciale sunt in formă de sunet și au in interior fructe și nuci. Aceste plăcinte sunt oferite oaspetilor si se spune ca sunt aducatoare de noroc in casa celor ce le prepara și le servesc.

Și ultima tradiție a Sfantului Andrei este cea a servirii de băuturi alcoolice, in special vin! Se spune ca alcoolul poate alunga boala și poate aduce bucurie si fericire. Potrivit tradiției poporului român si a credinței ortodoxe, alcoolul trebuie consumat in cantități moderate si tinut in respect.

Lista obiceiurilor și tradițiilor de Sfântul Andrei:

  1. Mergând la biserica

  2. Torsul ouălor

  3. Pregatirea delicioaselor plăcinte
    (cu forma de soare și fructe/nuci)

  4. Servirea băuturilor alcoolice

Cele mai populaare locuri în care se celebrează Sfantul Andrei

Tradiția de Sfântul Andrei este cinstită cu sărbătoare de peste tot in Romania, dar cele mai populare locuri sunt în jurul orasului Brasov, in care se organizeaza evenimente si petreceri festive, ca simbol al prosperitatii, norocului și al sperantei pentru viitor. De asemenea, cetăți importante ca Alba Iulia și Zalau sunt printre locurile in care această sărbătoare se cinsteste cu mare fast.

O alta localitate cunoscuta pentru traditia sa de Sfântul Andrei este Sibiu. În Sibiu, mai multca in oricare alt loc din Romania, sărbătoria se cinsteste in mod deosebit. Tinerii merg la biserică la slujba, fiecare dintre ei mărindu-și in fata altarului ouă vopsite. După aceea, gazda casei ofre o masa cu bucate alese, iar mesele sunt împestrite cu prăjituri speciale de Sf. Andrei.

In concluzie

Sfantul Andrei este unul dintre cei mai cinstiti sfinti in Romania, sărbătorit în fiecare an la 30 Noiembrie. Această sărbătoare este cinstita in special în Banat, nordul Moldovei si în jurul orașului Brasov. Și totodata in Sibiu se cinsteste Sf.Andrei cu mare deosebire. Tradițiile și obiceiurile acestei sărbători sunt despre prosperitate, sperantă, noroc și fertilitate. Timpurile au schimbat obiceiurile,dar sfântul Andrei ramane unul dintre cei mai importanti Sfinti cinstiti in Romania.