In agricultura ecologica, plantele sunt expuse la numeroase provocari de mediu. Din acest motiv, stropirea rosiilor poate face diferenta intre recoltele reusite si cele esuate. Daca folosesti cu atentie produsele adecvate si stropesti rosiile in mod corect, ti se pot asigura recolte mai bogate si produse nutritive. Acest articol se axeaza pe explicarea cand trebuie sa actionezi prima data in privinta stropirii rosiilor, la ce produse sa apelezi pentru a obtine cele mai bune rezultate si de ce stropirea rosiilor trebuie sa fie o parte esentiala a programului de cresteri al fermierului.

Cum sa decizi momentul potrivit pentru stropirea rosiilor

Prima stropire a rosiilor incepe atunci cand sunt aparute primele frunze si aproximativ 3 saptamani dupa transplantare. Ideal ar fi sa faci stropirea rosiilor atat primavera cat si toamna, atunci cand plantele sunt crescute in medii intense.

Mijlocul anului poate fi un moment important pentru stropire, pentru ca, mai ales in zonele mediteraneene, acesta poate fi un moment al gerurilor tarzii sau al secetei prelungite, care sunt cele mai mari provocari pentru fermierii ecologici. Aplicarea potrivita a produselor de stropire in aceste momente poate asigura oricarei culturi fertilitatea optima si poate ajuta la limitarea problemele si bolile pe care culturile sunt susceptibile sa le intampine.

Ce produse folosesti pentru stropirea rosiilor?

Exista diferite produse ce pot fi folosite pentru stropirea rosiilor. Acestea sunt:

 • Fungicid – Aplicat pentru a preveni, trata sau limita raspandirea bacteriilor si ciupercilor care ar putea afecta planta
 • Insecticid – Destinat controlului insectelor daunatoare, care pot manca frunzele si petiolul, si favoorizeaza proliferarea algelor si umezelii de pe sol
 • Regulator de crestere – Folosit pentru a creste consistenta si vigoarea frunzelor
 • Ingrasamint – Apa aplicata, imbogatita cu ingrasaminte nutritive, precum precum uree si sulfat de amoniu
 • Substance alge – folosite pentru controlul eficient al algelor si altor patogeni

Ce substante trebuie sa folosesti pentru a nu daune mediu?

Atunci cand alegi produsele pentru stropirea rosiilor, ar fi bine sa alegi produse cu mai putina toxicitate, ca robinia biologica sau produse organice. Aceasta poate fi o solutie buna pentru protectia mediu, deoarece aceste produse pot fi facil de digerat in sol si sunt mai sigur pentru mediu inconjurator.

Produsul preferat al multi fermieri si cultivatori, este axilita, care se bazeaza pe culturi vii mici in compozitia lor si sunt siguria si eficienti.

Cateva recomandari pentru stropirea rosiilor

Iata 4 tipuri de solutii de stropire pe care le recomand:

 • Uleiul de parafina – este un insecticid sintetic care poate fi folosit pentru tratarea insectelor daunatoare
 • Molitot – este o solutie de stropire puternica si rapida pentru a elimina daunatorii
 • Sevin – este un insecticid eficient pentru a trata insectele daunatoare
 • Rizobacter – este un fungicid organic din categoria bacteriilor care pot ajuta la prevenirea si tratarea mucegaiului cauzat de bacterii

De ce e important sa stropesti rosiile?

Stropirea rosiilor este un element important si esential al programului de crestere a rosiilor si se poate dovedi a fi benefic pentru mentinerea sanatatii culturii. Acesta ofera o gama variata de beneficii, incluzand:

 1. Previne aparitia bolilor si daunatorilor- Stropirea constanta poate ajuta la prevenirea si limitarea infestarii de insecte si mucegai. Aceste boli pot afecta grav sanatatea culturii si pot compromite calitatea recoltei.

 2. Ajuta planta sa obtina nutrientii necesari pentru crestere- Stropirea constanta poate ajuta planta sa obtina nutrientii necesari prin acest proces ceea ce poate ajuta la accelerarea ritmului de crestere si a recoltei.

 3. Reduce riscul de infectare- Stropirea regulata poate reduce, de asemenea, riscul de infectare, limitand numarul de bacterii si ciuperci nocive care se pot extinde

Prin urmare, stropirea constanta a rosiilor poate fi extrem de benefic pentru orice fermier ecologic, indiferent de mediul in care are loc cresterea culturii sale, si poate oferi un echilibru excelent intre sanatatea si productivitatea culturilor tale.

Concluzie

Stropirea regulata a rosiilor poate sa fie foarte importanta in cresterea lor, asigurand mai multa siguranta si fertilitate a culturii in ceea ce priveste infectiile si bolile cauzate de insecte si ciuperci.

Folosind produse ce indeplinesc conditiile de siguranta si cu o toxicitate redusa, precum robinia biologica si produse organice, pot fi utilizate pentru controlul bolilor si insectelor, si a daunelor cauzate de seceta si ger.

Din aceasta cauza, stropirea regulata incepand din momentul plantarii sau transplantarii rosiilor, poate asigura mai multa fertilitate, usor de digerat si mai putin risc in privinta substantelor in sol, favorizand astfel cresterea culturilor la un nivel optim.

Speram ca acest articol v-a fost ajutat sa intelegeti mai bine motivul pentru care stropirea rosiilor este importanta si cum sa selectati produsele potrivite pentru stropire.

Spor la lucru!