Totul Despre Cand Se Stropesc Cartofii – Ce Produse Sa Folosesti si Schema de Tratament

Cartofii sunt o cultura de baza pentru bucataria romaneasca si europeana. Acestea sunt cultivate pe intreaga suprafata a Europei si sunt folosite in mod regulat in orice bucatarie pentru ca pot fi pregatite in mai multe feluri.

Dar, ca sa poata fi pregatiti pentru consum, cartofii trebuie sa fie adecvat ingrijiti si tratati astfel incat sa poata rezista la daunatori si maladii.

De aceea, unul dintre tratamentele cele mai importante pentru mentinerea culturii de cartofi in bune conditii si pentru obtinerea unor recolti corespunzatoare este tratamentul prin stropire.

Iata cateva informatii pentru a sti cand sa stropiti cartofii, ce produse sa folositi si schema de tratament pe care ar trebui sa o urmati.

Ce Este Stropirea Cartofilor siDe Ce Este Atat de Importanta

Stropirea cartofilor este o tehnica agricola folosita pentru a mentine sanatatea culturii de cartofi si creste eficienta recoltelor de cartofi. Acest tratament presupune folosirea unor insecticide, fungicide si alte produse agricole la o concentratie specifica.

Astfel, dificultatile pe care le comporta tratamentul prin stropire sunt eliminate si pun profesionistii agricoli in pole-position sa obtina cele mai bune rezultate din culturile de cartofi.

In plus, stropirea ajuta la prevenirea unor boli clasice care afecteaza cultura cartofului, cum ar fi: fuzarioza cartofului, putregaiul croncic si monilitiaza. Acestea sunt provocate de ciuperci ce se dezvolta pe tubulatura cartofului si pot distruge planta in mai putin de o saptamana.

Cand se Stropesc Cartofii

Stropirea de cartofi trebuie realizata in diferite perioade de dezvoltare ale culturii de cartofi, in functie de boala care se asteapta sa apara sau a boala pe care vrei sa o eviti in special.

In cazul in care esti cultivator incepator poate fi destul de dificil sa stii exact cand sa faci stropirea.

In perioada premergatoare infiintarii culturii de cartofi, stropirea este potrivita inainte de infiintare atunci cand se lucreaza pe la pamant, in momentul efectuarii de cultivare sau inainte de infiintare la o adancime de 3-4 cm.

Dupa infiintare, stropirea se face perioade abia dupa ce cartofii apar prima data in sol. Daca principalele boli cauzate de infectii fungale sunt susceptibile de a se dezvolta in aceasta perioada, puteti trece la stropire.

Este important sa stii ca, pentru plantatiile cu cartofi, tratamentul prin stropire trebuie facut la fiecare cateva saptamani pe tot parcursul anului. Acest lucru ajuta la prevenirea bolilor si tratarea acestora.

Ce Produse Sa Folosesti Pentru Stropirea Cartofilor

Multe produse diferite sunt adecvate pentru tratarea plantatiilor cu cartofi. Acestea sunt destinate pentru combaterea daunatorilor si a bolilor cauzate de ciuperci sau insecte.

Printre cei mai folositi dintre acestia se numara:

-Fungicide: Acesti produse sunt folositi pentru tratarea bolilor cauzate de ciuperci si au scopul de a preveni si trata afectiunile. Cele mai des utilizate sunt Bravo 500, Folpan 80WP, Rovral si Supertrim.

-Insecticide: Aceste produse trateaza insectele care pot dauna plantatiilor si lupta impotriva acestora. Printre insecticidele de top se numara Royal, Fast, Mustang si terpenele.

-Herbicide: Aceste produse sunt folositi pentru a controla buruienile care s-ar putea dezvolta in parcursul anului si pentru a le preveni sa se inradacineze in cultura. Printre cele mai populare produse de acest gen se numara Roundup, Galera si Ultim.

Fiecare tip de produs are anumite concentratii diferite, necesare in functie de tratament pe care vrei sa-l folosesti.

Schema de Tratament

Verificarea tratamentului vizeaza eliminarea daunatorilor, prevenirea bolilor si mentinerea culturii de cartofi in buna stare pe durata perioadei de recoltare. Acest lucru inseamna ca exista anumite reguli de tratament pe care trebuie sa le urmati atunci cand doriti sa prelungiti viata culturii de cartofi si sa evitati boli si daune.

Aceste reguli includ urmatoarele actiuni:

-Pentru a preveni aparitia bolilor si daunatorilor cartofilor, trebuie sa stropiti cultura de cartofi la fiecare 3-4 saptamani, de la infiintarea culturii.

-Atunci cand detectati daunatori si boli la cultura de cartofi, trebuie sa folositi produse specifice pentru tratarea lor.

-Atunci cand detectati insecte, cum ar fi plantele insecticide, trebuie sa le tratati corespunzator cu insecticide si produse bazate pe peptide.

-In zilele calde si umede, trebuie sa stropiti cultura de cartofi mai des decat la intervalele standard. Acest lucru se datoreaza faptului ca in aceste conditii daunatorii se dezvolta mult mai rapid.

-Trebuie sa folositi produse regulate si doza adecvata pentru aproape fiecare situatie. Daca sunteti in cautarea unor produse mai puternice, trebuie sa optati pentru combinatia ideala de fungicide si insecticide care sa se potriveasca cel mai bine cu nevoile populet plus cultura de cartofi.

-Dupa fiecare tratament, concentratia poate varia subtil in functie de produsul folosit. Daca este necesar, trebuie sa repetati acest tratament pentru a obtine rezultate optime.

-Este necesar sa respectati regulile tratamentului tarcuite pentru a evita supradozarea sau efectele secundare ale tratamentelor folosite.

-Realizati stropirea in momente de liniste, cand vanturile sunt calmi, pentru a obtine rezultate optime.

-Daca doriti sa experimentati si sa folositi produse agricole mai puternice, trebuie sa adaugati intr-o doza minima cu ajutorul unui diluant.

Nu uitati, bolile si daunatorii infecteaza rapid