Caisul este o plantă cu o istorie lungă și străveche, fiind folosită ca aliment și medicament din timpurile vechi. Caisul, Prunus subhirtella, este originar din Asia de Est și face parte din aceeași familie a cireșului, piersicii și prunilor. Se găsește în multe culori și atât al posturilor, cât și în stadiu fructifer. Acest arbore este similar unui măr și este destul de ușor de îngrijit, chiar și pentru începători. Caisul răspunde bine la îngrijire și la tratamentul acordat, însă deja stabilit un schem de tratament adecvat poate fi esențial pentru producerea unor fructe sănătoase și gustoase.

1 Ce este stropirea caisului?

Stropirea, în termeni agricoli, se referă la vărsarea, frecarea și/sau pulverizarea diferitelor produse chimice și/sau organice pentru a proteja și/sau îmbunătăți plantele. Stropirea caisului, ca și în cazul oricăror alte fructe de pădure, se recomandă pentru prevenirea sau combaterea bolilor și a dăunătorilor și pentru îmbunătățirea producției. Diversitatea produselor adaptate la diferite soiuri și condiții climatice face ca stropirea să fie una dintre cele mai căutate practici agricole.

2 Care este rolul și beneficiile stropirii caisului?

Stropirea caisului cu produse chimice și organice poate ajuta la controlul dăunătorilor și bolilor și, prin urmare, va crește producția și calitatea fructelor. Această practică poate ajuta la prevenirea contaminării poluanților și a altor factori care pot afecta producția. Alte beneficii ale stropirii caisului sunt:

  • Prevenirea bolilor și a dăunătorilor care se prezintă la caise, cum ar fi scutiella și monilioz. Aceste boli sunt cauzate de dăunători care se dezvoltă ușor în condiții de umiditate ridicată sau temperaturi scăzute.

  • Utilizarea produselor organice îmbunătățește calitatea solului și a fructelor. Produsele organice conțin îngrășăminte și substanțe nutritive care îmbunătățesc calitatea solului și conduc la creșterea producției fructelor.

  • Stropirea ajută la menținerea ph-ului solului sub control. De exemplu, se recomandă utilizarea unei soluții de fosfati de potasiu pentru a ajuta la menținerea pH-ului solului între 5 și 7.

  • Utilizarea produselor chimice sau organice scade cantitatea de dăunători și bolile care pot afecta plantele. Acest lucru ajută la menținerea unui mediu curat și sănătos pentru electicitate și producție fructe.

3 Schema de tratament pentru caise?

Fertilizarea și stropirea sunt două practici agricole care pot ajuta la creșterea calității și productivității plantelor.

Fertilizarea:

În primul rând, trebuie să se facă o analiză a solului pentru a stabili îngrășămintele necesare. Următoarele sunt câteva îngrășăminte recomandate pentru fertilizarea caisului:

  • Îngrașământ cu conținut ridicat de fosfor.

  • Îngrașământ cu potasiu și azot pentru activarea fotosintezei și menținerea plantelor în starea lor optimă.

  • Îngrașământ cu conținut ridicat de sulf pentru îmbunătățirea proprietăților chimice ale solului și pentru prevenirea bolilor.

  • Compuși organici, cum ar fi ulei de peste sau alge și guano, pentru suplimentarea nutrienților din sol și readucerea solului la un mediu sănătos.

Stropirea:

Stropirea caisilor se poate face cu ajutorul diferitelor produse chimice, cum ar fi produse cu cobalt și cupru, sau pot fi folositi produse organice, cum ar fi ulei de cătină sau cenușă de lemn.

În al doilea rând, trebuie să se facă o estimare corectă a frecvenței și cantității cu care se va aplica stropirea.

Cantitatea și frecvența corectă de stropire depind de felul tratamentului aplicat. De exemplu, dacă se aplică un tratament împotriva dăunătorilor, stropirea se va face mai des și în cantități mai mari.

4 Recomandări pentru stropirea caisului

Următoarele sunt câteva recomandări pentru cea mai bună practică de tratament la caise:

  • Ideea de bază: ținerea dăunătorilor și a bolilor sub control și combaterea acestora înainte ca aceștia să se dezvolte.

  • Utilizarea produselor recomandate de specialistul agronom și respectarea corectitudinii schema de tratament.

  • Monitorizarea atentă a plantelor și tratarea imediată a oricărui semn de boală sau inf