Tratamentul cu Varachet este una dintre cele mai populare metode de control al Varroa-ului, un parazit frecvent intalnit la albine. In ciuda faptului ca multe proceduri preventive sunt la fel de importante, tratamentul cu Varachet ramane indispensabil pentru a preveni raspandirea si a trata infestarile crescute. De aceea, este esential sa intelegeti cand este momentul potrivit pentru a se aplica tratament cu Varachet pentru varroa la albine.

Cuprins:

  1. Ce este varroa?

  2. Cum pot detecta infestarile crescute cu varroa?

  3. Cand este momentul potrivit pentru a se aplica tratament cu Varachet?

  4. Cum se aplica tratamentul cu Varachet?

  5. Efectele tratamentului cu Varachet asupra albinelor

  6. Ce este varroa?

Varroa, sau Varroa destructor, este un parazit mic, fara aripi, care infesteaza albinele si poate fi usor detectat cu ochiul liber. Acest parazit hidos, de forma unui patrat mic si gras, se ataseaza de abdomenul albinelor si se hraneste cu sangele lor. Daca nu este tratata, boala poate duce la moartea coloniilor si a albinelor, in ciuda faptului ca albinele vor intra in mod activ in lupta pentru a indeparta Varroa. Din pacate, parazitul este extrem de rezistent la multi variabili si rar sufera orice fel de scadere a populației. De aceea, este important sa detectam si sa tratam varroa la primele semne.

  1. Cum pot detecta infestarile crescute cu varroa?

Exista cateva metode principale prin care infestarile crescute pot fi detectate.

a. Numaratoare de cadavre: Albinele infectate vor inceta sa se odihneasca, se vor indeparta de colonie si vor muri. Puteti face o numaratoare a cadavrelor de Varroa si a albinelor in jur de casa de albine. Cu cat exista o densitate mai mare a cadavrelor, cu atat infestarea este mai severa.

b. Tesaturi speciale cu miez: Puteti folosi tesaturi speciale cu miez care sa va ofere informatii despre infestarea cu varroa. Acestea sunt foarte sensible si pot fi folosite pentru a detecta chiar si populatiile foarte mici de paraziti. Unele tesaturi au un strat subtire de miez pe care se pot vedea parazitii uneori.

c. Examen fizic: Cel mai sigur mod de a detecta varroa este sa inspectati albinele manual cu o lupa si sa contorizati numarul de paraziti pe abdomen. Puteti coordona o astfel de inspectie cu numaratoarea cadavrelor pentru a avea o imagine mai clara asupra nivelului de infestare.

  1. Cand este momentul potrivit pentru a se aplica tratament cu Varachet?

Tratamentul cu Varachet este destul de sensibil si trebuie sa fiti precauti. Tratamentul poate fi aplicat doar atunci cand se detecteaza infestari crescute sau cand se suspecteaza intreaga prezenta a parazitului. De asemenea, trebuie sa luati in considerare perioada anotimpului deoarece tratamentul poate da rezultate scazute in anumite momente ale anului. Mai presus de toate, se recomanda sa tratati dupa ce albinele si albinarul isi termina angajamentele sezoniere. De exemplu, tratamentul ar trebui sa fie efectuat dupa ce albinele si ramurile au terminat de depozitat mierea.

Exista si unele momente mai speciale pentru aplicarea tratamentului cu Varachet. Acestea includ de obicei cele patru momente ale trimestrului si pot fi apreciate in functie de temperatura, umiditate, calitatea hranei, etc. Astfel, daca infected cu varroa, tratamentul trebuie aplicat inainte, imediat sau in primele saptamani ale primului trimestru; al doilea trimestru se recomandat sa fie tratat incepand cu jumatatea trimestrului; Epoca apothezei (maturizarea mierii) necesita tratament la sfarsitul trimestrului; si dupa ce albinele si albinarul trec de toate obiectivele sezoniere, ar trebui sa se aplice tratamentul de prevenire in al patrulea trimestru.

Aceste momente speciale sunt importante pentru a se obtine rezultate bune, mai ales daca albinele sunt infectate. Este important sa tratam atunci cand infestarea este la un nivel critic pentru a ne asigura ca boala nu se raspandeste si ca familia de albine se poate recupera.

  1. Cum se aplica tratamentul cu Varachet?

Tratamentul cu Varachet se face sub forma unui strat usor pe doua laturi saculet care contine substantele active. Acest strat trebuie sa fie atasat direct pe casa de albine si expus intregului sezon. Substancele active vor ataca parazitii si vor reduce infestarea.

Dupa cum tratamentul trebuie aplicat de albinar, este important sa se respecte intotdeauna indicatiile si recomandarile producatorului sau a autoritatii de reglementare. De exemplu, se recomanda sa se foloseasca doar saculeti care corespund fara probleme cu beneficiile principale cu Varachet.

In unele cazuri, se poate folosi centrul pentru a distribui tratamentul mai uniform in toata casa de albine. De asemenea, se poate folosi pentru a obţine un tratament mai puternic. Se recomanda, de asemenea, ca inainte de aplicarea tratamentului, sa se toarca albinele in jurul saculetului pentru a se asigura ca toate albinele tipusesc pesticidul.

  1. Efectele tratamentului cu Varachet asupra albinelor

Tratamentul cu Varachet nu lasă daune ireversibile asupra albinelor daca procedurile si indicatiile producatorului sunt urmate. Din fericire, substantele active folosite pentru Varachet nu sunt ca cele folosite in alte tratamente pentru varroa, care pot lasa urme toxice.

Timp de un an, albinele tratate cu Varachet vor ramane simple in proportie de 75-80%. Din pacate, Varroa devine din ce in ce mai rezistent la tratamentul cu Varachet, astfel ca, in anii urmatori, tratamentul poate avea rezultate mai slabe.

In unele cazuri, varroa poate recid