Cand vine vorba de ingrijirea si pastrarea florilor, crinii pot fi una dintre cele mai pretioase plante din gradina dvs. din cauza frumusetii lor specifice. Acesta este motivul pentru care este important sa intelegeti unde anume sa scoateti florile acestea magnifice si cum sa le pastrati in cea mai buna stare.

I. Unde sa gasiti bulbii de crini?

Bulbii de crini pot fi gasiti în magazine de gradinarit sau specializate in flori. De asemenea, puteți cumpăra bulbii de crini și din magazinele online sau direct de la producatori. A fi sigur ca luati bulbii de cea mai buna calitate, este recomandabil sa cumparati bulbii organice, care se vand cu eticheta lor de certificare.

II. Cand se scot bulbii de crini din pamant?

Scaparea bulbilor de crini din pamant depinde de anumiti factori precum cultura ta de gradinarit si zonele climatice în care gradinariți. De obicei, bulbii de crini se pot scoate din pamant începând din luna iunie până în luna august. Pentru a determina cu exactitate momentul potrivit de a scoate bulbii de crini, trebuie sa urmariti cresterea florilor și sa vedeti daca au atins punctul de maximă îmflorire și și-au dat rod.

III. Cum se scot bulbii de crini din pamant?

Dupa aproximativ 8-10 saptamani de la insamantare, bulbii de crini vor fi gata pentru a fi taiati si scosi din pamant. Izolati bulbii din sol cu mare atentie pastrand sapa sub bulbii de crini si puneti-i deoparte pe pat de paie sau alte materiale absorbante. Continuati sa-i scoateti pana cand plantele nu mai produc flori noi și putinii bulbii ramasi sunt ciudat de mici.

IV. Cum se pastreaza bulbii de crini?

Este important sa știți cum sa va pastrati bulbii de crini, pentru a pregati plantele pentru urmatoarea insamantare.

A. Curatarea bulbilor:

Imediat ce au fost scosi din pamant, bulbii de crini trebuie curatati cu ajutorul unei perii moi, pentru a indeparta toate resturile de pamant si microorganismele gasite pe suprafata lor.

B. Uscarea bulbilor de crini:

Inainte de a puneti bulbii de crini intr-un loc uscat, acestia trebuie uscati complet, insemnand cel putin o saptamana. Uscarea poate fi accelerata punand bulbii la soare, dar luand cateva masuri de precautie pentru a-i proteja de prea mare caldura.

C. Pastrarea bulbilor de crini:

Bulbii uscati pot fi pastrati intr-un loc uscat, la temperaturi intre 5 și 10 grade Celsius. Este foarte important sa va asigurati ca locul unde sunt pastrati bulbii este bine aerisit. Pentru a preveni putrezirea, se recomanda si protectia lor in interior de pungi de polietilena perforate, captuite cu ulei mineral, pamant uscat sau carbune.

V. Concluzie

Bulbii de crini sunt necesari pentru a obtine o gradina frumoasa și bine intretinuta. Acestia trebuie scosi in lunile iunie-august, curatati, uscati si apoi pastrati intr-un loc uscat si bine aerisit.

Acest articol timpul ca sfaturi pentru a va ajuta sa intelegeti cum sa scoateti și sa pastrati bulbii de crini. Ne dorim ca acestea sa va fie de ajutor și sa va bucurati alături de florile pe care le adormati.