Sezonul ideal pentru plantarea narciselor sau a bulbilor de narcise a sosit. Cand vine vorba despre narcise, acestea sunt cunoscute pentru florile lor viu colorate si puternic aromatic, si se intalnesc destul de mult in parcurile si gradinile din toata lumea. Dar multi se intreaba cand este cel mai bun moment pentru plantarea bulbilor sau a samantelor de narcise.

I. Când trebuie plantate narcisele?

Plantarea narciselor sau a bulbulor de narcise se realizeaza de obicei toamna, in lunile septembrie si octombrie. Nu este recomandat sa se planteze narcise in lunile de vara prea calde, deoarece bulbii de narcise au nevoie de condiții anonimale pentru perioada lor de odihnă și preparare pentru inflorire. Bulbii cu narcise au nevoie de un pământ ușor, o binecare suficienta de aer, de apă și de un loc protejat, asupra lor actionand eficient temperaturile mai reci ale toamnei pentru a le face sa se pregateasca de intrarea lor in starea latenta si mai apoi de inflorire. Din acesta pregatire rezulta ca cel mai bun moment pentru plantare este toamna.

II. Cum se planteaza narcisele?

Plantarea narciselor la inceputul anotimpului rece are ca avantaj faptul ca bulbii de narcise au nevoie de un ciclu de odihna inainte de inflorire. Pentru ca aceasta pregatire sa fii eficient, bulbul narciselor trebuie sa fie plantat adanc in pamant, la o adancime de 2 ori si jumatate sau chiar 3 ori mai mare decat inaltimea bulbului. Unele soiuri de narcise chiar pot fi plantate adanci pana la 7 cm pentru a obtine flori mai colorate si parfumate. Trebuie sa se asigure plantarea bulbului la o distanta mai mult decat suficienta intre buchete, astfel incat sa nu infloresca prea incapatinat si sa se poata dezvolta sanatos.

III. Cum sa ai grija de narcise?

Narcisele sau bulbii de narcise au nevoie sa fie udata regulat, pe masura ce se dezvolta in lunile de toamna si primavara, dar fara exces. Excesul de umiditate poate distruge bulbii si poate sa faca narcii sa se ofileasca si sa se inegreasca. In lunile de toamna si iarna, bulbii de narcise ar trebui sa fie acoperiti cu un strat de paie pentru a-i feri de ingheturile extrem de negative. Pentru un plus de protectie, este recomandat sa se foloseasca materiale wildef benec sau nisipul, sau chiar sa se foloseasca folia de sticla deasupra bulbului pentru o protecție suplimentară impotriva iernilor riguroase.

IV. Care sunt beneficiile plantaril narciselor?

In plus fata de a oferi gradinilor eleganta si Unicitate, plantarea narciselor are si numeroase beneficii, cum ar fi:

• Bulbii de narcise ofera flori bogate, parfumate si viu colorate, care se intalnesc peste tot;

• Narcisele sunt flori numeroase anuale și se pot vedea in toate anotimpurile;

• Narcisele sunt o sursa bogata de plante medicinale care sunt folosite pentru a controla stresul si anxietatea;

• Narcisele sunt un mijloc excelent de intretinere a mediului – daca sunt ingrijite corespunzator, acestea pot fi plantate pe terase, gradini si alte locuri publice;

• Oricine poate sa planteze narcise, chiar si cei fara experienta.

V. Concluzii

In final vom concluziona ca plantarea narciselor sau a bulbilor de narcise se efectueaza in lunile septembrie-octombrie, astfel incat sa se poata odihni in tihna rece a toamnei si sa se poata pregati pentru inflorire in primavara urmatoare. Bulbii trebuie plantati adanc, intr-un pamant bine preparat, in numl vid si umezit regulat. Narcisele sunt flori usor de ingrijit, care pot aduce numeroase avantaje in gradina si alte locatii.