Cand se schimba uleiul de la cutia de viteze automata? Ce trebuie sa stii?

O cutie de viteze automata este o piesa esentiala a oricarei masinii, ea controland schimbarile de viteze cand iti propui sa acceleri si sa schimbi marimile din miscare. Insa cutia automata trebuie intretinuta si intre aceste intretineri trebuie sa iti schimbi reguar uleiul.

De cele mai multe ori, cutia de viteze automata ia motorina de la motorul masinii, care ruleaza pentru a-i permite sa alimenteze piesele in miscare. Uleiul din cutie de viteza trebuie inlocuit periodic pentru a preveni uzura prematura si pentru a evita orice probleme mecanice.

In acest articol, vom explora cand trebuie sa se schimbe uleiul cutiei tale de viteze automata, ce fel de ulei ar trebui sa utilizati si cum se pot diagnostica si repara potentiale avarii.

Cum si cand trebuie sa schimbi uleiul cutiei de viteze automate?

Recomandarile producatorului de la cutia de viteze trebuie urmate intotdeauna atunci cand lucrati cu echipamentul lor. Fiecare producator va recomanda sa se schimbe uleiul cutiei de viteze la anumite mile sau interval de ore.

De obicei, se recomanda ca schimbarea uleiului cutiei de viteze sa se faca la intervale de pana la 60 000 de mile sau in functie de modul de condus.

In functie de cat de des folosesti masina si cat de mult te folosesti de usile ei, vei determina daca trebuie sa schimbi uleiul cutiei de viteze mai des. De exemplu, daca folosesti des masina sa dai o zi mai lunga, atunci ar trebui sa schimbi uleiul cutiei de viteze mai des.

Ce fel de ulei trebuie sa folosesti?

Exista o varietate de produse speciale pentru uleiul cutiei de viteze, fiecare conceput pentru a se potrivi cu tipul de cutie de viteze si modul de lucru al tau. In general, se recomanda un ulei recomandat de fabricantul cutiei tale de viteze, pentru a asigura cea mai buna performanta.

Exista, de asemenea, uleiuri cu aditivi speciali disponibile ce iti pot oferi protectie impotriva uzurii si prelungesc durata de viata a cutiei de viteze. Aceste produse sporesc, de asemenea, protectia impotriva surparei si a schimbului de viteze neasteptat.

Cum sa identifici si sa repari orice daunatorii cutiei de viteze?

Chiar si cu o intretinere regulata, poate sa apara din cand in cand probleme la cutia de viteze. Vibratiile continui, vibrarea cutiei de viteza sau schimbarile bruste de viteza ar putea fi indicii ale unei problema la cutie.

In cazul unei potentiale avarii la cutia de viteze, este recomandat sa verificati si sa schimbati componentele componentelor lubrifiate. Aceasta include filtrele, precum si partile alternative. Scurgerile in exces sau frecare crescuta sunt simptome comune ale defectelor ale componentelor lubrifiate.

De asemenea, se recomanda revizia cutiei de viteze cu un diagnostic de scanare computerizata pentru a detecta si repara erorile. Aceasta poate include schimbarea componentelor componentelor lubrifiate, cum ar fi garniturile, furtunul de retur, filtru de ulei, supape, garnituri, buzunare de presiune, etc.

Ar trebui sa se verifice si electriceale cutiei de viteze, balamala flotanta, libertatea axului si discul de cuplare. Daca aceste componente nu sunt in stare buna, ar trebui sa fie schimbate.

Pentru intretinerea completa a unei cutii de viteze automata, specialistii recomanda schimbarea uleiului in fiecare 3-5 ani, sau in fiecare 25000 de mile, in functie de recomandarile producatorului cutiei de viteze.

Inlocuirea uleiului cutiei automate in timpul reocmandat poate preveni uzura si defectele si iti va pastra masina in cea mai buna stare.

Concluzie

Pentru a obtine cea mai buna performanta, ar trebui sa iti schimbi uleiul cuti automa in mod regulat. Frequency se recomanda de obicei la intervale de pana la 60.000 de mile sau in functie de modul de rulare al masinii. Uleiul recomandat de producatorul cutiei de viteze trebuie folosit pentru a asigura cele mai bune rezultate. Pentru intretinere completa, ar trebui sa se verifice si sa se schimbe componentele lubrifiate si sa se faca scanare computerizasa pentru a detecta eventualele varaii.

Inlocuirea uleiului cutiei automate in timpul reocmandat poate preveni uzura si defectele si iti va pastra masina in cea mai buna stare.