Când și Cum Să Recoltați Radacina de Papadie și La Ce Este Bună?

Planta de papadie, sau Rheum palmatum, face parte din familia poligonaceae. Denumirea ei se referă la suprafața palmată și largă a frunzelor sale. Această plantă se mai găsește și sub numele de Chinesse Rhubarb. Radacina de papadie (și frunzele) se utilizează atât pentru uz medicinal, cât și culinar. Acest articol se referă exact la recoltarea radacinii de papadie și la principalele beneficii pentru sănătate pe care le poate oferi această plantă.

1 Ce Este Radacina de Papadie și de Unde Se Găsește?

Radacina de papadie se găsește în principal în condiții naturale în Europa de Est și în Asia. Această plantă se găsește, de obicei, în zone cu climă temperat- continentală: câmpii, văi și în pârtii de munte. În ținuturile sârbești, strâns legate de Germania, radacina de papadie se cultivă mai ales în gradini.

Utilizarea în scopuri medicinale a radacinii de papadie poate fi urmărită încă din cele mai vechi timpuri. În medicina tradițională chineză, această plantă era folosită din vremea lui Shen Nung și continuă să fie folosită în acest scop și astăzi.

2 Când Trebuie Sa Se Recolteze Radacina și Ce Beneficii pentru Sănătate Are?

Radacina de papadie se recoltează în special în lunile august sau septembrie, ținând cont de faptul că această plantă are cea mai mare concentrație de substanțe nutritive atunci când e în puterea sa maximă. Din acest motiv, orice planta care se pare a fi uscată sau bătută de ger trebuie evitată.

Radacina de papadie oferă următoarele beneficii pentru sănătate:

  • Are proprietăți diuretice și laxative ușoare și reglează tranzitul intestinal.

  • Cu o nutriție corespunzătoare potențează imunitatea și sustine funcția tiroidiană.

  • Stimuleaza circulația sistemului limfatic, ajutând astfel sistemul limfatic să elimine toxinele din organism.

  • Afectează în mod benefic starea de spirit și previne suprasolicitările cronice.

  • Are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și luptă împotriva radicalilor liberi.

3 Cum Se Recolteaza Radacina de Papadie?

Radacina de papadie se recoltează în mai multe moduri, astfel încât să asigure toate beneficiile asociate plantei.

Metodele de recoltare a radacinii de papadie includ următoarele:

  • Cu un topor sau foarfece – această metodă permite recoltarea radacinii propriu-zise a plantei.

  • Cu ajutorul apei – acest proces de recoltare se realizează prin scufundarea rădăcinii într-o soluție de apă caldă care va ajuta la separarea părții interne a rădăcinii de partea exterioară încrețită sau floareasca lunecând cu ușurință.

  • Cu mâna – această metodă este cea mai simplă dar e și cea mai îngreunată. Se scot și se scutură rădăcinile din pământ până când se obțin bucăți mici sau întregi de radacină.

4 Cum Se Pre-procesează Radacina de Papadie

Înainte de a fi folosită, radacina de papadie trebuie presată cu ajutorul unei foarfece sau a unui topor pentru a o presăra și a o separa de sol. Trebuie de asemenea curățată de pământ cu ajutorul unui burete sau a unui burete de rufe, cu care se dă jos și tuturor reziduurilor și țărânii. De asemenea, este important sa cureți radacina de fructe și plante, înainte de a fi prelucrată pentru utilizare în scopuri medicinale sau culinare.

5 Cum Se Păstrează și Cum Se Foloseste Radacina de Papadie?

Radacina de papadie poate fi păstrată la rece, într-un congelator, pentru o perioadă de cel puțin patru luni, până la șase. Este important să o ambalați cât mai strâns în interiorul unui recipient de sticlă, pentru a preveni deteriorarea și/sau deshidratarea.

Această plantă poate fi folosită pentru tratarea anumitor afecțiuni digestive sau pentru reducerea simptomelor menstruale, boli de ficat și diabet. Radacina de papadie se poate adăuga la tincturi sau ceaiuri sau se poate prepara în vitamine și salate.

6 Concluzie

Radacina de papadie este o plantă extrem de valoroasă și poate fi utilizată în scopuri medicinale, dar și culinare. Deși acest articol se referă la pre-procesarea și recoltarea radacinii de papadie