Cand se recolteaza Lavanda si Care este Cel Mai Bun Interval Orar?

Lavanda este o planta aromata, remarcata prin culoarea ei albastru-lilac. Ea este folosita pentru diferite scopuri medicinale, aromatizante, decorative si este foarte apreciata de catre gradinarii din întreaga lume.

Recoltarea florilor de lavanda este un proces destul de important, prin care se obtin produse principale precum uleiul de lavanda si florile uscate. Daca vrei sa-ti creezi propria ta afacere din lavanda, sau sa admiri splendoarea ei decorativa, sau sa o folosesti drept medicament, trebuie sa stii cand sa o recoltezi si ce interval orar este cel mai potrivit pentru aceasta.

Deoarece este foarte important sa selectezi momentul si intervalul de timp in care sa recoltezi planta, acest articol va explora cand se recolteaza lavanda si ce interval orar este cel mai bun pentru aceasta.

Cand se recolteaza Lavanda?

In general, lavanda este recoltata din mai pana in septembrie, perioda in care aceasta se maturizeaza pe deplin si infloreste. Inca de la inceputul lunii apar primele flori de lavanda, iar la mijlocul lunii, florile se maturizeaza si incep sa fie tari si uscate, ceea ce inseamna ca este pregatita pentru recoltare.

Unii producatori de ulei de lavanda preferenceaza sa faca recoltare in doua trepte, fiecare de cateva saptamani si poate chiar, mai ales in zonele cu clima ceva mai calduroasa, o recoltare in trei sau chiar patru trepte in decursul lunii.

Care este cel Mai Bun Interval Orar pentru Recoltarea Lavandei?

Deoarece lavanda creste in conditii de lumina si de vant, se recomanda recoltarea florilor chiar din anul si dimineata, inainte de inceperea zilei, inainte ca razele soarelui sa se reverse deasupra florilor. Momentele potrivite sunt in intervalul orar 8:00 – 11:00 dimineata sau chiar seara, cand aerul este mai putin uscat si se evita razele soarelui directe asupra florilor.

altfel florile ar putea sa se usuce prea repede si astfel sa se piarda din frumusetea lor, precum si din calitatea uleiului extras. Daca temperatura zilei este prea calda, recomandarea este recoltarea seara, dupa lăsarea întunericului.

Iata de asemenea cateva sfaturi adaugate pentru obtinerea unor flori de lavanda mai mari si frumoase in momentul recoltarii:

• Nu se recomanda decat taierea florilor putin maturizate.

• Cu cat florile raman pe planta, incepand din momentul in care au inflorit, mai mult alternativele de folosire devin mai variate.

• Din momentul in care sunt taiate, pot fi folosite imediat sau uscate.

• Florile uscate trebuie sa fie nu prea mari si nici prea mici si sa fie asezate pe o suprafata alba.

• Poti sa-ti decorezi casa cu florile proaspete de lavanda.

• Putem alege sa pastram cateva flori proaspete si uscate pentru a le presara peste blanurile sau pernele noastre.

• Florile se pastreaza usor si sunt metoda cea mai potrivita pentru a adauga savoare si aroma casei tale.

• De asemenea, lavanda poate fi folosita la servirea bauturilor sau a felurilor de mancare.

• Pentru folosirea uleiurilor de lavanda, florile sunt recoltate imediat ce incep sa se usuce. Uleiurile se obtin prin presare la rece si prind culoare si parfumul lor.

• Florile taiate se colecteaza imediat si se pun sub capac sau se ofilesc intr-un vase, pana la recoltarea tuturor florilor.

In concluzie, recoltarea florilor de lavanda se poate face fie de dimineata, in intervalul orar 8:00 – 11:00, inainte ca razele soarelui sa fie prea puternice, sau seara, cand temperatura aerului se imbunatateste considerabil. Cea mai buna perioada din an pentru recoltarea florilor de lavanda, este cuprinsa intre mai – septembrie, in functie de clima zonei si de specia lavandei recolatate.