Taierea Pomilor Fructiferi Toamna: Reguli de Baza

Plantaţiilor de pomi fructiferi au nevoie de o ingrijire corectă si periodica, atat in timpul anului dar mai ales in timpul toamnei. Taierea toamna este esentiala pentru ca pomii se pot dezvolta optim. Pe langa taierea ramurilor vechi si a celor bolnave, taierea se poate face si in scopuri constructive cum ar fi a obtine noi flori, fructe sau de a da forma si armonie plantei. Taierea pomilor fructiferi toamna insoteste schimbarea anotimpurilor si ne aduce cu gandul la urmatoarea ocazie cand vom avea o fosta bogata in pomi si fructe.

Pentru a avea o recolte bogata si fructe crescute corect, este esential sa se inceapa cu taierea in mai sau sezonul de vara. Toamna insa este cel mai important moment pentru ca, inaintea iernii, este important sa se taie si sa se pregateasca pentru perioada-cheie in care vor incepe sa se infloreasca noile ramuri si fructele. In cele ce urmeaza vom explica principalele reguli de baza,si motivele care ne obliga sa taiem toamna pomii fructiferi.

Cum sa Se Faca Taierea Pomilor Fructiferi Toamna

  1. Inainte de Taiere

Inainte de a se incepe cu taierea pomilor fructiferi toamna, este important sa se pregateasca planul. Trebuie sa se analizeze arborele, anticipand zonele slabite si periculoase, apoi sa se scurteze sau sa se taie complet ramurile acelor zone. Lucrul de baza este sa se aiba in vedere dimensiunile arborelui, precum si zonele din jurul lui si sa se stabileasca trunchiul si ramurile principale.

De asemenea, cantitatea de material lemnos care poate fi taiata, se stabileste in functie de cantitatea de rodire pe care vrem sa o obtinem si puterea de rezistenta pe care o are arborele.

  1. Zona de Taiere

Ramurile cu fructe si cele pe care le vom ingriji trebuie sa se taie in functie de structura pomului si climatul din zona in care se afla. Este indicat ca ramurile mari sa se taie daca se afla extrem de aproape de sol sau prea inalte deasupra centralului arborelui.

De asemenea, trebuie sa observam mai intai ramurile vechi sau foarte batrane si sa eliminam acelea mai slabe, care sunt amplasate la locuri primordiale deoarece inconvenientele provocate de ele ne indeamna sa permitem altor ramuri sa devina mai puternice.

  1. Tipuri de Taieri

Exista mai multe tipuri de taieri pe care pomii le pot beneficia si care ii poate ajuta sa se dezvolte corect si sa obtina fructele pe care le afecteaza. Taierile pot fi de mai multe tipuri:

  • Taieri de reconditionare sau de reconstructie a arborelui – acest tip de taiere se face pentru a imbunatati forma arborelui sau in urma unor afectiuni care au afectat arborele. Este folosit pentru a preveni sau a trata boli sau afectiuni si sa se asigure ca ramurile se vor desprinde corect si sigur;

  • Taieri de curatare – acest tip de taiere se face pentru a face loc ramurilor mai tinere si a incuraja otravea. Se indeparteaza acele ramuri care nu au potential sa produca si fructe;

  • Taieri de intretinere sau de împădurire – acest tip de taieri se face pentru a preveni aparitia ramurlor excesive si acelor ramuri care se overlapa, cauzand fragilitate. Totodata, are si scopul de a preveni atacurile prin vanturi care provoaca daune in zonele mai bolnave, precum si umezeala si mangai care pot provoca boli si cresterea excesiva a ramurilor.

  1. Daunatori si Boli

Taierea pomilor fructiferi toamna poate ajuta la prevenirea unei boli si a daunatorilor care afecteaza ramurile si fructele crescute la plantatiile de pomi fructiferi. In general, prin taiere se indeparteaza acele ramuri slabe, deteriorate sau bolnave, ajutand astfel la prevenirea daunatorilor si la tratarea bolilor, cum ar fi:

  • Putregaiul ascomycozei – aceasta boala afecteaza primavara si toamna ramurile si inflorescentele pomilor fructiferi. Se prezinta sub forma unei forme negricioase si maro la suprafata frunzele si ramuri. In acest caz, tratamentul este acela de a eliminate total ramurile care sunt afectate si taierea lor;

  • Atacurile prin vanturi – vanturile puternice pot dauneza ramurile si astfel trebuie sa se indeparteze acele ramuri care sunt prea slabe sau prea aproape de sol. Din acest motiv, taierea pomilor fructiferi toamna este necesara pentru a provoca mai putine daune in cazul vanturilor puternice.

  1. Deselereaza Fertilitatea

Taierea pomilor fructiferi toamna nu ar trebui sa deserseze fertilitiatea. Dimpotriva, este important sa se constientizeze faptul ca aceasta taiere este beneficia unor scopuri constructive, aceleea de a preveni ramurile deteriorate si slabe sa apara si de a incuraja cresterea ramurilor tinere. Prin indepatarea ramurilor vechi si slabe, se va face loc ramurilor noi si se va asigura dezvoltarea lor.

Prin urmare, taierea periodica a pomilor fructiferi toamna este necesara pentru ca pomii sa se dezvolte corect si sa produca o recolta bogata in urmatoarea primavara. Aceste taieri ridica nivelul productivitatii si ne ajuta sa ne bucuram atat vara cat si iarna de gustul fructelor oferite de pomii din gradina noastra.

Concluzii

In concluzie, taierea pomilor fructiferi toamna ne ajuta sa ne bucuram de recolta bogata in urmatoarea primavara si un arbore frumos, fara ramuri slabe sau bolnave. Taierile pot aduce numeroase beneficii penru arbore, aceste taierile reducand infestarea cu daunatori deoarece acestia sunt indepartati, diminuand posibilitatea unui impact asupra intregii culturi de pomi fructiferi. De asemenea, taierea