Rasadurile sunt mica structura a plantelor care se pot complet dezvolta la sol. Cand se planteaza rasadurile in solar, se iau in calcul mai multi factori, precum succesul total sau parțial al culturii, perioada de creștere și maturitate și dependența de vremea potrivită.

Prima etapa importanta in a determina cand plantezi rasadurile este sa cunosti ceea ce intentionezi sa plantezi. Acest lucru depinde foarte mult si de locația ta. De exemplu, in zonelele de climat calde, se folosesc rasaduri de inceput de primavara timpurie; la fel se intampla si in zonele de clima rece, unde poti planta rasaduri la jumatatea luniimartie.

Cu toate acestea, exista mai multe situatii speciale care trebuie luate in calcul atunci cand vine vorba de plantarea rasadurilor. Iata care sunt acestea:

  1. Vremea: In conditiile in care vremea neprietenoasa se intinde peste perioada de inmagazinare a rasadurilor, acestea trebuie sa fie protejate de umezeala, frig si vant. Un strat gros de paie, mulci sau paie poate fi adaugat la baza plantei pentru a proteja plantele mai sensibile sau mceste mici.

  2. Temperatura solului: Umiditatea solului poate afecta direct sanatatea si cresterea rasadurilor. Daca umiditatea solului este prea scazuta, rasadurile pot fi afectate de boli grave. Cand se parcurg setarile pentru temperatura solului, statisticile pot arata ca multi pasi sunt necesari pentru a preveni bolile.

  3. Perioada de creștere a rasadurilor: Incepand de la data plantarii, rasadurile cresc treptat in volum si forta. Aceasta este, de obicei, o perioada care accepta schimbarea ritmului zilnic de crestere, precum si a numarului de zile disponibile pentru crestere. Aceasta perioada se poate scurge intr-un mod pozitiv sau negativ, deoarece depinde foarte mult de ingrijirea pe care o acorzi rasadurilor

  4. Controlul daunatorilor: Bolile si daunatorii pot afecta negativ si poate chiar distruge rapid rasadurile. Din acest motiv, este important sa fie realizate inspectii economice, desi costul acestora poate fi destul de ridicat. Perioada de control al daunatorilor va depinde si de cat de repede mai sunt detectati daunatorii.

Avand in vedere toate aceste lucruri, urmatorul pas este sa selectam potrivit perioadei in care rasadurile trebuie plantate. Iata cateva sfaturi pentru incepatori:

• Asigurati-va ca ati selectat cele mai bune materiale pentru crearea solariului. Proprietatile solului trebuie sa fie adecvate culturilor pe care le doriti sa le cultivati;

• Asigurati-va ca solul este adecvat pentru culturile pe care le doriti sa le cultivati;

• Asigurati-va ca umiditatea solului este intre 50 si 70%, in conditiile in care sunt cultivate rasaduri;

• Asigurati-va ca temperatura solului este intre 12 si 15 grade Celsius, cel mai bun fiind un nivel scazut de umiditate;

• Protejati solariul impotriva temperaturilor extrem de joase;

• Pastrati situatia aerului si preluati masuri adecvate.

In mod normal, fazele pregatitoare pentru o cultura de succes pornesc de la inceputul lunii martie si continua pana in inceputul lunii mai. Datorita numarului ridicat de conditii dedicate, este important sa se alega cu atentie data potrivita pentru inceperea plantarii rasadurilor. Din acest motiv, ar trebui sa apelati la un profesionist inainte de a incepe orice proces de plantare, pentru a obtine informatii de specialitate.

De asemenea, este recomandat sa cititi mai multe despre modul de crestere a rasadurilor, deoarece aceasta va poate da informatii tari despre ceea ce trebuie sa faceti in fiecare stadiu al procesului. Informatiile utile le gasiti cu usurinta pe internet sau in magazinele specializate in produse cultivate.

Atunci cand vine vorba de plantarea rasadurilor intr-un solar, este esential sa luati in considerare urmatoarele:

• Temperatura: Cand temperatura este prea scazuta, rasadurile vor deveni slabe si in cele din urma vor fi distruse;

• Temperatura solului: Umiditatea prea scazuta poate duce la inmuierea crengilor, radacinilor si la aparitia bolilor;

• Cantitatea corespunzatoare de lumina: Aceasta va influenta direct cresterea rasadurilor;

• Controlul daunatorilor: Daunatorii pot declansa boli si chiar distruge rasadurile;

• Esta necesara si utilizarea ingrasamintelor. Acestea sunt adaugate pentru a asigura un sprijin consistent atat pentru radacini, cat si pentru ramurile si lastarismentul simtitor.

Un aspect important legat de plantarea rasadurilor este acela ca planta trebuie sa fie asezata intr-un mediu curat si uscat; prea multa apa nu este binevenita.

Pe langa toate aceste informatii, trebuie sa stiti si ca paminii au nevoie de o atentie deosebita si de un sprijin consistent, in special in vremea dificila. Acestia au nevoie sa fie udati in mod regulat si protejati de intemperii.

De asemenea, este esential sa luati masuri eficiente pentru a proteja plantele in mod corespunzator, astfel incat sa poata sa se dezvolte in cele mai bune conditii. Folosirea diverselor materiale de protectie, precum mulciul sau paiele, poate produce rezultate bune.

In cele din urma, aparitia unor suferinte si necesitatea unei reguli stricte variabile in functie de perioda de crestere sunt factorii ce nu trebuie sa fie neglijati. Acestia influenteaza direct sanatatea si dezvoltarea rasadurilor si produc rezultate favorabile daca sunt controlati adecvat.

Acestea fiind spuse, l-am informat despre ceea ce trebuie sa stiti despre plantarea rasadurilor in solar. Sper ca aceste informatii sa va ajute sa obtineti cea mai buna cultura pe care