Tuia, un arbust elegant si rezistent din familia Cupressaceae si, pe drept cuvant, unul dintre cei mai apreciati plante de accesorizare de arhitectura peisagistica. Ea poate fi vazuta adesea in gradini si parcuri, pentru decorul sau surpinzator si frunzisul sau degradat.

Si, ca orice planta, si tuia are nevoie sa fie in pamant si ingrijita corect la perioade diferite ale anului, pentru o crestere adecvata si sanatoasa. Exista anumite momente din an, insa, cand plantarea ar trebui sa fie evitata.

In acest articol vom analiza cand este cel mai bun moment sa plantati tuia alba, iar la final, vom discuta despre anumite momente din an, care nu sunt potrivite, atunci cand vine vorba despre plantare. Asadar, daca sunteti gata sa aflati cat mai multe despre acest arbust plin de farmec si versatilitate, atunci sa incepem!

Cand este cel mai bun moment sa plantezi tuia?

Atunci cand vine vorba de plantarea tuiilor, cea mai comuna recomandare se refera la toamna, din septembrie in decembrie. Acestea fiind spuse, primele trei luni ale toamnei – septembrie, octombrie si noiembrie – sunt cele mai optime perioade ale anului pentru plantare.

Aceasta recomandare se datoreaza urmatoarelor factori:

• Fertilizantul si umiditatea inca se afla in sol, crescand astfel sansele unei noi plante de a se adapta si a se dezvolta mult mai usor;

• Temperatura vremii apropie de momentul favorabil de plantare, deoarece temperatura ajunge la zero grade Celsius, moment ce duce la micsorarea vanturilor dominante;

• Primele luni ale toamnei sunt premergatoare unei iarni blande, perfecte pentru adaptarea in sol mai usoara.

Depozitarea si pregatirea bulbului pentru plantare

Inainte de a incepe sa va pregatiti plantarea tuiilor, ar fi de dorit sa depozitati bulbul alumturi de celelalte plante ce-l insotesc si pe care doriti sa le plantati. Acest lucru se datoreaza faptului ca, daca nu depoziteaza bulbul adecvat, riscati ca:

• Urmatorii ani de plantare sa se piarda;

• Sa nu se obtina rezultatul dorit.

Trebuie sa pregatiti bulbul pentru montaj inainte de a face prima transplantare. Acest lucru se poate face foarte simplu prin respectarea urmatorilor pasi:

  1. Stergeti bulbul cu grija, pentru a-i indeparta orice urma de presa sau polen ramase de la plantele parca poriilor ani;

  2. Curatati obiectele metalice se se gasesc pe bulbul, inclusiv suruburile si alte piese de fixare;

  3. Acoperiti bulburile cu sol natural sau cu mranita foarte usoara;

  4. Umeziti pamantul in prealabil.

Apoi, puteti sa plantati bulbul in pamant si sa-l stropiti din cand in cand.

Ce perioada trebuie sa eviti cand vine vorba de plantarea tuiilor?

Plantarea tuiilor in primavara nu este indicata din mai multe motive esentiale:

• Solul inca nu este pregatit de plantare, deoarece temperatura este prea calda;

• Taxele de umezeala sunt minime si nu va da plantei suficient umiditatea de care are nevoie;

• Fertilizantul nu poate sa fie absorbit in mod corespunzator;

• Exista sanse mari ca speciile tari sa destrame solul, avand drept rezultat o vibratie prea mare;

• Floarea devine mult prea fragila si se poate rupe din cauza intemperiilor;

• Riscul de a transmite microscopici creste, avand ca rezultat distrugerea fructelor si a sitului.

Stiati ca si inundatiile pot fi un motiv pentru care sa evitati plantarea tuiilor? Acesta se datoreaza faptului ca tulpina poate sa se umple cu apa si sa infunda bulbul, ceea ce poate sa deterioreze florile.

Dupa cum se poate observa, primavara poate sa fie un moment bun pentru plantare, insa, avand in vedere avantajele toamnei pentru plantare, ar fi mai bine sa evitati aceasta.

Concluzie

In concluzie, cand vine vorba despre una dintre cele mai elegante si versatil pozitionate arbuşti din familia Cupsressaceae, tuia alba, momentul si perioada de plantare constituie un pas foarte important.

In mod ideal, se recomanda plantarea tuilor in toamna – cand temperatura, conditiile climatice se racoresc si solul se umple sustantelor nutritionale, care contribuie la dezvoltarea corespunzatoare a plantei.

Cu toate acestea, inainte de a face orice pas in legatura cu plantarea tuilor, trebuie sa adaugati un strat de mranita sau sol peste bulburi si sa le incalziti cu o sursa artificiala de caldura, cum ar fi o lampă, pentru a pregatii solul pentru cea mai adecvata si usoara adaptare.

De asemenea, este important sa evitati primavara, cand temperaturile scad si riscul de a transmite boala plantelor, precum si de a distruge fructele devine mai mare.

Asadar, cunoscuti mai bine natura usor de ingrijit a tuilor si luati mai in serios perioada optima pentru plantare si cu siguranta veti avea parte de un sezon plin de farmec si culoare!