Ingrasamantul reprezinta hrana pentru pomii fructiferi si are un rol important in mentinerea sanatatii si vigorii acestora. Necesitatea folosirii fertilizantilor difera in functie de tipul si varsta fiecarui pom, asa ca inainte de a incepe sa leutilizati, e indicat sa realizati un test de sol pentru a determina nutrientii pe care ar putea sa ii necesite. In acest articol vom explora cand se pune ingrasamant la pomii fructiferi si cum il aplicam.

Ce presupune ingrasarea pomilor fructiferi?

Ingrasarea pomilor fructiferi presupune folosirea unei cantitati regulate de ingrasamant, care va hrani sistemul radicular al acestora si ii va ajuta sa se dezvolte in parametri normali. Pentru a obtine recolta maxima, e indicat sa se alege un ingrasamant potrivit varstei si tipului de pom.

Cand se pune ingrasamant la pomii fructiferi?

Alegerea momentului potrivit se face in functie de tipul de fertilizant utilizat si de starea pomului – momentul in care acesta trebuie sa fie alimentat.

Pentru ingrasamantul standard, calitatea superioara pe care se regaseste in magazine, se recomanda aplicarea in primavara sau devreme vara si inainte de aparitiea fructelor. Momentul exact depinde in mare masura de alegerea tipului de ingrasamant, asa ca discutati cu un specialist pentru acest detaliu.

Cum aplicam ingrasamantul la pomii fructiferi?

Iata cateva etape de urmat pentru o aplicare corespunzatoare a fertilizantilor:

  1. Faceti un scurt plan inainte de a incepe aplicarea – este necesar sa verificati pachetul de instructions si sa determinati care sunt cantitatile necesare pentru fiecare produs in parte si momentul cand trebuie sa fie aplicat.

  2. Determinati calitatea solului pe baza unui test de sol ales efectuat in prealabil si ajustati cantitatea de fertilizant utilizata in functie de acest lucru.

  3. Asezati un strat subtire de ingrasamant la baza trunchiului fiecarui pom, formand un cerc la 2-3 metri in jurul radacinii. Utilizati recomandarile producatorului pentru determinarea cantitatii.

  4. Acoperiti ingrasamantul cu o cantitate mica de sol.

  5. Udati fiecare pom din abundenta.

Tipuri populare de ingrasamant pentru pomii fructiferi

Exista mai multe tipuri diferite de ingrasamant pe care le puteti folosi pentru a avea pomi productivi si sanatosi.

Aici sunt cele mai populare produse:

  1. Azotatul de amoniu – un produs pe baza de azot, utilizat pentru stimularea cresterea si hranirea pomilor fructiferi.

  2. Azotatul de calciu – e un tip de ingrasamant usor solubil in apa, ce contine calciu si azot(N) pentru stimularea cresterea si fortificarea pomilor.

  3. Azotatul de potasiu – are rolul de a oferi pomilor o buna rezistenta la schimbari climatice si ajutarea la protectia coroanei impotriva temporale.

  4. Superfosfatul – acest fertilizant furnizeaza unei plante doua sau mai multe nutrienti esentiali si e utilizat in special pentru enrichirea solului.

Cum stiati ca pomii fructiferi au nevoie si de suplimente nutritive?

E destul de simplu sa verificati daca pomii de fructe au nevoie de suplimente nutritive. Vedeti daca frunzele sunt mari si viguroase, daca florile sunt frumoase si daca fructele au dimensiuni mari si pot sa ajunga la maduselca matura. In caz contrar, inseamna ca nutrientii din sol nu au fost suficienti.

E indicat sa se realizeze un test de sol inainte de a decide conducand astfel catre eficientizarea aplicarii fertilizantilor cu precizie.

Inainte de a se incepe aplicarea fertilizatorilor, e recomandat sa se indepartze buruienile si sa se faca purgerea solului. Acest lucru va ajuta la distribuirea nutrientilor mult mai eficient.

De asemenea, zona de aplicare trebuie sa fie complet curatata de samanta si resturi, pentru a se evita infestarea cu boli.

Fiti atenti la cantitatea de ingrasamant folosita, evitati supra-fertilizarea si nu folositi niciodata fertilizatori de calitate indoielnica.

Catevasecrete pentru obtinerea unei recoltari ca la carte

  1. Inlocuiti frecvent sursa de ingrasamant – selectati un produs bun si schimbati-l periodic.

  2. Utilizati marcile mai cunoscute – evitati produsele despre care nu stim prea multe si alegeti produse de marci renumite in acest domeniu.

  3. Faceti mereu un test de sol – acesta va sfuta sa aplicati doar cantitatea de ingrasamant necesara si sa evitati supra-doserarea.

4.Aplicati solutia potrivita la momentul potrivit – evitati sa udativa in momentul cand exista soare direct si verificati lista producatorului pentru a afla momentul optim de folosire.

5.Asterneti un strat subtire – folositi cantitatea exacta care sa nu afecteze pomii si sa faca doar bine solului.

6.Udati abundent – dupa aplicare, udati pomii regulat pentru a optimiza absorbtia nutrientilor.

7.Curatati zona de aplicare – asta va va ajuta sa evitati infestarea cu boli.

Conclusion

Ingrasarea pomilor fructiferi poate fi un proces complicat daca nu se aplica antecedente la recomandarile producatorului si daca se testeaza corect calitatea solului. Dar cu cat stiti mai multe despre tipurile de ingrasamant si regimul optim de administrare al acestora, cu atat vor fi mai bune reclerile si mai sanatoase pomii. Utilizati produse de calitate, respectand lapunct cu virgula recomandarile si veti reusi sa realizati acel buchet de fructe delicios pentru sezonul acesta.