Cand vine vorba despre plantarea castravetilor, cea mai buna perioada depinde in mare masura de tipul de castravete pe care il ai. De obicei, plantarea castravetilor trebuie facuta in lunile martie – mai, si se ia in considerare clima, temperatura medie, si conditiile de cultura ale fiecarei zone. In acest articol, o sa abordam tema cand se planteaza castravetii si care este cea mai buna perioada si vom explorea cat mai multe lucruri despre acest subiect ca sa va ajutam sa luati cea mai buna decizie pentru plantarea castravetelui.

Importanta Plantarii Castravetilor la Momentul Potrivit

Exista o succesiune naturala in culturile noastre agricole si, din acest motiv, este extrem de important sa respectam momentul optim al plantarii castravetilor. Daca plantam prea devreme, predominant timpul primaverii si temperaturile scazute, prin urmare, conditiile de cultura nu vor fi optimale pentru castraveti, produsele nu vor fi de satisfactie in ceea ce priveste calitatea si acest lucru, ne va face sa pierdem bani si vor fi pierderi din punct de vedere financiar.

De asemenea, daca plantam prea tarziu, in lunile mai, iunie, se poate detecta un risc din punctul de vedere al degradarii culturii sau infestarii cu daunatori.

Cum se Planteaza Castravetii pentru a Fi Apreciati in Piata

Inainte de inceperea procesului de plantare castravetilor, trebuie sa ne facem temelii, sa obtinem semințele, sa pregatim solul, sa aplicam fertilizatorul si sa facem alte pregatiri cum sunt tratamentul cu ierbicide, insecticide, etc.

Semintele de castraveti sunt suficient de mari astfel incat sa se imprastie usor in randuri dar prea mici ca sa adere la maini. La fel ca majoritatea legumelor, este nevoie de un sol cu umiditate si fertilizat. De asemenea, dupa ce am separat in randuri si le-am presarat semințele imediat, se recomanda sa se acopere solul liber cu alte materiale de plantare cum sunt: frunze uscate, rumegus, foi de diatomeea, etc.

Iata cateva carti de ingrijire a solului recomandate pentru a obtine cea mai buna plantare de castraveti:

 • Marianne Binetti, „Mama Natura pe Picioare”;
 • „Organic Gardening – Metode ecologice de cultură” de Norman Cox;
 • „Solul și Cultura Legumelor” de Dan Drosu.

Care Este Cea Mai Buna Perioada De Plantare a Castravetilor

De obicei, castravetii se planteaza in lunile martie – mai, in functie de clima, temperatura medie si conditiile de cultura ale fiecarei zone. Desi este o perioada mai calda, este necesar sa luam in considerare zilele reci, ploile si gerurile, mai ales atunci cand temperaturile scad peste 8 grade Celsius.

De obicei, in functie de temperatura mediului inconjurator, castravetii se planteaza dupa ce solul se incalzeste, adica in momentul in care temperatura nu scade sub 10 grade Celsius.

Intr-o zona cu clima mai rece, cum ar fi munții, trebuie sa fim și mai atenti si sa luam in considerare plantarea in interiorul bancilor, acoperirea solului cu mulci, sa aplicam sfaturile experților in domeniu, si așa mai departe.

In cazul in care alegem sa plantam mai devreme decat perioda recomandata, adversitatiile vremii pot fi eliminate prin supravegherea plantelor si prin izolarea lor cu o pepiniera din plastic sau alt material util.

Recomandari Avizate

Pentru a obține cele mai bune rezultate, avem nevoie sa pregatim solul in prealabil si sa avem o rutina de intretinere, de la plantarea la recoltarea fructelor. Iata cateva recomandari generale cum sa incepem cultura castravetilor si ce pasuri trebuie sa urmam:

 1. Luam in considerare cultivarea castravetilor doar in sezoanele sigure.
 2. Descoperim clima si temperatura in zona noastra.
 3. Realizam un inventar detaliat al pamantului din zona pe care dorim sa culturam castravetii.
 4. Incepem pregatirea solului câteva luni înainte de plantare
 5. Aplicam fertilizatorul.
 6. Plantam semințele pe Sol.
 7. Efectuam tratamente odată cu începerea culturii, cum sunt tratamentele cu îngrășăminte sau insecticide.
 8. Monitorizam daunatorii si efectuam tratamente de curățare la intervale regulate.
 9. Recapata fructele la momentul optim.

In plus, nu obtineti cele mai bune rezultate daca nu aveti apa si spatiu adecvat pentru recoltare, stocare si transport.

Castravetii In Containere – Plantare si Ingrjire

Daca alegem sa plantam castravetii în containere, am putea sa-i plantam in luna martie si sa-i tinem sub un streașin atunci cand exista furtuni, sunt ploi abundente, sau temperaturile scad prea mult in perioade indelungate.

Atunci cand cultivam castraveti in containere, trebuie sa avem in vedere cateva sfaturi cheie si sa aplicam urmatoarele proceduri de baza:

 • Alegeti containerul potrivit in functie de tipul de castravete pe care il avem (de exemplu, un continuder mai mare pentru cultivare in sezut).
 • Supravegheati cu atentie nivelul de umezeala pentru a preveni socurile hidrice sau secetele.
 • Adaugati adesea deprinderi de intretinere a udarii.
 • Monitorizati fertilitatea solului si folositi fertilizantii in mod corespunzator.
 • Pentru a preveni infestarea daunatorilor, folositi produse precum insecticide si ierbicide.
 • Monitorizati aspectul plantelor.
 • Puneti la adapost plantele de zonele cu climat rece.

In concluzie, astazi am deslusit cum sa plantam castravetii si perioada optima de plantare, sfaturi de intretinere si lucruri de luat in considerare; si am invatat alte lucruri despre modul de cultura al castravetilor in țari mai reci, precumcontainerul in care se poate face cult