Cartofii sunt unul dintre cele mai nutritive si benefice alimente si au fost cultivate in gospodariile europene de sute de ani. Ei sunt, de asemenea, usor de cultivat, si, cu cat aveti mai multa experienta, cu atat veti obtine mai multi cartofi. Plantarea cartofilor este usor de realizat si destul de usor de inteles. Plantarea lor in primavara este optima, iar in acest articol vom discuta despre momentul exact in care sa plantam cartofi si ce acest lucru implica.

Ce trebuie sa stiti despre plantarea cartofilor

Cartofii sunt o alegere excelenta pentru gradinile taranesti si, daca sunt bine ingrijiti, pot oferi recolte mari si satisfacatoare. Pentru a avea succes in cultura cartofului, primul pas este sa intelegeti cat mai bine cum se planteaza.

Cartoful este o planta de teren cu 2 ani de ciclu de viata. In primul an de crestere, este plantat ca seminte sau tuberculi si se numesc cartofi nou nascuti. Acesti cartofi cresc si formeaza tubercule, care devin cartofi violente.

Cand ar trebui sa plantam cartofi in primavara?

Cartofii sunt, de obicei, plantati la inceputul primaverii cand pamantul devine suficient de cald. Aflativitatea va varia in functie de zona, dar in medie, plantarea cartofului trebuie sa se faca dupa ce pericolul de inghet este trecut. Asta pentru ca cartoful se poate deteriora la temperaturi locale sub 6 grade Celsius.

In aceasta perioada, solul va fi usor si moale, ceea ce face mai usoara inmiscarea lui. Cand incepe sa se incalzeasca, tineti cont si de faptul ca plantarea cartofului trebuie sa fie facuta inainte ca solul sa se usuce prea tare.

Plantarea corecta si materialul necesar

In primul rand, asigurati-va ca alegeti tuberculii cartofului potriviti pentru plantare. Daca alegeti tuberculii cu imbolnaviri sau semne de deteriorare, acestea se vor infecta foarte usor si vor afecta intreaga cultura. Bustenii trebuie sa fie proaspeti, mari si suficient de mari pentru a se desprinde fara probleme.

Trebuie sa va asigurati ca tartaul din care plantati cartofii are adancimea corecta. Adancimea potrivita pentru plantarea cartofilor este de 10-15 cm in general, dependent de marimea tuberculilor.

De asemenea, asigurati-va sa adaugati ingrasamant si compost in sol inainte de a afana cartofii. Acest lucru va oferi cartofului un hranitor si nutrient pentru a se dezvolta.

Ingrijirea dupa implantare

Dupa ce cartoful este plantat, este nevoie de udarea adecvata si regulata. De obicei, cartoful are nevoie de 2-3 inch de umezeala pe saptamana, intreaga perioada de crestere. Se recomanda aplicarea suplimentara a umezelii daca vremea este arida si fermentata.

Este, de asemenea, important sa protejati cartoful de soarele direct, pentru a preveni arsurile si zgarierea plantelor. Acest lucru poate fi realizat prin estate, adaugand frunze sau grebla de pa paie deasupra plantatiilor.

Beneficiile plantarii cartofilor

Plantarea cartofilor in primavara are mai multe avantaje, inclusiv:

  • In primul rand, folosind aceasta metoda puteti obtine un randament mare – daca plantati cartofi in primavara, acest lucru va oferi o veriga nutritiva continua a alimentelor crescute in casa.

  • Un al doilea avantaj ar fi ca, prin plantarea cartofului in primavara, acestea vor avea mai mult timp pentru a se dezvolta si a maturiza pana la recolta de toamna.

  • In cele din urma, plantarea in primavara va reduce, de asemenea, problema bolilor, deoarece acestea fiind indepartate de orice alte culturi.

Concluzie

Cartofii sunt usor de plantat si crescut, si ofera recolte importante. Plantarea in primavara face mai usoara ingrijirea si creste randamentul. Asigurati-va sa plantati cartofi corect pentru a obtine cele mai bune rezultate. Daca urmati pasii corespunzatori, vei avea recolte mari si proaspete de cartofi nutritivi toata primavara si toamna.