Cand sa Plantezi un GardViu – Pasii si Sfaturile de Plantare si Intretinere

Gardul viu reprezinta un element de design al gradinii de care te poti bucura ani de zile, daca il plantezi si intretii corespunzator. Pentru a explora modul in care vei crea un gard viu care are nevoie de atentie, ti-am pregatit sfaturile si pasii care te vor ajuta sa obtii cele mai bune rezultate.

In general, se recomanda sa se planteze gardul viu in sezonul de primavara sau in cel de vara. Primavara este un moment ideal deoarece incrementeaza rata de rasarire a plantelor, iar anotimpul de vara iti ofera temperatura si lumina suficiente pentru creearea unui mediu ideal pentru cresterea acestora.

Inainte de a incepe cu plantarea propriu-zisa, ia in considerare urmatoarele aspecte:

 1. Claritatea obiectivelor:

Inainte de a incepe procesul de plantare, trebuie sa stii exact ce vrei sa realizezi. Alege cu atentie ce plante vei folosi, cat de inalt vrei sa fie gardul viu si cum vrei sa arate rezultatul final. Aceste informatii se vor reflecta in pasii si pregatirea care urmeaza.

 1. Dimensiunea gradinii si pozitionarea gardului viu:

Este bine sa ai o idee clara despre dimensiunile gradinii si distanta necesara intre plantele din gardul viu. Motivele pentru care sa stii acest lucru sunt tehnice si legate de vitalitatea si performanta acestora – gradina trebuie sa fie destul de spatioasa pentru a oferi locului adecvat de crestere plantelor consumatoare de apa si un gard viu suficient de inalt, precum si lumina suficienta variatelor de plante exisntente in gradina.

 1. Caracteristicile solului si nivelul de inclinare:

Ia in considerare caracteristicile solului in care urmeaza sa fie plantat gardul viu si alege, in consecinta, tipul de plante pe care il vei planta. Verifica si nivelul de inclinare, deoarece acesta ar putea influenta farajul de apa de mai tarziu.

Pasii de plantare:

 1. Plantarea panourilor din spatele gardului viu:
  Acest pas este important pentru a stabili marimea si pozitionarea corecta a gardului viu, asigurandu-i o rezistenta si o stabilitate adecvata in viitor.

 2. Plantarea de despartitori:
  Pentru a delimita imprejurimile si a va pastra plantele inaripate separate, plantati cu atentie despartitorii intre panourile de gard viu, facand cred ca aveti doua banci distincte.

 3. Pregatirea terenului:
  Inainte de a incepe sa sapi pentru a planta copacii, trebuie sa pregatesti terenul prin indepartarea sumei, lutului si a altor materiale.

 4. Pregatirea drenajului:
  Verifica nivelul de apa din zona si, dupa caz, pregateste suprafata pentru a le permite celor plantate sa aiba suficient spatiu pentru radacina si o buna drenare a apei.

 5. Plantarea si ingrijirea in arbusti:
  In acest moment, poti planta arbustii decorativi in gardul viu. Asigura-te ca le ai in permanenta o buna ingrijire si ca sunt udata regulat in functie de specia pe care o alegi pentru gradina ta.

 6. Plantare praguri decorative:
  Pentru a da un sentiment de continuare poti planta si cateva praguri decorative. Plantarea de stiraci, troscot si cuscuta va crea un contrast si va transforma gradina ta inainte de a face finalul procesului de plantare.

Ingrijirea Gardului Vius:

 1. Udare si fertilizare:
  Un nivel adecvat de udare si fertilizare va asigura o viata mai lunga pentru gardul viu. Perioadele de ploaie trebuie completate cu udari regulate pentru a evita taierea excesiva a plantelor si sa aiba longevitate.

 2. Controlul buruienilor:
  Este important sa pastrezi in permanenta solul din jurul tufelor si al gardului viu curat si lipsit de buruieni. In functie de regiunea in care te afli, ar putea fi necesara o indepartare mai frecventa a buruienilor.

 3. Taierea perioadei:
  Un gard viu arata cel mai bine in urma unei taiari periodice a plantelor. Taierea plantelor ar trebui efectuata cu foarfece speciale, pentru a evita ruparea ramurilor.

 4. Indepartarea deseurilor:
  Este foarte important sa indepartezi periodic deseurile din gradina, cum ar fi frunzele si alte obiecte care ar putea micsora locul de crestere a plantelor.

 5. Protejezi impotriva intemperiilor:
  Toamna, este improtant sa folosesti franjuri, tifon sau alte materiale pentru protejarea plantelor impotriva vremii nefavorabile. In acest fel, gradina ta va arata frumos si va fi pregatita de un nou an.

Iata cum poti sa obtii un gard viu solid, din care te vei bucura adesea, atat in interiorul, cat si in exteriorul casei, cu un spatiu umbros si o ambianta vesela. Cu iubire si responsabilitate pentru gradina ta, gardul viu poate fi o adevarata placere.

Deschide fereastra ta catre natura si incearca sa plantezi gardul viu in cel mai bun mod. Despre aceasta, merita sa stie si altii!