Sevaritul mesteacanului – Tot ce trebuie sa stii
Pentru multi oameni sevarea mesteacanului este un proces ezoteric, dar reconstituirea sucului din acest arbore deosebit de pretios poate aduce numeroase beneficii. Sevaritul mesteacanului nu este un proces complicat, dar se recomanda sa se respecte anumiti pasi de securitate pentru a evita accidentele si a obtine cele mai bune rezultate.
Acest articol va oferi un ghid practic despre tot ce trebuie sa stii pentru a-ti seva mesteacanul corect si usor.
Ce este sevaritul mesteacanilor?
Sevaritul mesteacanilor este procesul prin care se obtine seva de la acest arbore (de obicei intr-o cantitate limitata). Seva poate fi folosita pentru a prepara o multime de produse, cum ar fi siropul, dar mai important, extractul sevei de mesteacan poate fi utilizat si de catre medicii naturisti pentru tratarea acestor afectiuni.
Mai jos vom vedea cum se recolteaza seva, dar mai intai vom identifica beneficiile ce pot fi obtinute.:
Beneficiile extractului de seva de mesteacan
In primul rand, seva de mesteacan poate ajuta la tratarea infectiilor respiratorii cronice si sa imbunatateasca circulatia sanguina. Extractele de seva de mesteacan pot reduce durerile articulare si simptomele de raceala si gripa. In plus, extractul contine antioxidanti si aminoacizi ce pot sa prevină cancerul si sa intareasca sistemul imunitar.
Cum se recolteaza seva
In principiu, trebuie sa stii ca un singur arbore este capabil sa produca de la 150 de pana la 300 de litri de seva pe sezonul de recoltare. Chiar daca aceasta cantitate poate fi minimala pentru un arbore in perioada ieftina, pentru recoltare se selecteaza arbori sanatosi si bine inaltati.
Iata pasii care se urmeaza pentru recoltarea sevei de mesteacan:
- Determinarea ariei unde se recolteaza seva
Alegerea acestora se va face dupa ce seva a inceput sa curga si acesta incepe sa se prezinte exact in acea zona a trunchiului. Se recolteaza seva de pe partea nordica a copacului, de obicei cand temperatura aerului este intre 6 si 10 grade Celsius. Cantitatea mare de seva poate fi un semn bun, insa numarul inalt de albine care se ocupa de acest arbore inseamna ca arborele e prea „folosit”.
- Eliberarea si metale deschizatoare de seva
In aceasta parte, luminile arborelui trebuie eliberate pe o anumita distanta, iar gardurile efemere trebuie sa fie ridicate pentru a permite curgerea sevei. Penele trebuie taiate cu un cutit matisat bine ascutit. Acest instrument trebuie sa fie curatat intr-un compartiment (de obicei de pasune).
- Pozitionarea colectorilor de seva
Exista doua categorii principale de colectori de seva: colectoarele de ploaie si colectoarele cu flux. Fiecare dintre acestea pot fi folosite in functie de nevoia si obiectivul fiecarui individ in parte. Pentru sevarea mai indelungata, se recomanda pozitionarea a 5-10 canistre in jurul arborelui.
- Procesarea sevei
Dupa ce seva se colecteaza, continuand sa se colecteze seva, este necesar sa fie procesata pentru a se pastra la un nivel adecvat. Aceasta faza incepe cu curatarea vaselor din seva pentru a se asigura ca parti solide si sedimente au fost indepartate. Unele unitati de procesare proceseaza seva in vase etanse, iar seva contine acid citric si sodiu benzoat pentru a prelungi durata de viata si pentru a reduce riscul de eutrofizare.
- Depozitarea
In ultima faza, sevele (sau produsele finite efectuate destul de repede). se pastreaza in recipiente corespunzatoare si etans. Colectoarele de seva trebuie sa fie bine curatate si seva presata trebuie sa fie transportata in butoaie metalice. Aici, seva se pastreaza la temperaturi joase – intre 0 ° C si 3 ° C.
Cum sa protejezi mesteacanul
Mesteacanul este unul din arborii ce ofera cele mai multe beneficii pentru mediu si economie. Din acest motiv, acest arbore trebuie protejat si ingrijit.
Iata cateva sfaturi pentru protectia mesteacanilor:
• Fertilizati in mod regulat arborii mestecanilor pentru a stimula cresterea si dezvoltarea acestora si pentru a le intari sistemul radicular.
• Nu tundeti prea adanc mestecanilor. Aceasta operatiune poate distruge zona in care arborele ia nutrienți din frig.
• Nu utilizati pesticide chiar si daca sunteti tentati. Majoritatea pesticidelor au tot felul de efecte nedorite asupra mesteacanului, cum ar fi, de exemplu, distrugerea insectelor benefice.
• Initiati proiecte ce privesc impadurirea mesteacanilor.
• Ucideti utilizand o metoda comuna si eficienta daunatorii mesteacanului.
• Efectuati perioade de procesare de forta pentru a mentine un strat de protectie in jurul zonei rădăcinilor.
• Observati si efectuati cel mai bun plan pentru a va asigura ca mestecanii sunt protejati in fiecare moment.
In concluzie, seva de mesteacan poate aduce numeroase beneficii pentru persoana obisnuita, insa se recomanda extrem de mult sa se/ /respecte un proces adecvat pentru obtinerea acestuia, pasii fiind bine definiti si complecsi. Chiar si asa, daca se face cu atentie si se respecta toate etapele necesare, rezultatele obtinute vor fi pe masura.