Plantarea Craitei si Obtinerea Rasadurilor

Plantarea craitei este o modalitate excelenta de a aduce in plus frumusete si valoare fermelor si gradinilor pe langa stilul vizual diversificat si stralucirea unica a fructelor sale delicioase. Inca din vechime, agricultorii au fost fascinati de oglinzile marveloase de culori in care se transforma solul pe masura ce semintele craitei erau plantate si inmugureau. In zilele noastre, roata vitalitatii si sanatatii unei culturi craite nu se opreste niciodata, ceea ce aduce noi provocari in plantarea acesteia si obtinerea de rasaduri de calitate superioara. Acest articol va explica cum sa obtineti rasadurile din craite, la ce timestamp se fac plantarile si cand se recolteaza.

Corpul Articolului

I. Cum sa obtineti rasadurile din craite

Unul dintre cele mai bune moduri de a obtine o cultura viguroasa de craite este sa obtineti rasaduri de calitate superioara. Majoritatea agricultorilor care obtin rasaduri de la semintele de craite se folosesc de generator de caldura – cada de ridiche infasurat cu folie. Aceasta cada trebuie sa fie plasata in pantecul unei camere, sau chiar la exterior, dar un loc inchis ar fi mai bine. Acelasi lucru ar trebui sa se intample si atunci cand cultivati rasaduri direct in sol. Cand aceste rasaduri au atins un nivel de crestere adecvat, trebuie sa le transferati cu grija in canapeaua de aerare.

A. Etapele obtinerii rasadurilor din Craite

 1. Alegerea unor seeduri de calitate superioara: Acest pas este foarte important pentru obtinerea unei culturi reusite; seedurile trebuie sa fie bine sortate si proaspete pentru a obtine rasaduri viguroase si conditii optime de crestere.

 2. Pulverizarea de fungicide si insecticide: Acest lucru se va face pentru a preveni sau controla eventualele patogene si insecte neplacute care ar putea dauna rasadurilor.

 3. Realizarea unei benzi salubrizate: Odata ce seedurile au fost sortate si prepare, este nevoie sa se facă o poiană salubrizată (in care se introduceu aproximativ 1-2 kg de nămol), pentru a se asigura o răspândire uniformă a semințelor pe teren și o desfășurare corespunzătoare a procesului de germinare.

 4. Adaugarea de seminte: Odata ce poiană salubrizată a fost proiectata , se pot face 2-3 randuri de seminte.

 5. Udarea – este necesară pentru ca germinarea sa se produca in cele mai bune conditii . Semintele trebuie udate in mod regulat si ar trebui sa se optimizeze cantitatea de apa aplicata pentru a obtine un umiditate adecvata in sol.

 6. Folosirea generatorului de caldura – o data ce semințele au fost semănate și solul udat, se poate folosi un generator de caldura pentru a obtine rasaduri viguroase.

 7. Sterilizarea cu ajutorul unui disolvant – faciliteaza ciclul de germinare si prevenirea patogenilor si insectelor.

 8. Tratamentul de creștere – cu ajutorul unei soluții de creștere, poți obține răsaduri sănătoase și viguroase.

 9. Aplicarea pesticidelor si erbicidelor: este necesar pentru a proteja răsadurile de potențialii prădători și dăunători.

 10. Transplantarea in canapeaua de aerare: Odata ce semințele au germinat și au ajuns sa formeze răsaduri, trebuie transferate cu grija in canapelele de aerare in vederea unui ecosistem sănătos și optim.

 11. Udare regulata: pentru a menține o umiditate optima in sol, udarea se face in mod regulat si in cantitati moderate.

II. Cand se planteaza Craitele

Unul dintre cele mai importante lucruri in ceea ce priveste obtinerea unei culturi cu succes este momentul plantarii craitei. Craita se poate planta de-a lungul anului, intrucat trebuie sa se țină cont de anotimpul si de zona din care faceți parte.

A. Momentele Timestamp pentru Plantarea Craitei

 1. Primavara
  1.1 Craitele pot fi plantate incepand din luna martie. Acesta este momentul ideal pentru plantarea lor, deoarece saparea se face usor pe campul dinainte ud si primavara aduce o vreme prielnica pentru germinarea semintelor.

 2. Vara
  2.1 Varful de crestere al craitei este in zilele de vara, prin urmare acest anotimp este perfect pentru cresterea si formarea de fructe, iar plantare ar trebui sa se faca in iulie sau august.

 3. Toamna
  3.1 Toamna reprezinta totusi un timp excelent pentru plantarea craitei. Solul este cald si retine bine umiditatea, ceea ce favorizeaza germinarea. Toamna este momentul ideal pentru culturile de craite care au o rată scăzută de germinare.

 4. Iarna
  4.1 Este recomandat sa fiti atent cand plantati in timpul iernii. In zonele unde exista o voce foarte scumpa, este adesea indicat sa plantati craitele in noiembrie sau inceputul lunii decembrie.

B. Cum se efectueaza Plantarea Craitei

 1. Se asigura ca solul este pregatit inainte de plantare.
 2. Se alearga un rand cu mana in jurul gropii in care se planteaza rasadul.
 3. Se asigura ca se imbiba rasadul inainte de a fi asezat in gaura.
 4. Se asigura ca partea superioara a răsadului este can ținută în aceeași poziție in timp ce se face gaura.
 5. Se tapeteaza gaura cu pamant incepand cu baza.
 6. Se tulbura usor si se uda, apoi se poate acoperi cu o mulci.
 7. Se trece la urmatoarea gaura de plantare.

III. Cand se Recolteaza Craitele

Recoltarea craitei se face in mod diferit, in functie de anotimpul si cultivarul aleasa.

A. Recoltarea Craite