Stropirile la vita de vie sunt esentiale pentru a obtine rod bogat nu numai primavara, dar si toamna. Insa stropirile iarna sunt necesare pentru a pregati plantele pentru primavara viitoare.

De ce sunt importante tratamentele iarna?

Tratamentele iarna sunt esentiale pentru a pregati vita de vie pentru sezonul de rodire de primavara. Acestea asigura si protectia de daunatori, fungicid si ofera vitei de vie substanta nutritiva si vitamina pentru a preveni bolile si iernile reci.

Cum se fac stropitul vitei de vie in timpul iernii?

Stropirea vitei de vie in timpul iernii va face ca planta sa fie in cea mai buna stare pentru primavara si sezonul de rodire. Acest lucru se realizeaza prin urmatoarele:

  1. Alegerea solutiei corecte

Alegerea solutiei corecte pentru un stropit iarna este foarte importanta. Tratamentele iarna presupun folosirea de fungicizi si insecticizi care sa prevină bolile si sa combată dăunătorii. De asemenea, este recomandat sa folositi si uleiuri, piretrina sau substante nutritive.

  1. Aplicarea unor tratamente mai multe

Experienta a aratat ca eficacitatea tratamentelor iarna poate fi imbunatatita prin aplicarea a mai multe tratamente, cum ar fi un tratament la inceputul iernii, unul la mijlocul iernii si la sfarsitul iernii. Acest lucru va preveni orice bolile care s-ar putea sa se manifeste la sfarsitul iernii.

  1. Respectarea timpilor corecti

Un alt factor esential pentru eficacitatea tratamentelor iarna este respectarea timpilor corecti. Stropirea vitei de vie in timpul iernii trebuie facuta in momentul in care viteza vantului este intre 5 si 8 km/h inaintea primei gelii, incepand din octombrie si pana in martie, ceea ce face ca planta sa fie gata pentru primavara.

  1. Respectarea temperaturilor potrivite

Temperatura joaca, de asemenea, un rol important in stropirea iarna. Tratamentele cu funga si insecte pot fi aplicate la temperaturi cuprinse intre – 4 si 4 grade Celsius. Stropirile folosind uleiuri arboricole ar trebui sa fie aplicate la temperaturi intre 0 si 8 grade Celsius.

  1. Asigurarea unei protectii adecvate

Pentru ca stropirea sa fie eficienta, trebuie asigurata o protectie adecvata a vitei de vie in timpul iernii. Pentru aceasta, este indicat sa se planteze anumite tufe sau iernat si sa se acopere ramurile tufei cu pamant. De asemenea, este indicat sa se stearga frunzele si fructele vechi de pe tufe pentru a preveni bolile si daunatorii.

  1. Luarea in considerare a precipitatiilor

Stropirile ar trebui sa se faca si cu atentie la precipitatiile inregistrate. Daca precipitatiile sunt prea mari, nu se vor aplica stropiri.

Cand ar trebui sa se faca tratamente la vita de vie iarna?

Este recomandat ca stropirile la vita de vie sa inceapa inainte de primele temperaturi scazute si sa se continue pana la mijlocul lunii martie. In plus, este indicat sa se aplice stropiri si atunci cand temperatura aerului s-a mentinut intre 0 si 8 grade Celsius aproximativ o luna.

Atentie, stropirile iarna pot avea efecte negative in urmatoarele circumstante:

• Atunci cand ploua foarte mult;

• Atunci cand temperatura aerului scade prea mult;

• Atunci cand vantul sufla prea puternic.

Acest articol ar trebui sa ofere informatii complete despre stropirea vitei de vie in timpul iernii. Diferenta dintre reusita sau esecul inobtinerii unui rod bogat la vita de vie la inceput de primavara poate fi determinata de modul in care pregatiti vita de vie in timpul iernii. Cu alte cuvinte, stropirea vitei de vie la inceputul iernii este o parte esentiala a agriculturii.