Altoirea pomilor fructiferi, cunoscuta si sub numele de „tunetul ierbii”, reprezinta o veche tehnica de infrumusetare si de crestere a productivitatii culturilor de pomi. Acest proces educa trunchiurile sa se ramifice si sa se inaltce in directii predeterminate, luand astfel forma de scutur de piersica sau de „placa de altoit”. Altoirea poate fi un proces dificil si anevoios, constientizat mai ales de catre gospodarii practicieni cu experienta – ce cei fara asemenea experienta ar trebui sa citeasca mai intai si sa invate pasi ce tin de altoire.
I.Ce presupune Altoirea pomilor fructiferi?
Altoirea pomilor fructiferi implica atasarea unei parti dintr-un anumit arbore pe partea inferioara (sau radacină) a trunchiului unui copac, finalitatea acestui proces constand in obtinerea unor ramuri speciale ce ofera protectie soarelui, durabilitate la vant si contribuie la sanatatea trunchilui. Prin altoire se realizeaza cresterea productiei pomilor, respectiv obtinerea unor codite si ramuri mai viguroase, a unor fructe mai mari si de ce nu – mai multe produse.
De asemenea, altoirea poate fi folosita pentru intretinerea unui arbore, chiar daca initial acesta nu este special creat pentru productie. De regula, altoirea incepe pe un arbore prea inalt pentru a ajunge la fructe sau pe un trunchi excesiv de subtire.
II.Ce solutii de altoire sunt disponibil
Exista mai multe moduri de a altoi pomii fructiferi, fiecare metoda fiind recomandata in functie de varsta arborelui, conditiile climatice, mai exact – regiunea si alegerea soiului.
A. Altoirea cu radacina
O metoda traditiona de altoire, presupune atasarea unei parti a unei specii de arbore ce poate avea aceleasi caracteristici (structura, vigoare, vârsta) cu pomul original, o radacina ce intra in contact direct cu frunzele altoiului.
B. Inmatisizarea
Deseori, datorita vremii schimbatoare, soiurile nepotrivite de altoiuri se rarec, facutil, cu acest tip de altoire, inmatisirea prin atasarea unor codite diferite, ale unor pomi apropiati ce poseda aceleasi proprietati. In acest fel, vechiul ciot (sau partea stufoasa a trunchiului) isi va schimba cam 200 de ani plus/minus.
III.Cand se altoiesc pomii fructiferi
Altoirea este un proces destul de interesant ce poate fi facut inaintea inceperii sezonului de primavara. Acest sezon isi face prezenta undeva in martie, iar in momentul acela vara este aproape. Altoirea se face in momentul in care se desfac mugurii si frunzele incep sa creasca.
Altoirea poate fi facuta si in luna decembrie-ianuarie, in aceasta perioada pomii fiind „in somn”. Se poate folosi un altoi natural – care se poate atasa cu usurinta pe trunchi – sau unul artificial, rezultat al unor incizii ce se realizeaza in trunchiul arborelui respective, insa procedura aceasta este ceva mai anevoioasa si necesita prezenta profesionistilor in acest domeniu.
IIV.Cum sa procedam pentru altoire
Bineinteles – altoirea pomilor fructiferi poate deveni mai usoara prin inlaturarea tuturor factorilor ce pot tulbura procesul aceasta. De asemenea, se recomanda urmarea tuturor pasilor ce se refera la altoirea pomilor fructiferi in functie de soiul respective si alte elemente de care dorim sa tinem cont.
A. Alegerea pomului pentru altoit
Primul pas in altoirea unui pom este alegerea adecvata a soiului. Aici trebuie luati in considerare parametrii precum: dimensiunea, vigoarea si vethicului arborelui. Un trunchi subtire care nu detine caracteristicile unui soi adecvat nu se va altoi prea bine.
B. Ce necesita acest proces
Altoirea necesita mai multe materiale, precum:
- Foarfece sau cutite speciale;
- Vopsele speicale ce previn mucegaiul;
- Liant;
- Servetele.
C. Prepararea acelui trunchi
Trunchiul ce trebuie altoit trebuie acoperit intr-o masura cat mai mare cu pamant si se presupune chiar sa fie ascuns in totalitate.
Se recomanda de asemenea umectarea bine a trunchiului pentru a ii spori rezistenta si mai ales pentru a preveni introcarea unor rani viitoare.
IV.Incheiere
La sfarsit, este indicat sa avem mereu la dispozitie mijloacele adecvate si sa fim pregatiti sa ne cu prinsa in cazul in care se diagnosticeaza anumite boli sau daunatoare. Reprezentarea corecta a gradului de intuneric pentru altoi, alegand varietati rezistente la mucegai si alte conditii ce pot aparea datorita sezonului sau a vremii este deasemenea importanta.
In final, asamblarea corecta a trunchiului altoit reprezinta o miscare totul-sau-nimic si un proces ce poate fi facut in mai multe Directii. Altoirea pomilor fructiferi poate fi un proces usor atata vreme cat se aplica pasii ce necesita. Libertatea de a crea noi ramuri noi si de a evita boli si mai ales de a obtine fructe mari si gustoase urmeaza sa se remarce intr-un interval scurt de timp.