Stropirea pomilor cu piatra vanata este o metoda veche si foarte eficienta, foarte des utilizata pentru a combate unele dintre cele mai periculoase boli ale acestei plante. Acest tratament chimic se efectueaza cu regularitatea si nu implica prezenta oricarui pesticid. In acest articol veti afla totul despre cand se stropesc pomii cu piatra vanata si de ce se face acest lucru.

In primul rand, piatra vanata (cochiliti sau pulberea de nuc) este un produs chimic care ajuta la prevenirea bolilor si a insectelor daunatoare. Acest produs se obtine din gunoaiele de la numeroase fabrici de prelucrare a alimentelor si care sunt maruntite si presate pentru a obtine pulberea.

Cum se stropesc pomii cu piatra vanata?

Stropirea pomilor cu piatra vanata se poate face prin mai multe metode, incluzand stropirea manuala, folosind echipamente automate sau prin folosirea unui sistem de irigatie.

Stropirea manuala

Stropirea manuala este una dintre modalitatile ce implica folosirea unei sticle cu pulbere de piatra vanata si pulverizarea acesteia de jur imprejurul trunchiului, ramurilor si frunzelor pomului. Odata ce s-a aplicat piatra vanata, aceasta are un efect foarte rapid si trateaza suprafata imediat, prevenind infestari cu daunatori si combaterea unor boli ce pot aparea pe parcursul anului.

Stropirea automata

Stropirea automata a pomilor cu piatra vanata presupune folosirea unui sistem de stropire bazat pe retea de tuburi, conectate la o pompa electrica. Acesta se poate programa pentru a stropi cu regularitate, fara sa fie necesara prezenta unui operator, iar cantitatea de piatra vanata folosita poate fi reglata in functie de necesitati.

Sistemul de irigatie

Sistemul de irigatie este una dintre cele mai populare solutii folosite pentru a stropi pomii cu piatra vanata. Acest sistem presupune conectarea unei pompe de apa la un sistem de tuburi de irigare, ce poate fi amplasat in apropierea pomilor. Tuburile sunt conectate la o solutie cu piatra vanata ce poate fi distribuita in mod uniform la toate exemplarele, prin folosirea unei editii reglabile.

De ce se stropesc pomii cu piatra vanata?

Stropirea pomilor cu piatra vanata poate fi de multe feluri si poate sa-i protejeze de diverse boli si insecte daunatoare. Iata cateva dintre motivele cele mai importante pentru care se stropesc pomii cu piatra vanata:

• Prevenirea bolilor fungice: Piatra vanata prezinta un efect foarte eficient asupra unor boli ale pomilor cum ar fi mucegaiul cenusiu si paduchele, inlaturandu-le fara prezenta altor chimicale sau substante toxice.

• Distrugerea insectelor daunatoare celor mai des intalnite insecte daunatoare a pomilor, ca paduchii audieni sau acarienii duce la uscaciune si pierderea frunzelor. Stropirea cu piatra vanata are un efect foarte eficient asupra acestora, inlaturandu-le fara prezenta unor pesticide.

• Stimularea cresterii: Piatra vanata are un efect pozitiv asupra solului prin continutul sau bogat in azot si potasiu, care ajuta la stimularea dezvoltarii unor pomi vigurosi si sanatosi.

• Protejarea ramurilor si frunzelor de sare: Deoarece piatra vanata poate fi folosit si in scopuri decorative, acesta poate fi aplicat pe ramurile si frunzele pomilor, ajutand la reducerea contactului direct cu sarea si jerovelele prezente in sol.

• Prevenirea uscaciunii: Desi piatra vanata nu inlocuieste udarea pomilor, acesta are un efect de bariera, prevenind pierderea excesiva a apei si uscarea frunzelor.

Ce trebuie facut pentru a asigura cea mai buna protectie

Stropirea pomilor cu piatra vanata este un tratament chimic foarte eficient ce rezulta in cresterea directa a acestora. Chiar si asa, este important sa luati in considerare urmatoarele sfaturi, pentru a asigura cea mai buna protectie pentru pomii dumneavoastra:

• Asigurati-va ca piatra vanata este aplicata in mod uniform pe toata suprafata pomilor.

• Aplicati piatra vanata in mod regulat la aproximativ 8 saptamani pentru a preveni infestarile de insecte si boli.

• Orice stropire trebuie efectuata numai in anumite momente ale zilei, evitand expunerea directa la soare.

• Evitati saturarea zonei cu piatra vanata deoarece aceasta poate cauza leziuni pe frunze si ramuri si poate duce la pierderea lor.

• Folositi protectie corespunzatoare atunci cand manipulati sau aplicati pulberea de cochilii.

• Este recomandat sa nu se foloseasca alte metode pentru tratamentul pomilor decat stropirea cu piatra vanata pentru a preveni leziuni inutile.

Concluzii

Stropirea pomilor cu piatra vanata este o metoda veche, foarte eficienta si total lipsita de riscuri ce permite prevenirea unor boli sau aparitia unor insecte daunatoare. Acest tratament chimic este foarte usor de efectuat si poate fi aplicat prin mai multe metode, de la stropirea manuala la folosirea unui sistem de irigatie sau a unei stropiri automate. Cu toate acestea, pentru a asigura eficienta tratamentului, este important sa aplicati pulberea de cochilii intr-o anumita presiarda si sa folositi toate masurile de pregatire necesare pentru a preveni infestari cu insecte daunatoare sau aparitia unor boli periculoase.