Plantarea Afinului: Un Ghid Esențial

Îndrăgostiți de fructele dulci și aromate ale afinului? Dacă răspunsul tău este da, atunci dorești cu siguranță să înveți cum să plantezi acest arbust. Iată ghidul tău esențial pentru plantarea corectă a afinului și, astfel, poți bucura de fructele sale delicioase, sezon după sezon.

Ce Este Afinul?

Afinul (Sambucus) se referă la un grup de arbuști sau copaci crescuți de-a lungul emisferei nordice. Acesta se cultivă pe scară largă în zonele temperate din Asia, țările Nordice sau Europa și în multe alte locații din întreaga lume. Fructele sale sunt adesea folosite în prepararea produselor culinare, în preparate medicinale sau pentru a face un ceai de afin.

Când Se Planteaza Afinul?

Plantarea afinului ar trebui să se realizeze în sezonul de primăvară, atunci când pericolul gerurilor a trecut. În zona nordică, aceasta înseamnă începutul lunii mai, dar este indicat să faci o cercetare temeinică în privința tipului de afin pe care îl pregătești să îl plantezi. Anumite tipuri de afine se numesc "de anotimp cald" și pot fi plantate în toamna anului precedent.

Unde Se Planteaza Afinul?

Un loc ideal pentru plantarea afinului este într-o grădină sau într-un teren care se expune la soare, cu umiditate și apă suficiente. Cel mai bine este să alegi un loc în care arbustul să nu fie afectat de vânturi puternice atunci când se înalță. Dacă îți dorești fructe de afine, este recomandat să plantezi pe terenuri care au -până la putin timp în urmă- fost folosite pentru a cultiva fructe sau chiar alt tip de afine. Acest lucru se poate face dacă știi ce soiuri s-au culturat acolo și dacă ai cercetat dacă împrăștierea semințelor și virozarea rezultate din culturi anterioare ar putea afecta plantația ta.

Cum Se Planteaza Afinul?

Plantarea afinului, urmând câțiva pași simpli, asigură ca arbustii să își facă rapid drumul și să se multiplice. Iată îndrumările esențiale pentru ca procesul de plantare a afinului să devină mai ușor și mai productiv:

  1. Pe când înca în sezonul de primăvară și după ce ai găsit locația ideală pentru ți să plantezi afinele, limpezeste solul cu o mână de îngrășământ organic și răsfațați solul cu un răzuit pentru a îmbunătăți porozitatea acestuia.

  2. Trebuie să alegi cu atenție și să fixezi tipurile cropilor. Poți alege între mai multe specii de afine, inclusiv Sambucul Quinaieu și Sambucul canadense. De asemenea, este important să acorzi o atenție sporită în alegerea și fixarea soiurilor, deoarece fiecare soi require anumite condiții particulare.

3 . Unele tipuri de afine sunt în forme de craca, alte tipuri ar trebui cuplate și înfipte în sol. Datorită faptului că fiecare specie de afine vine în diferite forme și dimensiuni, este important să ști ce specii vei folosi și cum se folosesc.

  1. Urare să uzi bine locul pe care ai executat lucrările și începe să sapi fiecare groapă pe care dorești să o plantezi cu afin. Acestea ar trebui să fie spatii suficient de mari, de aproximativ 30 de cm în diametru și acoperite cu 2-3 cm de pământ.

  2. Este recomandat să uzi arbustii proaspat plantați în mod regulat în primele 2-3 luni, după aceea afinul își păstrează umezeala și greutatea singur.

Ce Trebuie Să Faci După Plantarea Afinului?

După ce ai plantat și udat afinele, este esențial să acorzi o atenție deosebită și să îngrijești arbuștii. Iată câteva dintre aspectele pe care trebuie să le acorzi atenție și să le aplici după ce ai sădit afinul:

  • Întărește bolurile cu paie sau buruieni pentru a preveni excesul de apă sau seceta.

  • Dacă îngrijorează gândul că arbuștii se vor împrăștia, poți săpa un perete mic în jurul afinilor pentru a ține semințele în loc și a face curățenie mai ușor.

  • Taie laturile laterale, astfel încât frunzele, ramurile sau firele de iarba să se auditizeze.

  • Fertilizează arbuștii în momentul în care se înmulțesc, pentru a asigura generozitatea și calitatea produselor.

  • Prune ramurile uscate sau bolnave, astfel încât plant