Cand este echinoctiul de primavara?
Echinoctiul de primavera sau primul echinoctiu al anului cade in general pe data de 20 martie si marcheaza jumatatea drum spre solstitiul de vara. Fiecare an are doi echinoctii si doua solstitii, precum si doua inaltei si doua declinuri periodice ale Soarelui prin zodii pe parcursul anului. Echinoctiul marcheaza momentul in care zilele si noptile sunt in egalitate si soarele se afla exact la intersecția dintre ecuatorul ceresc și ecliptică, precum și schimbarea de la zodiacul Racului spre Leu.
Acest punct important al ciclului sezonier al anului se apropie cu o anumită viteză variind an de an. Anul 2021 aduce cu el un echinoctiu de primavara pe data de 20 martie la ora 11:37 GMT, marcând momentul in care Soarele trece de la constelatia Racului spre Leu si incepe plimbarea sa in jos spre emisfera sudica, si incepe prima jumatatea a anului astrologic.
In acest articol, vom analiza mai in detaliu ce inseamna exact echinoctiul de primavara, ce simboluri culturale exista legate de acest eveniment si ce impact are echinoctiul de primavara asupra calendarelor lunare și asupra anului astrologic.
Ce este echinoctiul de primavara?
Un echinoctiu se referă la acea dată pe an când Soarele străbate trece exact la intersecția dintre ecliptică și ecuatorul ceresc, marcând acel moment când noaptea si ziua sunt in egalitate si Soarele se afla exact pe axul sau ecliptic de trecere de la Rac la Leu. Echinoctiul de primavara marcheaza debutul primaverii in emisfera nordica si sfarsitul iernii in emisfera sudica, si marcheaza locul unde se adună toate sezoanele din aceste două emisfere.
Fiecare an are doi echinoctii si doua solstitii. Echinoctiul de primavera se produce intotdeauna pe data de 20 / 21 martie in emisfera nordica, iar echinoctiul de toamna pe data de 22 / 23 septembrie in aceeasi emisfera. De obicei, solstitiul de iarna se produce pe data de 21 / 22 decembrie in emisfera nordica si solstitiul de vara pe data de 21/22 iunie in aceeasi emisfera.
Echinoctiul de primavara, cunoscut in cultura populara ca momentul când noaptea si ziua sunt egale, marcheaza inceputul lunii primaverii in emisfera nordica si sfarsitul iernii in emisfera sudica.
Simboluri culturale ale echinoctiului de primavara
Echinoctiul de primavara are dovezi culturale vechi care sa il puna in legatura cu evenimente importante din istoria umanitatii. Originar din culturile străvechi, apoi marcat in calendarul roman, echinoctiul este uneori simbolizat prin anumite culori sau obiceiuri rituale.
De-a lungul istoriei, echinoctiul a fost celebrat cu diferite traditii si simbolita culturilor din intreaga lume. Pentru multi, acest ciclu astronomic se aseamana cu conceptul de renastere sau reinnoire, simbolizand curățenia si restaurarea vietii in momentul in care fortele opuse, ziua si noaptea, sunt in egalitate.
In cele mai multe culturi antice, acest eveniment era sarbatorit cu ocazia renasterii vietii si a fertilitatii. Nativii Americani si aborigenii australieni cred ca echinoctiul de primavara reprezinta momentul de inceput al ciclului vegetal al fructelor si al semintelor, retragerea furtunilor puternice si aducerea inapoi a buruienilor.
Echinoctiul de primavara si calendarele lunare
In timp, unele calendar lunare se bazau pe anumite date ale echinoctiilor si solstitiilor. Calendarul Celtic se baza pe echinoctii si solstitii pentru a marca inceputul unui an, astfel incat prima zi a anului se considera a fi echinoctiul de primavara. Dat fiind ca echinoctiul se petrece inainte de inceputul calendarului chinezesc, anul este considerat a fi inceput chiar cu solstitiul de iarna.
In lumea agricola antica, aceasta divizare bazata pe anotimpuri a calendarului lunar a permis oportunitati vitale pentru calatoriile lunare si foloase culturale. Aceste calendar lunare erau folosite pentru a marca mai multe evenimente si activitati de sezon, cum ar fi adunarea produselor agricole, fructele lor si ciclul migrational al pasarilor.
De asemenea, in lumea antica existau si alte calendar lunare pe care le foloseau culturi străvechi pentru a marca progresia anului. Unul dintre aceste calendar lunare era Calendarul Babilonian, care caracteriza un an cu 12 luni si 2 zile suplimentare pentru a ingriji civilizatiile data evenimentelor astronomice anuale.
Echinoctiul de primavara si anul astrologic
Echinoctiul de primavara reprezinta si debutul primului semn al zodiacului, semn in care Soarele calatoreste incepand cu acea data. Plimbarea Soarelui pentru a strabate semnele zodiacale dureaza aproximativ o luna fiecare, astfel incat in fiecare an, Soarele reviziteaza cele 12 semne astrologice și organizeaza in consecinta anul astrologic.
De asemenea, astrologia traditionala combina toate aceste elemente de baza ale calendarului lunii, sezonului, zestrei si zodiacului pentru a oferi fiecarui moment al anului un cuvant cheie sau un mesaj corespunzator. Aceasta armonie si unitate intre toate aceste elemente convergente dau roadele caracteristicilor individuale, evenimentelor si fenomenelor specifice unei anumite perioade.
Concluzie
Echinoctiul de primavara marcheaza sfarsitul iernii, inceputul primaverii si reinvierea resurselor naturale. Acest ciclu cosmic periodica reuneste culturile si aduce in prim plan simboluri si obiceiuri care marcheaza acest moment al anului. Prin intermediul calendarului lunar si al anului ast