Saparea in jurul pomilor este unul dintre cele mai importante lucruri pe care arboricultorii si proprietarii de gradini le fac in vederea pastrarii sanatatii si a aspectului atractiv al arborelor lor. Acest lucru se poate face la orice moment al anului, in functie de conditiile vremii, insa cei mai mulți arboricultori recomanda sa se execute in anumite momente pentru a obține cele mai bune rezultate. Iata cateva motive pentru care saparea in jurul pomilor este importanta si beneficiile asociate cu aceasta.

1 Controleaza Coloana Raiului

Unul dintre principalele avantaje ale sapaturii in jurul tulpinilor arborilor este ca le permite sa se extinda in mod eficient si sa isi controleze rășina. Rășina este o substanță pe care arborii o produc pentru a se apara impotriva daunatorilor și este produsa in mod obisnuit prin tulpinile arborilor. Odata ce țesuturile de la baza pomului sunt expuse, acestea se vindeca mai repede si, prin urmare, sunt mai sigure. Saparea in jurul tulpinii ajuta la mentinerea formei raului și a ramurilor, care ofera un aspect frumos si sanatos.

2 Reducerea Umiditatii

Al doilea avantaj al sapaturii in jurul pomilor este cresterea aerului in subteran și reducerea umiditatii solului. Daca solul ramane constanta umed si izolat, acesta poate suprima cresterea radacinilor arborelui si poate provoca boli care afecteaza arborii si reduce viata lor. Saparea in jurul arborilor poate permite aerisirea corecta a solului, care ajuta la mentinerea unui mediu sanatos pentru arbori, permitandu-le sa se dezvolte intr-un mod corespunzator.

3 Infrumutarea Nutrientilor

O alta loialitate in care saparea in jurul pomilor este importanta este infrumusetarea asimilatiei de nutrienti. Saparea in jurul bazei arborelui ajuta radacinilor sa ia contact mai eficient cu nutrientii din sol, sprijinind in mod semnificativ cresterea și dezvoltarea arborilor. Pe langa infrumusetarea asimilatiei de nutrienti, saparea in jurul pomilor ajuta, de asemenea, la ameliorarea depunerii materiilor organice in sol si ofera un adapost pentru animalele salbatice, mici.

4 Creșterea Drenajului

Un alt motiv important pentru care saparea in jurul pomilor este importanta este ca ajuta la cresterea drenajului in sol. Acest lucru se intampla prin deschiderea si marirea conductelor radacinilor, ceea ce permite apa si aerului sa patrunda in sol si sa ajunga la radacinile arborelui. Acest lucru le ofera arborilor o baza solida si le ajuta sa se dezvolte si sa creasca intr-un mod corespunzator si fara a suferi de probleme de drenaj.

5 Stimularea Creseterii

Al patrulea avantaj al sapaturii in jurul pomilor este stimularea cresterii. Saparea in jurul tulpinii si al radacinilor pomilor ajuta la controlul apei, a nutrientilor si a aerului care patrund in sol si ajuta la cresterea arborilor si la imbunatatirea lor din punct de vedere estetic. De asemenea, aceasta poate menține tulpina curata de firele de iarba, buruieni sau alte plante care se pot introduce in jurul pomilor si care pot fi daunatoare sau chiar periculoase pentru arborii.

6 Scutire de Chitrindia

Scutirea de Chitrindia este un alt beneficiu al sapaturii in jurul pomilor. Chitrindia este o boala fungicida cauzata de puncte microscopice, numite conidiile, care se gasesc pe frunze și pe partile exterioare ale tulpinii. Saparea in jurul tulpinii poate ajuta la eliminarea intensitatii chitrindei, deoarece aceasta sparge stratul de pamant care protejeaza arborele de chitrinda.

7 Controlul Bolilor si Daunatorilor

Unul dintre beneficiile majore ale sapaturii in jurul pomilor este acela ca ajuta la controlul bolilor si a daunatorilor, cum ar fi insectele, gandacii și bacteriile. Saparea in jurul tulpinii ajuta la eliminarea ciupercilor care pot produce boli, precum cancerul si a altor daunatori, precum gandacii. Acest lucru poate face ca arborii sa fie mai saniosi, prevenind imbolnavirea si chiar moartea arborelui. Saparea in jurul pomilor poate reduce, de asemenea, sansele ca unele faune sa disperseze anumite organisme periculoase care pot afecta arborii.

8 Oportunitatea de a Distruge Saplingurile

Saparea in jurul pomilor ofera de asemenea o oportunitate de a distruge saplingurile si alte plante care pot crește parazit pe care arborii le pot avea. Pe masura ce saplingurile se extind si prind radacini pe spatele arborilor, acestea pot comprima și degradara baza arborelui, oferindu-i mai putin aer. Saparea in jurul arborilor poate ajuta la eliminarea acestor saplinguri și poate oferi accesul aerului si a luminii, in special in zonele adanci si izolate ale pomilor.

9 Îmbunătățirea Nutrientilor și Utilizarea de Stimulatoare de Crestere

Oricine doreste sa isi intretina sanatatea pomilor poate sa scurteze saparea in jurul pomilor cu adaugarea de nutrienti și stimulatoare de crestere. Compugiile specializate, cum ar fi azotul, pot fi adaugate la sol pentru a-i oferi un echilibru de nutrienti si a accelera procesul de dezvoltare. Stimulatoarele de crestere, cum ar fi stimulatorii de crestere din uree sau nitrat de amoniu, ajuta la accelerarea procesului de crestere, impiedicand astfel prea multa umiditate.

10 Potrivirea Corecta a Solului

Oamenii de stiinta considera ca aceasta este ultima caracteristica importanta a sapaturii in jurul pomilor. Acest lucru se intampla pentru ca saparea in jurul bazei arborelui mu ajuta la ajustarea solului, astfel incat sa aiba n