Inspectia tehnica periodica (ITP) este o inspectie riguroasa a masinii stabilita de Guvernul Romaniei, obligatorie pentru toate autovehiculele, dar si pentru remorcile acestora ce circula pe teritoriul tarii. Inspectia tehnica periodica, asa cum ii spune si numele, se realizeaza periodic, in scopul verificarii si testarii masinii in vederea asigurarii sigurantei tuturor pasagerilor, a starii tehnice si a functionarii corecte a masinii. Acest proces de inspectie si testare se face la un anumit numar de ani, in functie de varsta si modelul masinii.
Ce presupune Inspectia Tehnica Periodica (ITP)?
Inspectia tehnica periodica se realizeaza la un service autorizat si consta in verificarea acestor elemente specifice: inspectia optica si vizuala a caroseriei autovehiculului, controlul emisiilor de gaze, controlul suspensiilor, franelor, sistemului de franare, circuitului de directie si al elementelor ce constituie sistemul elctronic al masinii. Pentru efectuarea corecta a inspectiei tehnice periodice se folosesc aparatura si dispozitive special, dar si echipamente profesionale, astfel incat sa se identifice orice defectiune sau anormalitate care poate sa fie prezenta la oricare din componemtii masinii.
Toate aceste controale sunt insotite de documente si acte specifice, emise de catre service-ul autorizat, care certifica inspectia, totul desfasurandu-se in timpul cel mai scurt.
Principalele probleme ce pot fi descoperite in cadrul ITP
In cadrul inspectiei tehnice periodice pot fi descoperite urmatoarele situatii si probleme:
-
Defectiuni mecanice: defectii tehnice care pot afecta viata si siguranta in trafic si transport;
-
Defectiuni la sistemul de franare: defectii de franare lente, prea rapide sau lotiuni spongioase ale franelor;
-
Defectiuni la sistemul de directie: directie aspra sau foarte sensibila;
-
Defectiuni la suspensii: uzura suspensiilor, goluri sau defecte la nivelul suspensiilor;
-
Defectiuni la caroseria autovehiculului: raze, zgarieturi, coroziunea metalului, gauri in caroserie care pot afecta stabilitatea in trafic si rezistenta in cazul unui accident;
-
Defectiuni la electrificarea sau instalatia electrica: defectarea circuitului electric, a bateriile sau a altor componente, precum si relee si comutatoare;
-
Nivelurile joase de lubrifianti: nivelul de lubrifianti prea mic;
-
Manopera defectuoasa, precum si piese usurate si uzate: pe langa verificarea montajului si a manoperei ilegale pot fi identificate si anumite piese usurate sau uzate.
Cat de des se face ITP?
In Romania, masinile trebuie sa fie supuse inspectiei tehnice periodice minim o data la doi ani, pentru ca aceastea sa considere ca sunt in stare tehnica coreasa exigata de legile in vigoare.
Acest interval poate varia in functie de marca si modelul masinii, tipul combustibilului, precum si in functie de vechile. Astfel:
-
Vehiculele care au intre 0 si 6 ani includ masini noi care iau parte de inspectia tehnica periodica dupa ce s-a parcurs un anumit numar de kilometri sau la un anumit moment, pe care constructorul il recomanda;
-
Vehiculele care au intre 6 si 10 ani au inspecrti periodice anuale care trebuiesc efectuate la un an de la ultima inspectie si in functie de numarul de kiloemetri parcursi;
-
Vehiculele care au intre 10 si 14 ani sunt supuse inspectarii tehnice periodice din doua in doua ani;
-
Vehiculele care au peste 14 ani sunt supuse inspectarii tehnice periodice o data la doua ani
In cazul in care autovehiculul nu respecta normele tehnice, proprietarul acestuia trebuie sa efectueze anumite inspectii suplimentare si revizii ulterioare ce se fac aproape periodic pentru a remedia anumite probleme tehnice.
Care sunt consecintele neparticiparii la ITP?
Nerespectarea normelor si programului Inspectiei Tehnice Periodice poate sa aibe consecinte destul de grave si catastrofice. Primul efect al acestei neconformitati consta in ilicitarea conducatorilor auto si a posesorilor carosabilor care nu au efectuat inspectia tehnica periodica.
In aceasta situatie polnitii vor imediat confisca cartea de identitate a masinii si pe langa aceste amenzi, se poate bloca si circulatia vehicului. De asemenea, amenzile pentru nerespectarea ITP pot ajunge si pana la 2000 de lei.
Pe langa amenzile impuse de politie, nerespectarea normelor ITP poate avea si alte efecte, cum ar fi faptul ca raspunderea asiguratorului poate sa se diminueasca in cazul producerii unui accident, din cauza ca vehicolul nu a fost certificat in baza ITP.
De asemenea, in unele situatii, posesorul sau proprietarul masinii poate sa fie pasibil si de alte efecte ale acestor abateri, cum ar fi vanzarea masinii, desi aceasta nu este in consformitate cu normele si legislatia in vigoare.
Cum puteti afla programul sau starea corecta a ITP-ului?
Starea corecta a ITP se poate vedea in cartea de identitate a masinii autovehiculului sau a remorcii, pe aproape toate coli sunt indicate aceste informatii. De asemenea, se poate afla foarte usor programul ITP direct de la centrele autorizate sa efectueze aceste inspectii.
Pentru a face acest lucru, proprietarul poate sa-si contacteze service-ul autorizat sau sa se documenteze in cartea masinii sau pe internet, pentru a-si stabili calendarul ITP si a-si programa excursia in functie de informatiile obtinute.
In cazul in care un autovehicul sau o remorca nu au efectuat la momentul respectiv ITP-ul stabilit, acestea nu prezinta anumite deficite tehnice, atunci se poate realiza un ITP pe loc, la un service autorizat.
In acelasi timp, in cazul in care se constata la inspectie tehnica periodica anumite defectiuni major sumele, proprietarul trebuie sa-si repare