Postul Mare al Pastelui sau Postul Pastelui este unul dintre cele mai importante periodice religioase ale crestinatatii. Este perioada de pregatire pentru celebrarea extraordinara a Mortii si Inaltarii Domnului, si marcheaza pregatirea credinciosilor pentru noaptea de Inviere. Iata tot ce trebuie sa stii despre Postul Mare al Pastelui: cand incepe, cum sa te pregatesti si ce pregatiri fac altii.

Ce este Postul Mare al Pastelui?

Postul Mare al Pastelui este una dintre cele mai importante perioade religioase din calendarul creștin ortodox. Postul pregateste sufletele si inima prin ascultarea de pregatire spirituala, zugravirea casei si pregatirea mancarii in pregatirea renasterii si a invierii lui Hristos – pivatul eveniment a religiei crestin-ortodoxe. El marcheaza pregatirea pentru cele 7 Saptamani Grațioase, cand se rostesc intregile canonuri divin-lichidatoare ale vietii lui Hristos și se serbeaza inaltarea. Perioada Postului Mare de la Pasti este marcata de post si rugaciune, de renuntarea la anumite lucruri din viata de zi cu zi și reluarea slujbelor liturgice și a activitatilor spirituale.

Cand incepe Postul Mare al Pastelui?

Postul Mare de la Pasti poate incepe la fel de devreme ca in martie și sa se termine in mai. Acesta incepe oficial inainte de Miercurea Cenusii și se termina la Joia Patimilor. Slujba religioasa a Acatistului lui Iisus se oficiaza pe Miercurea Cenusii, iar Joia Patimilor este una dintre cele mai importante zile ale Postului Mare al Pastelui.

Adesea, Postul Mare al Pastelui prezinta diferente in functie de biserica, calendarul și tradițiile locale. Postul Mare premergator Craciunului (Advent) si Postul Mare al Pastelui sunt considerati cei mai importanti Posturi, fiind atat de importante incat fiecare dintre ele incepe cu 40 de zile inaintea Sfintelor sarbatori.

Cum sa te pregatesti pentru Postul Mare al Pastelui

Pregatirile pentru Postul Mare al Pastelui incep de obicei cu curatarea spiritului, a corpului si a vietii sociale. Afla mai jos cateva lucruri pe care le poti face pentru a te pregati pentru aceasta perioada:

• Participa mai des la slujbele Bisericii: Acesta ar trebui sa fie primul lucru pe care ar trebui sa-l faci in pregatirea Postului. Incearca sa participi mai des la slujbe si sa implici mai mult sau mai putin in mai multe forme de rugaciune si in activitatile spirituale din Biserica.

• Cauta noi resurse spirituale pentru meditatie si rugaciune: Alege cateva carti bogate spiritual sau urmeaza niste cursuri pentru a se conecta mai mult si mai profund cu Hristos.

• Zugraveste casa: Zugraveste sau redecoreaza locuinta ta in pregatirea Postului, caci aceasta te ajuta sa te trezesti mai deschis sa primesti harul Domnului.

• Limiteaza-ti consumul de media: Limiteaza-ti consumul de media in special in primele saptamani ale Postului, aceasta pentru a asigura un mediu mai curat in aceasta perioada.

• Clarifica-ti relatiile: Fa-ti timp sa intaresi relatii vechi si sa-ti creezi noi, care sa-ti aduca talea si implinire.

• Opreste-te din fumat: Daca fumezi, lasa-ti lumea cunoscuta si imprastia luminii Dragostei lui Hristos.

Ce pregatesc altii pentru Postul Mare al Pastelui

In pregatirea Postului, multi credinciosi se pregatesc prin:

• Rugaciune si meditatie: Aceasta poate fi inainte de lucru, inainte de pranz, inainte de culcare sau dimineata inainte sa deschizi starea sufletului tau lui Hristos.

• Odihna: Odihneste-te cat mai mult si lasa vechile obiceiuri pentru a primi mai multa clocotire spirituala.

• Atingerea cardurilor, iconografiei și cuvintele din Scripturi: Cerceteaza cuvintele Lui Hristos si inferioara Scripturile asa cum ar trebui sa fie citite in aceasta perioada.

• Ascultarea de predici crestine: Asculta predici pe internet sau in Biserica ta si impartaseste cu ceilalti despre ceea ce ai invatat si descoperit.

• Oficiul devotional de dimineata: Pregateste-te pentru rugaciunea inceputului de zi cu aceasta traditie devotionala, ce include exercitii spirituale, rugaciuni si meditatia pe Scripturi.

• Citirea Sfintei Scripturi: Cerceteaza Sfanta Scriptura si impartasa cu ceilalti despre ceea ce ai invatat.

• Participarea la servicii de inchinare si la slujbe: Dona-ti timp si resurse pentru a avea o experienta mai bogata si mai adanca legata de Dumnezeu.

• Scrierea si impartasirea unui Journal spiritual: Aceasta poate fi o modalitate buna de a organiza gandurile, ideile si constatari si raspunsurile tale la rugaciune.

• Iertarea: Regaseste pacea simturilor prin iertare si prin gasirea adevarului.

• Impartasirea: Cheama prietenii la tine acasa si impartaseste toate acestea pentru a face un grup care sa-i invete pe altii despre Postul Mare al Pastelui.

• Participarea la meditatii sau sedinte spirituale: Cei care vor sa se infraneze si sa se elibereze de strasenia pacatelor pot participa la meditatii sau la sedinte spirituale.

Cum sa faci Postul Mare al Pastelui mai productiv și mai frumos

Pentru a aduce oportunitatile Postului Mare in mai multe aspecte ale vietii tale, este recomandat sa:

• Alege o cauza pentru care sa te gandesti: Cand te gandesti profund la o problema sau la o cauza care iti este draga, toata energia ta centralizeaza problemele umanitatii si invata sa-ti privezi patimile si sentimentele negative pentru a oferi Imparatiei lui Dumnezeu.

• Spune adevarul: Fii sincer cu lucrurile pe care le doresti sau pe care nu le mai vrei si fii prezent in situatiile de care ai nevoie pentru a te extinde