Cu toate schimbarile care au avut loc in ultimii ani in ceea ce priveste cadrul fiscal in Uniunea Europeana, este important sa stii cand o firma devine platitoare de TVA si ce obligatii fiscale ai cand faci asta. Acest ghid te va ajuta sa intelegi ce presupune sa fii platitor de TVA si cum trebuie sa te asiguri ca respecti noul set de reguli si directii fiscale.

Cuprins

Ce este TVA?

Cand devine o firma platitoare de TVA

Cand devine obligatorie inregistrarea platitorilor de TVA?

Care sunt tipurile de TVA?

Activitatile care necesita inregistrare platitoare de TVA

Ce presupune sa fii platitor de TVA

Declararea si plata TVA

Publicarea anumitor informatii

Remunerarea taxelor de inregistrare la register-ul de taloane fiscale

Declararea valorilor si plata TVA prin coduri QR

Inregistrarea in listele furnizorilor de servicii

Restrictii aplicabile inregistrarilor platitoarele de TVA

Cum sa navighez pelgilmea tv accesului TVA

Cum poate fi anulata inregistrarea la TVA

Ce este TVA?

Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) este unul dintre cele mai importante elemente ale codului fiscal al UE si este aplicabila produselor si serviciilor livrate sau prestate intr-un stat membru. Acest cod fiscal a fost creat pentru a simplifica procesul de taxare a operațiunilor economice sale și a mobiliza resursele pentru cheltuieli publice. Orice firma care livreaza bunuri sau servicii in baza TVA, trebuie sa se inregistreze in registrul comercial din statele membre in care livreaza produsele sau serviciile si sa plateasca aceasta taxa la statul membru.

Cand devine o firma platitoare de TVA?

In momentul in care o firma sau determina ca intr-un stat membru al UE trebuie sa faca plati de TVA, aceasta trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA in acel stat membru. Conform Codului Fiscal al UE, o firma poate fi obligata sa se inregistreze ca platitoare de TVA daca respecta cel putin una dintre conditiile de mai jos:

  • Sumele totale de tranzactii pe care le realizeaza in exercitiul financiar in sectorul de activitate de care este parte sunt mai mari decat plafonul stabilit.

  • A livrat bunuri sau servicii in in state ale Uniunii Europene, indiferent de nivelul de tranzactii.

  • A cumparat produse sau servicii de la furnizori din state membre, in cazul in care se aplica principiul reverse charge.

Cand devine obligatorie inregistrarea platitorilor de TVA?

In temeiul directivei privind codul fiscal al UE, statele membri impun obligatia firmelor sa se inregistreze ca platitoare de TVA in momentul in care indeplinesc una dintre conditiile amintite mai sus. Firma trebuie sa isi inregistreze obligatia la autoritatea fiscala intr-un termen de 30 de zile de la momentul in care a indeplinit conditiile.

Care sunt tipurile de TVA?

Exista doua tipuri principale de TVA: TVA destinatarilor si TVA furnizorilor.

TVA destinatarilor se aplica produselor si serviciilor livrate sau prestate in interiorul UE, iar TVA furnizorilor se aplica produselor si serviciilor livrate sau prestate de catre furnizori din alte tari, inclusiv tarile care nu fac parte din UE. TVA furnizorilor este, de asemenea, cunoscuta si sub numele de TVA de import.

Activitatile care necesita inregistrare platitoare de TVA

Exista numeroase activitati care necesita sa te inregistrezi ca platitor de TVA in Uniunea Europeana. Unele dintre acestea sunt:

  • Realizarea de produse si servicii in interiorul UE.
  • Importuri de produse si servicii din afara UE.
  • Exporturi de produse sau servicii in afara UE.
  • Vanzare de produse pe piata UE.
  • Intermedierea produselor si serviciilor online.
  • Lucrul cu agenti economici si furnizori din afara UE.

Ce presupune sa fii platitor de TVA

Odata ce te inregistrezi pentru a fi platitor de TVA, trebuie sa respecti anumite directive si cerinte fiscale, regulate de-a lungul procesului tau de taxare. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand actionezi ca platitor de TVA:

Declararea si plata TVA

Fiecare luna, este necesar sa declari toate tranzactiile realizate in baza TVA si sa platesti acest impozit la autoritatea fiscala. Acest lucru se poate face prin completarea formularelor VAT declare, pe care trebuie sa le directionezi catre autoritatea fiscala.

Publicarea anumitor informatii

Atunci cand devii platitor de TVA, sunt cunoscute anumite informatii despre firma ta pe site-ul autoritatii fiscale. Aceste informatii includ numele de utilizator si codul tau de referinta.

Remunerarea taxelor de inregistrare la register-ul de taloane fiscale

In contextul codului fiscal al Uniunii Europene, trebuie sa platesti o taxa pentru a te inregistra in registerul de taloane fiscale. Acest lucru presupune plata unor taxe administrative si contribuind la buna functionare a sistemului fiscal.

Declararea valorilor si plata TVA prin coduri QR

Uniunea Europeana a lansat un mecanism care permite inregistrarilor platitoare de TVA sa declare si sa plateasca TVA prin coduri QR. Acest sistem le va permite companiilor sa genereze coduri QR prin intermediul conturilor oficiale de inregistrare a TVA si sa plateasca catre furnizori in momentul in care fac tranzactii cu acestia.

Inregistrarea in listele furnizorilor de servicii

Potrivit directivelor privind codul fiscal al UE, toate firmele platitoare de TVA trebuie sa se inscrie in listele furnizorilor de servicii ale autoritatii fiscale. Acest lucru permite autoritatii sa pastreze o evidenta a tuturor taxelor incasate de la companii si sa stocheze informatii referitoare la conturile acestora.

Restrictii aplicabile inregistrarilor platitoarele de TVA

Exista anumite restrictii aplicabile in cazul inreg