Ouăle sunt unul dintre alimentele de bază cele mai consumate și sigure dietei umane. Cu toate acestea, ca majoritatea produselor alimentare, un cumpărător se întreabă întotdeauna cu câteva cuvinte când expiră ouale și ce termen de valabilitate au și mai ales cum să știe când sunt în stare proastă sau chiar expirate.

Din fericire, învățarea despre ouă este destul de simplă și poți face o alegere inteligentă de produse în magazin sau de la țară fără a fi nevoit să îți petreci prea mult timp în acest proces.

Ce este oul și cum se fabrică?
#
Oul este un produs alimentar rafinat ce conține un conținut ridicat de proteine ​​și un conținut scăzut de grăsimi. Oul are, de asemenea, vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, D și B12.

Se fabrică prin reproducția păsărilor. În general, când un cârciumar sau o fermă cârciumeasca colectează ouăle dintr-o cuibă de păsări, sunt mai vechi de 7 zile și, prin urmare, obțin termenul lor de valabilitate în magazine și piețe.

Cand expiră ouale și ce termen de valabilitate au? #
În primul rând, trebuie să reții că ouăle trebuie să fie folosite cu maximum 10 zile de la alterația cuiburilor de păsări și nu trebuie congelate.

În plus, trebuie știut că semnele de expirare diferă în funcție de tipul oului. Pentru ouăle colectate din cuibarele de păsări, durata lor de valabilitate în magazine este:

 • Puțin mai mult de 30 de zile – ouă din găini normale
 • Maxim 45 de zile – de la găinile de curte
 • Maximum 60 de zile – pentru găinile gestante și preponderente

În plus, trebuie să știi că există, de asemenea, ouă comerciale preembalate și, în acest caz, perioada de valabilitate este în general de 60 de zile.

Cum se determina daca ouale sunt fie in stare buna sau expirate? #
În primul rând, gălbenușul oului expirat sau în stare proastă se va deplasa cu ușurință în raport cu albușul. Coajele expirate au, de asemenea, mirosuri neplăcute și, de asemenea, se vor mări în ape.

Alte semne ale expirării includ:

 • Cojile sunt pierdute și gălbenușul pare să fie supraancorat în albuș
 • Cojile sunt prea fine
 • Coaja se rupe cu ușurință
 • Oul este prea căptușit

De asemenea, peste o perioadă prea îndelungată, gălbenușul se poate așeza în jos și pe partea laterala, iar fermentarea microbiologică a creierului poate provoca erupții foarte mari pe coaja oului.

Cum depoziti corect ouale și ce măsuri trebuie luate pentru a preveni expirarea acestora? #
Produsele alimentare cu o valabilitate scurtă, cum ar fi ouăle, sunt întotdeauna susceptibile de expirare rapidă. Cu toate acestea, există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a face ouăle ți se păstreze mai mult timp și prevenirea expirării.

 • Depozitați-le la rece.
  Ouăle pot fi păstrate la temperaturi sub 40 ° F pentru a preveni expirarea precoce. Trebuie să fie păstrate congelate pe tot parcursul ciclului lor și nu trebuie să fie expuse la temperaturi ridicate.

 • Nu spălați sau curățați ouăle.
  Ouăle nu trebuie spălate sau șterse cu orice material de curățare înainte de a fi folosite sau depozitate. Acest lucru poate să mărească riscul expirării acestora.

 • Nu congelați ouăle.
  În ciuda faptului că se pot depozita în mod corespunzător la congelator, ouale trebuie să fie congelate doar pentru perioade scurte de timp și doar dacă este necesar. Congelarea ouălor poate duce la apariția mirosurilor neplăcute și schimbarea consistenței lor.

 • Utilizați recipiente specializate pentru depozitarea ouălor.
  Unul dintre cele mai bune moduri de a preveni expirarea precoce a ouălor este de a le depozita într-un recipient specializat, cum ar fi un recipient pentru ouă refrigerat, care le poate păstra la rece și poate mentine freschetea pentru mai mulți ani.

În concluzie, expirația ouălor poate varia în funcție de tipul și proveniența lor. Dacă urmezi aceste sfaturi simple, vei fi capabil să previn expirarea ouălor și să beneficiezi de mai mult produse proaspete. Cu toate acestea, unicul mod de a ști dacă ouale sunt expirate sau în stare proastă este de a le examina cu atenție și sentimente și să te asiguri că nu prezintă semne că au expirat sau lucruri ciudate.