Stropirea cepei: Cand, Incotro si Care este schema de tratament?
Ceapa este una dintre cele mai importante legume folosite in gospodariile de pretutindeni, fiind un ingredient esential pentru multe preparate populare. In plus, thriveaza bine intr-o varietate de terenuri si are nevoie de foarte putina ingrijire, de aceea se foloseste atat de des in agricultura. Insa, pentru a obtine recolta maxima, cultivarea cepei necesita prevenirea si tratarea corecta a bolilor, daunelor si a daunatorilor care pot afecta cultura. Stropirea fungicida este una dintre tehnicile cele mai importante pentru a preveni si controla bolile cepei. Pentru aceasta, se fac stropiri periodice, inainte sau chiar la aparitia primelor simptome de boala.
Cand este indicat sa se stropasca ceapa?
Din momentul in care incep sa apara semnele de boală pe tulpina sau frunzele plantei, stropirea fungicida se recomanda ca prima masura. Pe langa acest lucru, se poate face stropire preventiva daca conditiile climatice sunt favorabile aparitiei bolilor, cum ar fi temperaturi ridicate si umiditate. Cu toate acestea, este important sa se tina cont de sezonalitate si sa se foloseasca produsele folosite in mod optim.
Cum se iau masurile de protectie a plantelor?
Pentru a avea o protectie eficienta a plantelor ceapa, se recomanda sa se respecte o schema de tratament. Aceasta presupune o serie de pasi care trebuiesc urmati pentru a preveni si trata bolile cepei. Primul pas este de a selecta corect produsele folosite pentru stropirea fungicida, urmand ca acestea sa se amestece cu apa in proportii corecte pentru a se obtine concentratia optima pentru stropire. Apoi, se recomanda sa se ude cu apa intreaga zona inainte sau dupa stropire pentru a ajuta la raspandirea si absorbtia fungicidelor. In plus, hranirea plantelor se poate face, impreuna cu tratamentul fungicid, pentru maximizarea efectelor.
Care sunt cei mai comuni daunatori ai cepei si cum se pot trata?
Chiar daca ceapa se inmulteste destul de usor, exista anumiti daunatori si paraziti care pot afecta cultura. Cel mai frecvent daunator care poate afecta ceapa este carabusul sau Carabus melanotos. Acesta se hraneste cu frunzele vechi si uscate ale plantei, ceea ce duce la intarzierea in crestere si la productii scazute. In plus, acestui daunator se adauga furnicile care se hranesc cu mugurii si semintele nou nascute. Pentru a preveni si controla aceste daune, stropirea cu insecticid special pentru a reduce numarul de daunatori este o tehnica eficienta.
Lista verificarii
Pentru aface verificarile necesare pentru stropirea eficienta si tratarea corecta a bolilor si daunelor cepei, specialistii agricoli recomanda urmatoarea lista de verificari:
-
Verificati semnele si simptomele bolii si daunatorilor.
-
Alegeti produsele corecte si utilizati-le în proportia adecvata.
-
Udatii zona înainte si dupa stropire, pentru a asigura imprastierea fungicidului si absorbtia sa corecta.
-
Utilizati tehnica de stropire corecta.
-
Faceti stropiri periodice pe tot parcursul sezonului.
-
Utilizati o cantitate mică, dar constantă, pe durata harenaturii cepei. Astfel, se reduce riscul de a deveni rezistentă la produsele folosite.
Conclusion
Prin urmare, stropirea regulata a plantelor cu o concentratie optima de produse educa creste sansele de reusita in culturile cepei si scad rata daunelelor causate de bolile si daunatorii cepei. Mai mult decat atat, respectarea unor reguli de baza si respectarea unei scheme de tratament ajuta la maximizarea recoltelor si reducerea riscului unor daune suplimentare.