Cascada Bucia, pe care multi oameni o considera una dintre cei mai frumosi locuri din lume, se afla in Romania, pe Valea Jiului, intre Petrosani si Vulcan. Aceasta renumita chintesenta a naturii bruste din Romania, mica cascada nu numai ca arata incredibil, dar are si o istorie si legende fascinante.

Cascadei Bucas

Istoria cascadei Bucia se leaga de uitata mina de cupru Bumbac, fondata acum multa vreme in orasul Vulcan. Despre aceasta mina a circulat o multime de povesti, cum ca ar fi un loc magic, si despre minerii din acea vreme care ar fi gasit aici un loc linistit pentru recreere. Chiar si astazi, locuitorii din acea regiune pastreaza vechea legenda conform careia daca vei merge la locul unde se presupune ca se afla mina Bucas, inima ta va fi plina de incantare si bucurie.

Ca urmare a istoriei sale longevive si a renasterii sale ca loc renumit de vazut si vizitat, cascada Bucas se afla acum in atentia multor turisti si vizitatori. Pentru cei care sunt interesati de o calatorie catre Cascada Bucas, terenul in care se afla este acum preluat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Planului Natural si Promovarea Ecoturismului, care a stabilit aceasta zona ca parc aplanat.

Cum se ajunge la Cascada Bucas?

Daca din Timisoara se ia drumul spre Curtici si Baia Mare, dupa ce se trece de Mures, se ajunge, mai intai, in localitatea de munte Petrosani. Acesta este probabil cel mai apropiat drum dintre Timisoara si Valea Jiului, in care se afla Cascada Bucas. Imediat dupa ce se intra in Petrosani, cei care vor merge la cascada Bucas trebuie sa ia drumul spre Vulcan si să continue direct pe Valea Jiului.

Statiile intermediare pot fi Valea Rea, unde se poate admira biserica ortodoxa din localitate, sau Petrila, unde se poate apropia de una dintre cele mai vechi minivestitele alcatuite din Europa.

Apoi, dupa ce se traverseaza jonctiunea Molivrasu, se intra in Valea Bucasului, acolo unde se afla Cascada. Se poate ajunge usor aici si pe alei amenajate in piatra pentru a vizita cascada.

Inca un lucru interesant despre Petrosani este acela ca aici poti lua trenul istoric Mocanita, care ruleaza regulat si are mai multe destinatii in Valea Jiului. Incepand de la Petrosani, Mocanita merge spre Jiul de Vest, parcurge o curba spectaculoasa si ajunge in statiunile Petrila, Simeria si Anina, apoi returul se face din noapte in zori.

Cascada Bucas in continuare

Cascada Bucas este renumita pentru configuratia sa spectaculoasa, care se deschide cu un ciocan sau poarta inalta, lasand drum liber pentru apa ce curge sub forma de mica rauleta. Dupa aceea, fluxul se strecoara printr-un jgheab primitor, Peretele de Arcada, pentru a se varsa in piscul coborator unde apa formeaza un laculet. In ciuda faptului ca aceasta cascada are inaltimi mici, continuarea si amploarea peisajului fac ca ruful acesteia sa fie spectaculos.

Peisajul de aici este unul deosebit de frumos. In cadrul parcului natural se pot intalni alte elemente naturale extraordinare, cum ar fi taierea abrupta a munte si varietatea florei si faunei locale. Aceste minuni naturale sunt incluse, desigur, in patrimoniul natural al intregii tari si sunt conservate, asa ca toti cei care viziteaza acest loc minunat pot face asta in deplina siguranta.

Harnicia muntenilor si alte legende despre Cascada Bucas

Multe legenda se spun si despre aromitele locuitorilor acelei regiuni, ca ar fi cauzat formarea Cascadei Bucas. Se presupune ca asta s-a intamplat prin forta harniciei muntenilor care au sapat si turnat apa in formatia masiva din acea parte a Muntilor Jiului si asa a luat nastere cascada.

Chiar si astazi, Cascada Bucas ramane un simbol maret al harniciei si priceperii muntenilor din Partea de Vale a Jiului. Aceste legende vii se aud la targurile si petrecerile locale si sunt o modalitate de a simti experiența locurilor.

CE TREBUIE SA STIATI INAINTE DE A VISITA CASCADA BUCAS

Inainte sa va programati o calatorie la Cascada Bucas, este important sa tineti cont de mai multe lucruri. Iata cateva sfaturi esentiale pentru cei care se pregatesc sa viziteze aceasta cascada frumoasa:

• Cascada Bucas este intens umbrita si foarte frumoasa, asa ca se recomanda ca turistii sa poarte haine de sezon si mai calduroase atunci cand viziteaza acest loc minunat.

• Peisajul este atat de incantator, incat se recomanda sa se aiba mai multe aparate foto sau chiar aparate video pregatite.

• Fiind o zona plina de mistere, turistii pot sa incerce sa fotografieze oricare dintre legendele vechi care se spun despre aceasta cascada.

• La un moment dat, pot aparea furtuni rapide si turistii trebuie sa fie pregatiti pentru acest lucru.

• Caza langa Cascada Bucas este limitata, asa ca cei care se pregatesc sa viziteze aceasta cascada frumoasa trebuie sa planifice in prealabil si sa isi rezerve cazare.

• In cazul in care turistii aleg sa calatoreasca cu trenul Istoric Mocanita, se recomanda sa consulte programul dinainte si sa cumpere bilete la timp pentru a se bucura de aceasta experienta unica.

• Pentru a beneficia la maximum de aceasta cascada, se recomanda sa se dea o fuga prin localitatea Vulcan si sa se viziteze si alte locatii precum Galeria de Arta Industriala si Muzeul Vulcanului.

• Turistii sunt rugati sa respecte intotdeauna firul parcului pe care l-au desemnat autoritatile locale si sa nu degradeze si sa distruga mediul prin aducerea obiectelor din afara parcului.

Vizitatorii pot fi foarte bucurosi sa vada o frumoasa cascada, sa afle povesti si sa se bucure de experienta locului.
Cascada Bucas este o destinatie minunata si una dintre cele mai frumoase locatii din Romania.