Sparanghelul este unul dintre cele mai populare legume in bucataria traditionala si a devenit unul dintre produsele din ce in ce mai cumparate in magazine. Acesta nu este surprinzator, avand in vedere gustul sau delicios, precum si numeroasele beneficii pentru sanatate oferite. In cele ce urmeaza, vei afla cum se gateste sparanghelul, pas cu pas.

1: Cum alegi sparanghelul potrivit

Cand cumperi sparanghel, trebuie sa cauti o calitate buna. Sparanghelul proaspat are frunzele stralucitoare, iar coditele sunt dure la atingere. Cu cat este mai verde, cu atat este mai bun. Daca este umezit, inseamna ca incepe sa-si piarda prospetimea. De asemenea, coada sparanghelului proaspat nu se rupe usor.

Cel mai bun mod de a cumpara sparanghel este sa-l cumperi direct de la producatori agricoli locali. Aici vei gasi produse de cea mai buna calitate si vei fi sigur ca provine dintr-o sursa responsabila.

2: Cum se pregateste sparanghelul

Inainte de a gati sparanghel, acesta trebuie curatat si pregatit. In primul rand, indeparteaza orice frunze stricate sau uscate. Apoi, taie coditele la baza adanc, astfel incat sa aiba aceeasi dimensiune. In cazul in care sparanghelul este prea tare, mai contine nisip, inainte de preparare, scutura-l putin pentru a indeparta nisipul.

3: Cum se fierbe sparanghelul

Fierberea cheie, cand vine vorba de prepararea sparanghelului, este pasul final si cel mai important. Cel mai bun mod de a face acest lucru este sa puneti o oala cu apa la foc, adaugand o lingurita de sare la fiert. Cand apa fierbe, puneti sparanghelul in oala si reduceti focul la minim.

Apoi, acoperiti oala si lasi sparanghelul sa fiarba timp de 8-10 minute, in functie de cat de calde doriti sa-l serviti. Cand sparanghelul este gata, scoateti-l din apa si clatiti-l cu apa rece.

4: Cum se serveste sparanghelul

Sparanghelul poate fi servit atat cald cat si rece. Daca il serviti cald, asezonati-l cu ulei de masline si putin suc de lamaie si marar. Daca-l folositi rece, adaugati sare, piper, putin ulei de masline si putina miere. Puteti asezona sparanghelul cu orice ingredient pe care-l doriti.

5: Unele retete rapide cu sparanghel

Iata cateva retete rapide pe care le puteti pregati cu sparanghel:

  1. Salata de sparanghel:
  • 2 tije de sparanghel fiert;

  • 1 conserva mica de ton;

  • 1/4 ceasca de nuci;

  • 1 ceapa mare tocata;

  • 1/4 ceasca de ulei de masline;

-Suc de lamaie dupa gust;

  • Sare si piper dupa gust.

Amestecati bine sparanghelul cu tonul, celelalte ingrediente si condimentele alese si savurati.

2.fulgi de sparanghel cu branza feta:

-1 tija de sparanghel, taiata in bucati mici;

  • 1 lingurita de unt;

  • 2 linguri de fulgi de porumb;

-50g branza feta;

  • 2 linguri de alune;

  • putin piper;

  • putin cascaval.

Incalziti untul din tigaia si adaugati sparanghelul. Fierbeti 2-3 minute pana se rumeneste. Adaugati fulgii de porumb si fierbeti inca 5 minute. Dupa aceea adaugati branza feta si alunele si amestecati usor. In final, presarati putin piper si cascaval si luati de pe foc.

6: Beneficiile pentru sanatate ale sparanghelului

Sparanghelul aduce si numeroase beneficii pentru sanatate. Este bogat in vitamina K care contribuie la coagularea sangelui si mentine fortele in jurul oaselor. De asemenea, sparanghelul contine vitamina A si fibre, care ajuta la buna digestie.

In plus, aceasta leguma contine fier, zinc, potasiu si magneziu, precum si antioxidanti care previn radicalii liberi din organism. Acestia pot provoca diferite boli de inima. Sparanghelul are, de asemenea, un continut scazut de calorii si grasimi si contribuie la mentinerea unui regim alimentar corect.

Sparanghelul este o leguma versatila, delicioasa si foarte nutritiva. Procedura de pregatire este simpla si poate fi preparata in numeroase feluri diferite. Desi poate fi gatita in mod clasic la fiert, exista si retete rapide pe care le puteti prepara.

In plus, exista si numeroase beneficii pentru sanatate ale acestei legume, precum vitamina K, antioxidanti care le confera putere si proprietati nutritive pentru mentinerea unei diete echilibrate. Asadar, urmatoarea data cand cumperi sparanghel, stii exact cum sa-l prepari si cum sa beneficiezi de toate beneficiile sale pentru sanatate.