Sosul de ciuperci este unul dintre sosurile preferate, fiind folosit pentru aisa preparate precum paste, chiftelute, salate sau alte preparate cu carne. Acesta se prepara foarte usor si rapid, transformandu-le, practic, in delicii culinare.
Este un sos vegetarian ce poate servi ca o baza pentru alte sosuri sau marinade, potrivindu-se aproape la orice reteta. Sosul de ciuperci este realizat dintr-o varietate de ciuperci si ingrediente aromate, incluzand alaturi si niste uleiuri vegetale pentru a oferi o savurare deosebita si o textura mai fina.
Iata cum se gateste sosul de ciuperci:
Pasul 1: Alegerea si curatarea ciupercilor
Inainte de a incepe prepararea sosului, este necesar sa se aleaga corect ciupercile. Exista mai multe variante de ciuperci la care se poate apela, cum ar fi ciupercile portobello, creson sau ciupercile de padure, insa prepararea sosului poate fi adaptata in functie de preferinte.
Inainte de a pregati ciupercile, acestea trebuie indepartate cu grija de orice resturi sau materiale solide care s-ar putea afla pe suprafata lor si clatite usor sub jetul de apa rece. Apoi se scurge apa, se sterg cu ajutorul unui servet de hartie si se taie cubulete.
Pasul 2: Prepararea sosului
Tarata se toaca marunt o ceapa mica si o jumatate de ardei gras rosu, intr-o oala, la foc mediu. La inceput, se amesteca cu putin ulei vegetal si se calesc pana se inmoaie, amestecand din cand in cand.
Adaugati ciupercile, o lingurita de sare si piper, dupa gust. Se lasa la foc in mediu aproximativ 10-15 minute si apoi se mareste putin temperatura, pentru a reduce cantitatea lichidului.
Intr-o craticioara, se toaca marunt usturoiul, intr-o forma pudra si se pun 2-3 lingurite de faina. Se amesteca perfect in ulei vegetal, pregatindu-se pentru adaugare.
Puteti relua procesul de amestecare in oala cu ciuperci. Se amesteca compozitia pentru aproximativ 2-3 minute, apoi se adauga usturoiul si faina pudra, pregatiti anterior.
Pasul 3: Asezonarea si gatirea sosului
De asemenea, se poate adauga oregano si coriandru, dupa gust. Ultimul pas este adaugarea unui sos de soia sau a unui amestec de vin alb si sos de soia, pentru a adauga un gust mai puternic si a mai reduce putin compozitia si pentru a-i da sosului putina savoare.
Se lasa sa fiarba bine compozitia, reducandu-se treptat si temperatura de pe foc. Se amesteca foarte des, lasandu-se la fiert aproximativ 20 de minute, astfel incat consistenta sa fie perfecta.
Sosul de ciuperci este gata cand are consistenta dorita, putand fi servit la orice mancare in dorinta.
Pasul 4: Asezarea si servirea sosului
Dupa ce a fost gatit, sosul de ciuperci se poate servi la fel cum este sau poate fi aromat, adaugandu-se intr-un bol de servire, alaturi de marar.
Pentru a-i conferi un plus de gust, la sosul de ciuperci se poate adauga:
• Ulei de masline;
• Oregano;
• Coriandru;
• Vin alb;
• Branza de casa;
• Busuioc.
Totodata, daca vreti ca sosul sa fie mai consistent, puteti adauga si ceva smantana.
Pasul 5: Macinarea si pastrarea sosului
Serviti, direct din craticioara sau se pot servi la temperatura camerei. Cu toate acestea, daca nu va place sa consumati sosul de ciuperci la temperatura camerei, puteti sa-l mestecati cu ajutorul unui blender, pana devine o pasta cremoasa.
Sosul de ciuperci poate fi pastrat si a doua zi, la frigider. Acesta va fi conservat intr-un borcan sau recipient ermetic, si se pastreaza la frigider cel mult 24 de ore. De asemenea, sosul de ciuperci poate fi congelat si se va pastra bine pana la 2 luni.
Culorile delicioase si aromele pe care le ofera sosul de ciuperci sunt o adevarata provocare pentru bucatarasii amatori. Incercand urmatorii pasii, se poate obtine un sos delicios si usor de preparat, pe care il puteti savura alaturi de interiorul care va doriti.